Tetszett a cikk?

A büntető törvénykönyv gyűlöletbeszéd elleni módosításának általános vitáját folytatta le kedden az Országgyűlés; az előterjesztést csak az MSZP-frakció támogatta. Fodor Gábor (SZDSZ) szerint a módosítás a szólásszabadság korlátozását jelentené.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter expozéjában hangsúlyozta: az előterjesztésben szereplő "elkövetési magatartások" Európa legtöbb országában régóta bűncselekménynek minősülnek, sőt a törvényjavaslatban foglaltnál szigorúbban büntetik azokat. Az igazságügy-miniszter szerint legyen büntetendő az, ha valaki rasszista, vagy idegengyűlölő módon nyilvánul meg a nagy nyilvánosság előtt olyan módon, hogy ezzel gyűlöletre izgat; vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel valamely nemzethez, nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozás miatt. Ugyancsak legyen büntetendő - fejtette ki a miniszter - ha valaki nagy nyilvánosság előtt az emberi méltóságot becsmérléssel vagy megalázással sérti nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás miatt, illetve az is, aki valamely csoport alsóbb- vagy felsőbbrendűségét hirdeti.
A gyűlöletbeszéd elleni fellépést támogatta az SZDSZ és a Fidesz vezérszónoka, de egyikük sem értett egyet a büntető törvénykönyv ezzel kapcsolatos módosítására vonatkozó javaslattal. A szabad demokrata Fodor Gábor hangsúlyozta: a gyűlöletbeszéd ellen határozottan fel kell lépni, de a szabad demokraták nem lesznek partnerek egy olyan változtatásban, amely a szólásszabadság értelmetlen korlátozását jelenti. Véleménye szerint ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, az kifejezetten a visszájára fordul, arra teremt majd precedenst, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kirekesztés ellenfeleivel szemben lépjenek fel. A fideszes Salamon László rámutatott arra: az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása védte a véleménynyilvánítás szabadságát, s szerinte nem alkotható olyan törvény, amely az Alkotmánybíróság állásfoglalásával ellentétes. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihátrált a DK a népszavazási kezdeményezéséből

Kihátrált a DK a népszavazási kezdeményezéséből

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó

Hat autót gyűjtött össze egy alattomos kanyar egy orosz ralin – videó