Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank(MNB) úgy látja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) indokolatlan átszervezése veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást - áll a jegybank csütörtöki közleményében.

Az MNB véleménye szerint ezért a jelenlegi helyzetben nincs szükség a PSZÁF átalakítására, inkább hatáskörét kellene növelni, és eszközeit megerősíteni. Hangsúlyozzák, hogy a jegybanktörvény szerint a Magyar Nemzeti Banknak támogatnia kell a magyar pénzügyi rendszer stabilitását. A törvény alapján, az MNB feladatai ellátása során együttműködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével.
A PSZÁF a rendelkezésére álló eszközökkel eddig is megfelelően látta el a törvényben előírt feladatát, ezzel alapvetően hozzájárult a hazai bank-, biztosító- és tőkepiaci rendszer szilárd és stabil működéséhez - áll a közleményben. A jegybank szerint a PSZÁF átszervezése nem erősítené a stabilitást, hanem éppen ellenkezőleg, inkább felesleges kockázatokat jelentene a pénzügyi rendszer biztonsága szempontjából.
A kormány javaslata szerint az egyszemélyi irányítás és döntéshozatal helyett egy szakmai testület irányítaná a PSZÁF-ot, amelynek elnökét az Országgyűlés választaná, tagjait pedig a köztársasági elnök nevezné ki. A testület felelős a stratégiai feladatokért, míg a végrehajtási kérdésekről a felügyelet hivatala dönt, amelynek főigazgatóját - az elképzelések szerint nyilvános pályázat során - a miniszterelnök nevezi ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

A svéd bajnokkal játszik először a Ferencváros a BL-főtáblára kerülésért

A svéd bajnokkal játszik először a Ferencváros a BL-főtáblára kerülésért

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?

Miért ne hagyjuk abba soha a kérdezést?