Tetszett a cikk?

A Terror Háza főigazgatója szerint veszély fenyegeti a múzeumot, mert a jövő évi költségvetés tervezetéhez benyújtott két kormánypárti módosító indítvány 250 millió forintot vonna el a Terror Háza tervezett 313,5 milliós támogatásából.

Schmidt Mária főigazgató szerint a kormányzati oldal "következetesen megfojtja" az előző kormány alatt alakult tudományos-kulturális műhelyek tevékenységét anyagi támogatásuk teljes megvonásával. Példaként említette, hogy a XX. és a XXI. Század Intézetnek "az idei évhez hasonlóan jövőre sem jut egyetlen fillér sem", míg a kormánypártokhoz közel álló intézetek - így például a Földes György vezette Politikatörténeti Intézet - ismét "busás támogatást" kapnak.
A főigazgató kiemelte: Hiller István kulturális miniszter tavasszal még a Terror Háza létjogosultságáról és fontosságáról beszélt, ám most egyes kormánypárti képviselőtársai mindezt megkérdőjelezik. Schmidt szerint nem igaz, hogy a Terror Háza költségvetési támogatása messze meghaladja az országos múzeumok éves támogatását; tizenhárom országos múzeum között a Terror Háza a tizedik helyen áll támogatásának összegével.
Az elmúlt hét közepén, a parlamenti vita során Kárpáti Zsuzsa szocialista képviselő jelentette be: az MSZP-frakció módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a fogyatékkal élőket ellátó szervezetek többlettámogatást kapjanak a Terror Háza költségvetésének terhére. Schmidt Mária – Kárpátira reagálva - szerdán elmondta: van olyan költségvetési módosító indítvány, amelyik a fogyatékosügyre, olyan, amelyik a Budapesti Fesztiválzenekarhoz, míg egy harmadik az 1956-os Intézethez csoportosítana át tőlük forrásokat úgy, hogy "nem maradna gyakorlatilag egyetlen fillér sem". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk