Tetszett a cikk?

Az igazságügy-miniszter és a Legfelsőbb Bíróság elnöke azt a felhívást vitatták meg, amelyben az utóbbi arra kérte a köztársasági elnököt, a kormányt és az Országgyűlést, hogy ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilatkozásokat.

"Nagyon nagy eltérés nincs kettőnk megítélése között; a bírói ítélet igen fontos dolog, a társadalom köteles eleget tenni neki, azt azonban nem várhatjuk, hogy ne legyen róla véleménye" - jelentette ki Bárándy. "A gyűlölet ellen nem lehet gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulásokkal harcolni" – szögezte le ugyanakkor Lomnici.Valamennyi közéleti szereplő felelőssége, hogy a jogállami alapelvek, a hatalmi ágak elválasztása, a jogbiztonság, a jogvédelem biztosítása és a független bíráskodás megerősödjenek - mondta csütörtökön Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Lomnici Zoltán felhívásával kapcsolatban. "A bírói hatalomnak egyetlen korlátja lehet, ez pedig a törvényeknek és jogszabályoknak történő alávetettség, alárendeltség" - emelte ki a házelnök, aki egyébként úgy látja: a jogállamiságot nem lehet „magas Déva váraként építeni”.A jogállamisággal nincs összhangban, ha a bírák társadalmon kívül és törvényen felül állónak gondolják magukat, akiknek munkájukkal kapcsolatosan még jogos észrevételt sem lehet tenni - jelentette ki Gulyás G. Gábor, a Magyar Ügyvédek Érdekvédelmi Szervezetének elnöke Lomnici keddi felhívására reagálva. A bírák ugyanúgy a társadalom tagjai és részesei, így a társadalom kontrollja alatt kell, hogy éljenek - mondta, hozzátéve: amíg egy politikus nem mondja azt, hogy a párt funkcionáriusaként milyen ítéletet vár el egy ügyben, még ítélethirdetés előtt, addig "ez nem sérti a jogállamiság keretét". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zacher Gábor elmagyarázta, miért bikának hívják az új dizájnerdrogot

Zacher Gábor elmagyarázta, miért bikának hívják az új dizájnerdrogot

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

Javuló számok jöttek a magyar iparból, de még mindig nagy a visszaesés

Javuló számok jöttek a magyar iparból, de még mindig nagy a visszaesés