Tetszett a cikk?

Az SZDSZ elnöke által kezdeményezett keddi találkozón, melyen a Büntető törvénykönyv tervezett módosításáról konzultáltak, az államfő elítélte, káros jelenségnek nevezte a kirekesztést, a gyűlöletkeltés minden formáját.

"A köztársasági elnök szerint az elmúlt hetek vitái több alkotmányossági kérdésre, a véleménynyilvánítás, az emberi méltóság védelmének problémáira is ráirányították a figyelmet" - olvasható a közleményben. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök korábban jelezte, hogy az elfogadása esetén indokolttá válhat a törvény előzetes alkotmánybírósági kontrollja. "Mádl Ferenc ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány szerint ilyen döntést a köztársasági elnök csak az elfogadott törvény szövegének teljes ismeretében hozhat" - áll a dokumentumban."Meggyőződésem, hogy Ön, aki személyében is megtestesíti a nemzet egységét, képes a politikai pártok számára irányt mutatni a tekintetben, hogyan érdemes fellépni a gyűlöletbeszéd ellen" - írta Kuncze levélben Mádlnak, kérve, hogy a köztársasági elnök biztosítson lehetőséget a találkozóra a Büntető törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítása ügyében.Kuncze Gábor korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek: az SZDSZ-frakció többsége megszavazza a parlament előtt fekvő, a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos jogszabály-módosítást, azzal a feltétellel, hogy a kihirdetés előtt az Alkotmánybíróság végezzen előzetes normakontrollt a jogszabályon. A parlament által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvények előzetes alkotmányossági vizsgálatát a köztársasági elnök kérheti az Alkotmánybíróságtól. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészároséké az egész Euro Generál, a kisbefektetők hoppon maradnak

Mészároséké az egész Euro Generál, a kisbefektetők hoppon maradnak

Már a sportakadémiáknak is van miniszteri biztosuk

Már a sportakadémiáknak is van miniszteri biztosuk

Révész Sándor: Ilyen az, amikor az ellenzék lemegy Orbánba

Révész Sándor: Ilyen az, amikor az ellenzék lemegy Orbánba