A megkérdezettek 45 százaléka jogellenesnek tartja a tarifaszerűen elvárt hálapénzt és több mint egy tizedük szerint bíróság elé kellene állítani a paraszolvenciát kiprovokáló orvosokat - derül ki a Tárki által az egészségügyi tárca megbízásából készült felmérésből.

A Tárki ötszáz fő megkérdezésével január 13-án végzett telefonos, reprezentatív közvélemény kutatása szerint a válaszadók 45 százaléka nem csak elítéli, hanem jogellenesnek is tartja a tarifaszerűen elvárt hálapénzt, 43 százalékuk helytelennek ítéli azt. Csupán négy százalék véli úgy: helyes dolog az orvos által előre megszabni, hogy mekkora összeget vár el a betegtől.A jelentésből kiderül: a megkérdezettek több mint egytizede szerint bíróság elé kellene állítani a hálapénzt kiprovokáló orvosokat, míg 47 százalékuk az orvosi kamara etikai bizottságára bízná a döntést, 27 százalékuk szerint pedig figyelmeztetni kellene őket. Ezzel szemben a hálapénzt utólag elfogadó orvosok esetében a társadalom többsége, 63 százaléka úgy véli, hogy semmit nem kell tenni ellene, és 37 százalékuk helyesli, hogy az orvos elfogadja betegeitől a felajánlott paraszolvenciát.A kutatás eredménye szerint a megkérdezettek mintegy egynegyede helyesnek tartaná az utólag pénzt elfogadó orvosok figyelmeztetését is, s csak kilenc százalék gondolja azt, hogy tettükért etikai bizottság előtt kellene felelniük.A válaszadók 52,5 százaléka gondolja azt, hogy "azért van szükség a paraszolvenciára, mert a betegek attól tartanak, hogy ha nem adnak hálapénzt, akkor nem fognak megfelelő színvonalú ellátást kapni". A vizsgálat kimutatta: a megkérdezettek egynegyede helyezkedik arra az álláspontra, hogy a betegek azért adnak hálapénzt, mert valóban hálásak az őket kezelő orvosnak.A felmérés az egészségügyi miniszter intézkedéseiről is kérdezett, amelynek során legtöbben (76 százalék) Kökény Mihály azon lépésével értettek egyet, hogy etikai szabályozást igényel a kérdés. A lakosság több mint kétharmada helyesli azt is, hogy a miniszter jogi lépéseket tervez, s 62 százalék azzal is egyetért, hogy adóellenőrzésre van szükség az érintett orvosok körében.A kutatás arra is rákérdezett, hogy milyen arányban adtak hálapénzt az egészségügy különböző szintjein. "Eredményeink szerint a válaszadók azonos hányada, 27 százaléka adott már valaha hálapénzt háziorvosának, illetve szakrendelőben dolgozó orvosnak, a legtöbben azonban, 59 százalék, kórházi orvosának juttattak pénzt" - derül ki a Tárki felméréséből.Kökény Mihály kedden jelentette be, hogy a hálapénz visszaszorításáért hat pontból álló programot dolgozott ki az egészségügyi minisztérium. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a pontok "nincsenek kapcsolatban" az etikai kódexben pontosan meghatározott hálapénz fogalmával.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?