Magyarországon 1995 óta folyamatosan terjed az internet, mégsem valósultak meg azok a fejlesztések, amelyek kis befektetéssel akár súlyos társadalmi problémákat is megoldhatnának. Az információs technológia adta lehetőségeket a kormány nem használja ki megfelelően, de a civil szervezetek sem.

Nem kétséges, hogy egy olyan, könnyen megtalálható, egyszerűen kezelhető sürgősségi portál, amely nehéz helyzetbe került állampolgároknak eligazítást és segítséget nyújt, széleskörű támogatottságot élvezne. Mint a világ számos országában, hazánkban is létre kellene végre hozni egy olyan szervezetet, amely az élet különböző területein megjelenő sürgős, de a társadalom és az informatikai fejlesztések segítségével hatékonyan megoldható problémákat összegyűjti. Amellett, hogy életeket menthet meg a gyors információhoz jutás lehetősége és az önkéntes felajánlások okos menedzselése, egy ilyen fejlesztés-csomag a polgárok közérzetét is javítaná, amellett erősítené a civil társadalmat.

Segítséget nyújthatna elveszett gyerekek megtalálásában, donorok, önkéntes véradók felkutatásában, pénzgyűjtési és szolidaritási akciók megszervezésében olyanok számára, akik hirtelen kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. Toborozhatnának közmunkára önkénteseket természeti katasztrófák esetén. Nehéz lenne felsorolni azt a sok felhasználási lehetőséget, amely segítséget jelenthet a rászorultaknak.

Az E-demokrácia műhely vendégeként megjelenő informatikai és hírközlési miniszter, Kovács Kálmán, elődjeihez hasonlóan, már 2002 júniusában ígéretet tett egy ilyen kezdeményezés elindítására, azonban ennek a lakosság azóta sem leli nyomát az interneten.

Több nyugati országban állami támogatást élveznek és komoly szociális szerepet töltenek be az ilyen honlapok. Például az Egyesült Államokban bevezetett www.thehungersite.com oldalain a cégek hirdetéseket helyeznek el. Ennek bevételeit a rendszer üzemeltetői, a weboldalon publikált szerződésben vállalt kötelezettség alapján, sürgős problémák megoldására, alapítványok támogatására fordítják. A kezdeményezés csupán 2003-ban 42 millió segíteni akaró látogatót vonzott az oldalra. Miért ne próbálhatnánk meg mi is?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Márki-Zay Péter: Inkasszót tett a NAV egy vásárhelyi önkormányzati cégre, veszélyben a bérek

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten