Tetszett a cikk?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja szerint bárki megismerheti a kormányzati politikai tanácsadók és főtanácsadók nevét, munkakörét és fizetési besorolását.

A biztos közölte: újságírói panasz alapján foglalt állást a kormányzati tanácsadók egyes adatainak nyilvánossága ügyében. A Magyar Nemzet keddi számában arról írt, hogy "nyolcvanhat titkos tanácsadó sokszor tisztázatlan feladatkörrel átlagosan havi bruttó 400 ezer forintért van alkalmazásban a minisztériumoknál".Az újság a Miniszterelnöki Hivatalra hivatkozva közölte: harminckilenc politikai tanácsadó és negyvenhét főtanácsadó dolgozik a minisztériumokban, illetve a kancellárián. A Népszabadság a kérdéssel kapcsolatban arról írt: "a legtöbb tárca azt sem árulta el, hogy mivel foglalkozik politikai tanácsadójuk".Péterfalvi kedden azt mondta, hogy a köztisztviselők fizetése nem nyilvános, nevük, beosztásuk vagy besorolásuk és munkakörük azonban az adatvédelmi törvény alapján bárki számára hozzáférhető, nyilvános adat. Ez egyebek között azt jelenti - tette hozzá -, hogy a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a minisztériumok bárkinek az érdeklődésére kötelesek közreadni ezeket az adatokat, amelyek alapján pedig "kikalkulálhatók" az illetmények.A keddi Magyar Nemzet szerint Gál J. Zoltán kormányszóvivő adatvédelmi okokra hivatkozva közölte: akkor hozzák nyilvánosságra a névsort, ha az adatvédelmi biztos írásbeli állásfoglalást bocsát ki. A kormányszóvivő iroda - miután az MTI az ombudsman írásos állásfoglalását követően megkereste az ügyben – tájékoztatása szerint Gál J. Zoltán csak az adatvédelmi biztos állásfoglalásának kézhezvétele után nyilatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép

Mindössze kétszer repült áruval, azt is Kínából hozta az új kormányzati teherszállító gép