A terrorcselekmény előkészítésével gyanúsított palesztin származású fogorvos kapcsolatban állt azzal a szír férfival, aki 1997-ben a budapesti Nagy Fal kínai étteremnél történt, két halálos áldozatot követelő robbantáshoz a robbanóanyagot szállította.

A Népszabadság erről szóló hírét az MTI-nek erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. "Az eddigi nyomozás alapján (..) a fogorvos és közte kapcsolat van" - mondta Garamvölgyi László.A napilap szerdai híre szerint a fogorvos ugyanazt a szír férfit próbálta meg rábeszélni robbanóanyag beszerzésre, aki 1997-ben az étterem elleni pokolgépes merénylethez a kézigránátot szállította. A tetteseket több mint egy évvel később elfogták, és elítélték a szír férfit is, aki azonban büntetése letöltése után Magyarországon maradhatott. Nemrég egy autólopási üggyel összefüggésben letartóztatták - írta a lap."Vannak arra adataink, hgy a tervezett bűncselekmény elkövetésében neki a fogorvos szerepet szánt" - közölte az ORFK szóvivője. Hozzátette: arra azonban egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez a szerep a robbanóanyag beszerzése, vagy maga a robbantás lett volna.A rendőrség április 13-án - néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt - vette őrizetbe a 42 éves palesztin származású, magyar állampolgárságú fogorvost, akit terrorfenyegetés előkészítésével gyanúsítanak, majd a bíróság két nappal később 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.A fővárosi Bartók Béla úti iszlám közösség imámja a rendőrség gyanúja szerint tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője a palesztin férfi őrizetbe vételének napján elmondta, hogy a fogorvos két szír ismerősét már korábban őrizetbe vette a rendőrség vagyon elleni bűncselekmények miatt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját