Tetszett a cikk?

A terrorcselekmény előkészítésével gyanúsított palesztin származású fogorvos kapcsolatban állt azzal a szír férfival, aki 1997-ben a budapesti Nagy Fal kínai étteremnél történt, két halálos áldozatot követelő robbantáshoz a robbanóanyagot szállította.

A Népszabadság erről szóló hírét az MTI-nek erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. "Az eddigi nyomozás alapján (..) a fogorvos és közte kapcsolat van" - mondta Garamvölgyi László.A napilap szerdai híre szerint a fogorvos ugyanazt a szír férfit próbálta meg rábeszélni robbanóanyag beszerzésre, aki 1997-ben az étterem elleni pokolgépes merénylethez a kézigránátot szállította. A tetteseket több mint egy évvel később elfogták, és elítélték a szír férfit is, aki azonban büntetése letöltése után Magyarországon maradhatott. Nemrég egy autólopási üggyel összefüggésben letartóztatták - írta a lap."Vannak arra adataink, hgy a tervezett bűncselekmény elkövetésében neki a fogorvos szerepet szánt" - közölte az ORFK szóvivője. Hozzátette: arra azonban egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez a szerep a robbanóanyag beszerzése, vagy maga a robbantás lett volna.A rendőrség április 13-án - néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt - vette őrizetbe a 42 éves palesztin származású, magyar állampolgárságú fogorvost, akit terrorfenyegetés előkészítésével gyanúsítanak, majd a bíróság két nappal később 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.A fővárosi Bartók Béla úti iszlám közösség imámja a rendőrség gyanúja szerint tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője a palesztin férfi őrizetbe vételének napján elmondta, hogy a fogorvos két szír ismerősét már korábban őrizetbe vette a rendőrség vagyon elleni bűncselekmények miatt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!