Tetszett a cikk?

A lágy drogok használatának enyhébb büntetőjogi megítéléséért demonstráló Kendermag Egyesület vasárnapi rendezvényét megzavarni igyekvő ellentüntetők közül a rendőrség öt embert állított elő.

A Kendermag Egyesület Kossuth téri demonstrációja a világ több mint kétszáz országában 1996 óta minden év május elején megrendezett Milliók menete a kenderért elnevezésű eseményhez kapcsolódott.A jelenlegi jogszabályok bűnözőként kezelik azokat a fiatalokat, akik kipróbálják a kábítószert – mondta a demonstráción Felső László, az egyesület elnöke, aki szerint ezek a jogszabályok több ártalmat okoznak, mint maga a kábítószer-használat, ezért tartják indokoltnak a jogszabály-módosítást. Felső László egyetértett ugyanakkor azzal, hogy a cél a drogfogyasztás visszaszorítása. A Kendermag Egyesület tagjai Szili Katalin házelnöknek címzett, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazó petíciót adtak át az Országgyűlés munkatársának. A demonstráción aláírásgyűjtés folyt a petícióhoz, eközben az Anima Sound System együttes adott koncertet.A demonstráció helyszínét kettős kordonnal vették körül a rendőrök, hogy ezzel vegyék elejét a tavalyihoz hasonló atrocitásoknak. 2003 májusában az ellentüntetők sípolással és tojást, paradicsomot dobálva gyakorlatilag ellehetetlenítették a békés demonstráció megtartását. A Lelkiismeret ’88 Csoport szombaton bejelentette, hogy ismét a demonstráció megzavarására készül, szimpatizánsaikat arra hívták fel, hogy sípokkal, tojásokkal felszerelve vegyüljenek el a tömegben, és hallhatóan fejezzék ki nemtetszésüket. Annak ellenére, hogy a Kendermag Egyesület rendezvényére egyenként engedték be a demonstrálóknak, többen bejutottak a kordonon belülre azok közül is, akik meg kívánták zavarni a demonstrációt. A kereplőkkel és sípokkal ellátott tömeg dulakodás közben tojással dobálta meg a demonstrációt biztosító rendőröket is."Az előállított személyeket a rendőrség meghallgatja, és ezt követően dönt a szabálysértési eljárás megindításáról, őrizetbe vételre feltehetően nem fog sor kerülni" - mondta Kozák László rendőr alezredes. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának vezetője azt is kifejtette: a rendőri intézkedést indokolja, ha valaki közterületen kirívóan közösségellenes magatartást, vagy hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsít.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel

Orbán háromnegyed óráig vitatkozott a gender szóról Európa vezetőivel

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen

Működhet-e egy orrspray a koronavírus ellen? Egy francia cég állítja, hogy igen