Tetszett a cikk?

Erkölcsileg tarthatatlanná vált a helyzet Irakban - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja országgyűlési frakciójának hétfői ülésén.

A világméretű terrorizmus elleni küzdelemnek és Iraknak ma már nincs köze egymáshoz. A Fidesznek egyértelművé kell tennie álláspontját - hangoztatta Orbán Viktor. Hozzátette: szerinte hamarosan amerikai-magyar csúcs lesz ebben az ügyben.A Fidesz a kérdésről kedden rendkívüli elnökségi ülést tart - jelentette be Orbán Viktor.Orbán Viktor március végén a TV2 Jó estét Magyarország című műsorában még azt nyilatkozta, továbbra is támogatja, hogy a magyar katonák december végéig Irakban maradjanak. Mint akkor mondta: most nem kell bizonytalanságot kelteni, maradni kell. Az év végén majd meg kell fontolni, hogy megújítható-e a mandátum egy további időszakra. Orbán óvatosságot és nyugalmat javasolt az ügyben.Az MDF egyébként már háromszor megkísérelte hazahívni a katonákat, ám javaslatai a parlament honvédelmi bizottsága előtt rendre elvéreztek. A Fidesz az MDF javaslatainak megítélésekor mindháromszor tartózkodott a szavazásnál. Legutóbb, április 13-án Simicskó István, a honvédelmi bizottság alelnöke annak ellenére sem támogatta a hazahívásról szóló kezdeményezést, hogy - mint mondta - aggódik a magyar katonákért az elmúlt hetek véres eseményeit látva.Simicskó István elmondta, az MDF-fel ellentétben négy hete még nem gondolta, hogy a magyar kontingens iraki tevékenysége ellentétes lenne az országgyűlési határozattal. - Az országgyűlési határozat, amit egyébként az MDF is megszavazott, arról szól, hogy az iraki helyzet stabilizációjában vegyen részt a magyar kontingens. Jelen pillanatban, ha nehézkesen is, de az információk alapján el tudja látni a feladatát, legalább is a kormány állítása szerint – mondta Simicskó István.Azt is érdemes mérlegelnünk, hogy milyen következményekkel járna, hogyha, mondjuk, az MDF kezdeményezésére azonnal hazahívnánk a magyar katonákat. Nagyon komoly nemzetközi kihatásai lennének, ha Magyarország hazahívná a katonáit. Ha el tudják látni a katonáink a tevékenységünket, és ez fontos az iraki stabilizáció szempontjából, akkor talán ez most nem időszerű - mondta a Magyar Rádiónak április közepén a Fidesz szakpolitikusa.Igaz, egy hét múlva ugyanő volt az, aki először a Fidesz vezető politikusai közül a magyar csapatok hazahívását sürgette. Mindeddig úgy tűnt, Simicskó magánakciójáról van szó, Orbán bejeletése viszont egyértelművé tette: a Fidesz gyökeresen megváltoztatja az iraki intervencióval kapcsolatos politikáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár