szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európai uniós szintű panelrekonstrukciós program megalkotását kezdeményezte Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) az Európai Parlament városfejlesztési és lakásügyi pártközi csoportjában Strasbourgban, a különböző frakciók tagjait felsorakoztató csoport alakuló ülésén.

Közleményében a magyar képviselő rámutatott: a nyolc újonnan csatlakozott tagállam 74 millió polgárának mintegy negyede él - jelentős részben elavult vagy eleve hibákkal épült - panellakásban. Magyarországon 780 000 panellakásban közel 2,4 millió ember, a legnépesebb Lengyelország 3 millió paneljében hozzávetőleg 10 millió ember él. Románia és Bulgária 2007-ben várható csatlakozásával ez a szám tovább emelkedik.

A rendszerváltás óta több országban indult program a panelházak korszerűsítésére, amelyek a fűtési rendszer modernizálásával és az épületek utólagos szigetelésével az épületek élettartamának meghosszabbítását és a fenntartási költségek csökkentését célozták. A programok kivitelezése azonban pénzhiány miatt vontatottan halad.

A közösségi szintű program kidolgozásakor fel kívánják használni az egykori NDK tapasztalatait: ott a lakótelepekbe "teljesen új életet leheltek". A mostani lépés "egy hosszú út elejének tűnik" - mondta Schmitt Pál. A pártközi csoportban indított kezdeményezés célja, hogy a panelrekonstrukció társfinanszírozásához forrásokat találjanak az EU 2007-2013 közötti - még alakítás alatt lévő - hétéves keretköltségvetésében.

Magyarországon saját keretből már működik egy 2,6 milliárd forintos panelrekonstrukciós program. Ez azonban az összes panellakás csak kis részének, néhányszáz lakásnak a felújítására lehet elegendő - vélte a néppárti képviselő.

A városfejlesztési munkacsoport létrehozását a mandátumáról azóta lemondott Demszky Gábor (SZDSZ) kezdeményezte az Európai Parlamentben. A budapesti főpolgármester annak idején szintén azt jelezte: a testület egyik célja az lenne, hogy a városok rendelkezésére álló uniós támogatásokat 2007-től bővítsék a strukturális alapokból. A növekvő keretből felgyorsíthatnák a városrehabilitációs programokat, illetve speciális programokat is indítanának a szegénynegyedek, a szegénység és a szociális kirekesztés felszámolásának érdekében - fejtette ki annak idején elképzeléseit Demszky Gábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ausztriába járunk át lakáshitelért

Korlátozta a magyar ügyfeleknek adható lakáshitel mennyiségét néhány ausztriai bank a nagy érdeklődés miatt, így több helyen már csak a határmenti megyékben lakók kaphatnak osztrák hitelt. A hvg.hu által megkérdezett banki szakemberek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az átjáróláznak, és nem tartanak a magyar bankok forgalomcsökkenésétől sem.

hvg.hu Gazdaság

Lakásépítés helyett felújítás?

Európa éves építési összteljesítményének fele felújítás - állítják a BuildEcon szakértői. Sokan a "ne építsünk, hanem a meglévőt használjuk, alakítsuk korszerűre!" gondolatot hangoztatják, többnyire környezetrendezési okokból. Ezzel együtt az építési piac rövidtávú kilátásai inkább Európa keleti felén bíztatóak.

Vélemény

25 éve írta a HVG (Amikor még 400 ezerért épült egy lakás)

Furcsa világ volt 25 éve, amikor a Neues Deutschland még azt fájlalta, hogy nem a munkaerő kevés, hanem a munkahely sok, amikor a lengyel gazdaságvezetés felháborodott azon, hogy a mértéktelen belső kereslet elszipkázza az árut az export elől. Idehaza a beatzenészeket irigylik 15 ezer forintos havi pénzük miatt, és autóért, lakásért áll sorba a magyar polgár, évekig.

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak

Szivárog a kőzetminta, ezért már ma nekiáll az OSIRIS-REx űrszonda a bespájzolásnak