szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adó-, igazgatási, oktatási, egészségügyi, valamint a szociális ellátás rendszerét érintő reformot kell végrehajtani - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évadnyitó konferenciáján.

Az elmúlt időszakban szavai szerint azért nem kezdődhettek meg a reformok, mert tartalmukról nem volt közmegegyezés. "2003 után csendes, sok apró fordulattal indultunk egy gazdaságpolitikai és társadalompolitikai irányváltás felé" – mondta Gyurcsány.

Szerinte ez lesz a 2006-os választások tétje. A miniszterelnök úgy véli a következő választáson két, önálló politikai alternatíva között dönthetnek majd az állampolgárok. Az egyik szociális piacgazdaságon alapuló, bátor reformpolitikát, míg a másik a 2001-2003 közötti időszakot konzerváló politikát kínál – mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc előadásában többször említést tett arról, hogy vissza kell állítani a munka és a vállalkozások becsületét, "rehabilitálni kell" a tőkét, a piacot. Hibának tartotta, hogy a közbeszéd középpontjában még mindig a támogatás áll.

Járhatatlannak nevezte azt az utat, amire az ország 2000 és 2001 között lépett, és elismerte, hogy a jelenlegi kormánykoalíció is folytatta ezt kormányzásának első másfél évében. Hozzátette: a populista politika ártalmas, "a politikai gügyögés oka a félelem", a félelem attól, hogy a reformpolitikához nem lehet elég támogatottságot szerezni.

A gazdaság pozitív elemei közül a kormányfő kiemelte a stabil, és jó szerkezetű növekedést. Ezzel szavai szerint finanszírozni lehet a felelősségteljesen megválasztott jövedelempolitikát.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány érdeke a gazdaság teljesítményének növelése, amelyet a vállalkozások működési feltételeinek javítása szolgál. A pénzügyminiszter lényegesnek nevezte a konvergencia kritériumok teljesítése érdekében tett előrelépéseket. További feladatnak nevezte a feketegazdaság szűkítését, az adórendszer átalakítását és a bürokrácia csökkentését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Átfogó adóreformot tervez a kormány

Három-öt évre szóló adórendszert, adópolitikai chartát kíván kidolgozni a kormány a következő hónapokban - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János, a gazdasági tárca vezetője pénteken. "Többen, szélesebb adóalappal, egyszerűbben, kevesebb adót fizessenek - ez az adórendszer átalakításának legfőbb célja" - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

ÁSZ: a nagy ellátórendszerek reformja évek óta megoldatlan

Az államháztartáson kívülre került források jog- és célszerűségét, a tulajdonosi, az alapítói jogok gyakorlását tekintve komoly aggályok merültek fel. A költségvetési fejezetek, intézmények több mint egyharmada úgy alapított szervezeteket, szerzett részesedéseket, hogy előtte nem végzett előzetes felmérést - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyik legutóbbi jelentésében.

Itthon

Bokros Lajos radikális reformprogramot szorgalmaz

Az ikerdeficit, azaz a belső és külső eladósodás drasztikus intézkedéseket kíván, többek között az ingatlanadó gyors bevezetését, mutatott rá a Magyarország gazdasági és politikai illeszkedése címmel rendezett konferencián Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) frissen kinevezett tanára.

Pénzügyek

Adóreform előtt

A főcsapás irányait egy hónap múlva jelöli ki az alakuló ülését múlt héten tartott adóreform-bizottság, "közmegegyezésen" alapuló lényegi módosítások azonban csak 2006-2007-től várhatók, miközben a Fidesz csomagja már júliustól adócsökkentő lépéseket sürget.

MTI Gazdaság

Elkezdte a munkát az Adóreform Bizottság

Első, alakuló ülésére ül össze szerdán az Adóreform Bizottság, amelynek vezetésére Akar Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatóját kérték fel. Az ülésen - a Miniszterelnöki Hivatal által kiküldött meghívó szerint - jelen lesz a miniszterelnök és több miniszter is.

Hét nap

FELSŐOKTATÁSI REFORM

Több ponton is módosított az Oktatási Minisztérium a felsőoktatási törvény tervezetén, amelyet ellenzéki képviselők és...

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Eltéríthettek egy hajót a brit szigetek mellett

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért