szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden országnak vannak titkai és titkosszolgálatai, a titkokat óvni, a titkosszolgálatokat megbecsülni kell - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok napján tartott ünnepséget követően.

Vannak helyzetek, amikor a titok korábbi őrzője és tulajdonosa számára is nehézzé, terhessé válik, és "ilyen a mai helyzet is" - mondta a kormányfő. "Közösen fizetjük annak a számláját, hogy az elmúlt 15 évben politikusok és szolgálatok nem tudtak dűlőre jutni a demokratikus Magyar Köztársaság közvéleményével, közakaratát kifejezőkkel, hogy mit kezdjünk az 1990 előtti, a nem demokratikus rendben működő" titkosszolgálatokkal - tette hozzá a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint az elmúlt napok történései nyomán azt gondolja, az emberek érzése a csömör. "Csömör attól, hogy azt gondolom - hogy okkal vagy ok nélkül, de semmiképp nem joggal -, hogy nem ismert és nem kiismert szándékú személyek, csoportok (...) nem tudni, milyen szándékkal és céllal, listákat, információkat hoznak nyilvánosságra" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, ez rombolja a jogállam, a demokratikus köztársaság működésébe vetett hitet, azt, hogy az állam intézményei a jognak megfelelően képesek működni.
 
Nem látok más utat ebben a helyzetben, minthogy megpróbálunk egy új törvénnyel, a törvényben biztosított és általa megteremtett garanciákkal egyszer és mindenkorra pontot tenni ennek az ügynek a végére - jelentette ki a miniszterelnök, s elmondta, hogy nem kért és nem kapott tájékoztatást arról a vizsgálatról, amit a Nemzetbiztonsági Hivatal folytat a hétvégén nyilvánosságra került 219 nevet tartalmazó állítólagos "ügynöklista" eredetéről. A miniszterelnök szerint a törvénytervezet kellő garanciát nyújt arra, hogy a szükséges mértékű és kiterjedésű kontroll döntse el, amennyiben a szolgálatok úgy ítélik meg, hogy bizonyos információk nyilvánosságra hozatala indokolatlanul sértené a nemzetbiztonsági érdekeket, akkor ezek továbbra is rejtve maradjanak. Megjegyezte: a koalíciós pártok a megállapodás közelében vannak, hogy a társadalmi ellenőrzés ne jelenthesse a titkok megőrzésének akadályát, még indokolt esetben sem.

Gyurcsány Ferenc elmondta: maga is osztja az egyházak korábban ismertetett álláspontját, hogy egyenrangú társadalmi szereplők, akik azonos jogot élveznek más társadalmi szereplőkkel. "És gondolom, hogy a legfontosabb alkotmányos kérdésekben azonos kötelesség terheli őket. Így aztán azt hiszem, a törvény helyesen nem teremt kivételt senki számára" - fűzte hozzá. 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Itthon

Kocsis püspök: "nem voltam ügynök"

"Nem voltam ügynök, nem köteleztem el magam senkinek, mindig a lelkészi esküm szerint végeztem a munkámat" – jelentette be Kocsis Elemér nyugalmazott református püspök, akinek neve szerepel a vasárnap közzétett legújabb ügynöklistán.

Itthon

Gyurcsány úgy tudta, nincs ügynöklista

"Miniszterelnökként is úgy tudtam, hogy nincs lista. Pontosabban, tudtuk, hogy listák készültek, de azok nincsenek a szolgálatok birtokában. A dolog tisztázása érdekében nem kutakodni kell, hanem törvényt kell hozni az akták nyilvánosságáról " - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Murányi Gábor Itthon

Minek az alapján kapták az egykori ügynökök fedőneveiket?

Az állambiztonsági irattengerből az elmúlt évtizedben a kutatások nyomán számos azonosított s még több azonosítatlan fedőnév vált már ismertté. Az azonosítással kapcsolatos össznépi találgatás közepette azon is érdemes elmerengeni, miért pont az adott konspirációs névre kereszteltek egy-egy ügynököt, illetve célszemélyt.

MTI Itthon

Az ombudsman bezúzta a Political Capital ügynöklistáját

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

hvg.hu Itthon

Kommunisták az ügynökhálózaton kívül és belül

Máig tartja magát az a legenda, hogy az egykori állampárt tagjait és funkcijait nem szervezte be az állambiztonság ügynöknek vagy informátornak. Valójában azonban a párttagok sem éltek rezervátumban. A hvg.hu által közölt lista ezt példázza, illetve azt bizonyítja, hogy a Szakértő ’90 által feltett ügynöklistáról „érdemtelenül” maradtak le az MSZMP-tagok.

MTI Itthon

Gyurcsány: gyalázatos és szégyenletes az ügynökügy

Gyurcsány Ferenc "gyalázatosnak és szégyenletesnek" nevezte a rosszízű, méltatlan politikai vádakat és azt, hogy emberek sorsával játszanak. A miniszterelnök erről a nyilvánosságra hozott újabb "ügynöklistával" kapcsolatban beszélt hétfői, napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

FBI: Kína több amerikai állampolgár egészségügyi adataihoz is hozzáfért

FBI: Kína több amerikai állampolgár egészségügyi adataihoz is hozzáfért

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

Kőporral hintenék be a földeket, hogy megkössék a szén-dioxidot

Nyári egyetemet rendeznek Gyurcsányék

Nyári egyetemet rendeznek Gyurcsányék