szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság határozata megerősíti, hogy a felvételi eljárásról szóló jogszabályok megfelelnek az alkotmányosságnak és nem sértik a felvételizők jogegyenlőségét.

A felvételi eljárás az előre meghirdetett rendben és szabályok szerint végbemehet - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára, hozzátéve: az idén felvételizőknek semmilyen további zavarra nem kell számítaniuk.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a vonatkozó jogszabályok alkotmányosak, s tizenöt ponton utasította el a jogszabályok megsemmisítésére irányuló különböző kezdeményezéseket.

A testület azt is kimondta, hogy a vonatkozó jogszabályok időben megismerhetőek voltak, megfelelő felkészülési idő állt rendelkezésre.

Arató Gergely közölte: amennyiben lesz olyan szak, ahol jelentősen eltér a régebben és korábban maturálók aránya, ott lesz lehetőség a keretszámok átcsoportosítására, azaz ezeknél a szakoknál lejjebb mennek a ponthatárok. Az adott szakokon, szakpárokon három évre visszamenőleg nézik meg az arányokat.

Hozzáfűzte: az átcsoportosítással el fogjuk érni, hogy egyetlen hallgató se maradjon ki, aki arra érdemes.

Arató kifejtette: az AB határozata azt erősítette meg, hogy a pontszámítás tekintetében semmilyen generális változtatásra nincs szükség, néhány kisebb korrekció azonban elképzelhető.

A Városmajori Gimnázium 12/a osztályának szülői közössége üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését, amely a következő tanévtől lehetővé tesz egy igazságos, mindenki számára egyenlő esélyt biztosító felvételi pontszámítást.
Szerda délután az ELTE is közölte: elfogadja és egyetért az Alkotmánybíróság felvételi pontszámítással kapcsolatos döntésével az egyetem vezetője, a rektori konferencia elnöke.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője bocsánatkérésre szólította fel az oktatási tárcát. Azt mondta: az AB keddi döntése után az oktatási tárca vezetésének egyetlen elfogadható lépése maradt, ha nem akarja maradék hitelét is elveszíteni, bocsánatot kell kérniük az idén érettségizőktől, szüleiktől és a pedagógusoktól, mert nem tudták biztosítani sem a vizsgák biztonságos lebonyolítását, sem az igazságos versenyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Érettségi után, felvételi előtt

Újabb viharok várhatók az - önmagában is vizsgázó - kétszintű érettségi e heti lezárása után. Az új szabályok miatt ugyanis irreálisan magasak lehetnek az idei felvételi ponthatárok.

MTI Itthon

A felvételizők fele nem tudja, mi vár rá

A diákok továbbtanulását gyökereiben változtatja meg a felsőoktatást átalakító bolognai folyamat 2006-tól, ennek ellenére 56 százalékuk még egyáltalán nem hallott róla, 78 százalékuk pedig nem ismeri a különbséget a bachelor és a master képzések között - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felméréséből.

MTI Itthon

Módosították a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletet

A kormány módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban maturálókkal szemben.

Hét nap

FELVÉTELI KORREKCIÓ

Megváltoztathatja egyes szakok keretszámait az oktatási miniszter, ha az idén érettségizetteket hátrányosan érintené...

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál