Tetszett a cikk?

George W. Bush elnök feltehetően a jövő májusi választások után Magyarországra látogat; Washington kitűnő kapcsolatokat ápol mind az MSZP-vel, mind a Fidesszel - minderről George H. Walker amerikai nagykövet zsömlék és sütemények társaságában beszélt újságírókkal közösen tartott keddi munkareggelijén.

George H.Walker, az USA budapesti nagykövete kedden, munkareggeli keretében beszélt a magyar-amerikai kapcsolatok aktuális témáiról.  A nagykövet örömmel idézte az Ernst & Young legújabb nemzetközi felmérését, amely szerint Magyarország az első öt kedvenc befektetési célpont közé került Európában. (Nagy Britannia, Franciaország, Németország és Lengyelország után. A lista értékéből némileg levon, hogy darabszámban méri a jó és még jobb célpontokat, így a lengyeleknél tavaly 148, nálunk csak 139 az utánunk következő spanyoloknál 121, oroszoknál 116, a cseheknél 112 beruházás történt).

Az amerikai cégek hazánk kedvező földrajzi adottságait, az alkalmazottak szaktudását, az oktatás színvonalát, a magas termelékenységet díjazzák. Ami viszont visszariasztja őket: adóterhek, a bürokrácia, a korrupció, illetve az átláthatóság hiánya, valamint a ritkaságszámba menő angol nyelvtudás.  A nagykövet amerikai cégvezetőkkel folytatott beszélgetései alapján úgy tudja, hogy az amerikai beruházók elsősorban az informatikában és a biotechnológiában látnak fantáziát, és készek a munkanélküliséggel terhelt, így szabad munkaerővel rendelkező  kelet-magyarországi térségekben is beruházni.

Az amerikai vízumokat illetően egyelőre csak tárgyalnak a nyugat-európai országok vízummentességének  az új EU tagországokra, köztük Magyarországra való kiterjesztéséről.  Egyéb téren viszont az együttműködés zökkenőmentesen alakul – hangsúlyozta a nagykövet. Ez áll mind a kormányra, mind az ellenzékre.  Az ősszel Washingtonba látogató Gyurcsánnyal éppen olyan jó kapcsolatokat épített ki a nagykövetség, mint a jelenleg Amerikában tartózkodó Orbán Viktorral. 

Lehetséges, hogy a jövő májusi parlamenti választások után - talán az októberi forradalom 50. évfordulójára - Budapestre látogat George Bush amerikai elnök – jósolta a nagykövet. Meglehet, a diplomácia mellett a családi kapcsolatokat is latba veti, Walker nagykövet ugyanis közeli rokon: Bush elnök édesapjának, a korábbi Bush elnöknek unokatestvére.

-rR-
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbánék Magyarországra invitálják Bush elnököt

Magyarországi látogatásra hívta George W. Bush amerikai elnököt jövő októberre, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára 29 magyar politikus, illetve közéleti személyiség, művész, tudós, köztük Orbán Viktor, Kondor Katalin, Finta József és Vizi E. Szilveszter.

MTI Világ

Bush feleségével találkozik Dobrev Klára

Több tízezren vettek részt szombaton Washingtonban a mellrák elleni küzdelmet segítő Susan G. Komen Alapítvány "verseny a gyógyulásért" elnevezésű hagyományos megmozdulásán, amelynek a nemzetközi tiszteletbeli elnöke Dobrev Klára, a magyar kormányfő felesége volt.