szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A férfiak rákszűréssel kapcsolatos diszkriminációja kapcsán kéri az alkotmányos jogok megsértésének kimondását az Alkotmánybíróságtól az Aerocaritas civil légimentő alapítvány elnöke.

Kozenkai Jenő beadványában arra hívja fel a figyelmet, hogy az állam alapvető emberi jogokat sért azzal, hogy a férfiak prosztata megbetegedésekkel kapcsolatos szűrővizsgálata és felvilágosítása - ellentétben a nők rákszűrésével - nincs megszervezve.

Felhívja a figyelmet: "súlyos és megoldatlan probléma az is, hogy férfitársaimnak az esetlegesen felmerülő vizsgálatok költségét az egészségbiztosító nem téríti meg, illetve nem biztosítja a vizsgálat ingyenességét állampolgári jogon". Az állampolgári jogegyenlőséget mindkét, ma gyakorlatban megvalósuló eljárás súlyosan sérti. Alkotmányunk rögzíti azt is, hogy alapvető jogainkat még törvénnyel sem lehet korlátozni, és ebbe értelmezésem szerint beletartozik a férfiak és nők közötti egyenlő elbánás jogi normája is - olvasható Kozenkai Jenő beadványában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Korai rákfelismerés PET/CT-vel

Nem lehet eléggé hálás a sorsnak az a beteg, akinek nem kezdték el kezelni a jobb veséjében hagyományos komputer tomográffal (CT) talált daganatot, hanem PET/CT-vel is megismételték a vizsgálatot. A képalkotó diagnosztika mai csúcsát jelentő berendezés kiderítette, hogy az elváltozás csupán ártalmatlan fejlődési rendellenesség, viszont a bal mellékveséjében valóban lapul egy kezdődő, hagyományos módszerekkel kimutathatatlan, ám ebben a stádiumában még szinte biztosan gyógyítható tumor.

HVG/hvg.hu Itthon

Rutineljárás lett a hőterápiás rákkezelés

Rutineljárásnak minősítette a hipertermiás kezelés egy fajtáját a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium (SOSZK), így lényegesen több beteg juthat az eddig csak klinikai kísérlet formájában elérhető gyógymódhoz.

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára