szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter javasolja a rendkívüli árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelését a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körös összefolyásától Mezőtúrig, mintegy 60 kilométer hosszú folyószakaszon. Így rendkívüli és harmadfokú készültség már 1600 kilométer hosszúságú folyószakaszon lesz.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni ülésén teszi meg javaslatát a miniszterelnöknek - mondta Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Persányi Miklós kiemelte, hogy az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 478 millió forintot fordítottak, 55 millióval többet, mint vasárnap. Az év elejétől eddig több mint kilencmilliárd forintot költöttek, amiből az árvízvédelmi munkálatok 6,3 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,8 milliárdot emésztett fel.

Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza hétfőhöz viszonyítva 32 kilométerrel 2198 kilométerre emelkedett, amelyből rendkívüli készültségi fokozat van 716 kilométer védvonalon, harmadfokú 822 kilométeren, másodfokú 263 kilométeren, az első fokú árvízvédelmi készültségű szakaszok hossza pedig 397 kilométerre nőtt.

A miniszter utalt arra, hogy a Hármas-Körös kedd reggel elérte az 1004 centimétert, a legnagyobb valaha mért vízszintet, míg Szarvasnál kedd délelőtt 10 órakor 964 centiméter volt a folyó vízszintje, ami már 10 centiméterrel meghaladta az eddigi csúcsot, s a folyó továbbra is árad. A Tisza Szolnoknál elérte az 1000 centimétert, és a tetőzés 20-30 óra múlva várható plusz 5-10 centiméterrel magasabb vízállással. 

Szegednél kedd délelőtt 10 órakor a Tisza vízmagassága 982 centimétert mutatott, ami 22 centivel haladta meg az eddigi mért legmagasabb vízállást, s a tetőzést csütörtökön várják.

A korábban sosem tapasztalt árvíz elleni védekezését semmi sem hátráltatja, rendelkezésre állnak az emberi erők, a honvédség, a Belügyminisztérium emberei, önkéntesek, és homokzsák is van elegendő - hangsúlyozta Persányi.

A 11 ezer vízügyi dolgozó mellett még hatezer ember segédkezik a gátaknál, köztük 2500 tűzoltó és polgári védelmis, s további hatezer fő áll készültségben a polgári védelmi osztagoknál - mondta Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Tatár Attila elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a kitelepítettek száma 42 fővel 523-ra csökkent. Minimális a kockázata annak, hogy további kitelepítések, kimenekítések legyenek, de ha szükséges, akkor készen vannak a tervek, és ki vannak jelölve a befogadó helyek, a megfelelő szállító eszközök is rendelkezésre állnak.

Jelenleg 2054 honvéd dolgozik a védvonalakon, és további 2200 áll bevetésre készen. A kritikus Hármas-Körös szakaszon a már ott lévő 300 katona mellé további 100-at vezényelnek - mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője, kiemelve, hogy a 37-es műszaki dandár úszó pontonhíd-elemeket állított össze, és így elsősorban a Tiszán, a folyó felől is tudják erősíteni a gátakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Árvíz: továbbra is késnek a vonatok a Tisza mentén

Továbbra is 30-60 perces késésre kell számítani a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon, mert a Tisza magas vízállása miatt még mindig érvényben van a korlátozás a szajoli vasúti hídon.

MTI Itthon

566-ra emelkedett az árvíz miatt kitelepítettek száma

Vasárnapra virradóan 566-ra emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma - közölte Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy legutóbb egy embernek a belvíz következtében kellett elhagynia otthonát a Békés megyei Battonyán, két hajléktalant pedig Szegeden kellett "kitelepíteni" a Tisza árteréből.

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól