szerző:
MTI

Az MSZP baloldali néppárttá alakítása mellett érveltek a párt vezető politikusai szombaton Budapesten, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának rendezvénye előtt tartott sajtóbeszélgetésen.

A platform ülésén az MSZP október 21-i kongresszusát készítik elő, amely "megrendelést" ad a párt új működésmódjának, irányítási struktúrájának kialakítására, illetve a társadalmi kapcsolatrendszerének megújítására és az ebből következő alapszabály-módosításra - hangoztatták a beszélgetés résztvevői.
 
A sajtóbeszélgetésen többek között Kiss Péter, a platform vezetője, munkaügyi miniszter, Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, honvédelmi miniszter, Lendvai Ildikó, a parlamenti frakció vezetője és Simon Gábor, az országos választmány elnöke vett részt.

Kiss Péter azt mondta: az MSZP előtt az a kihívás áll, hogyan tud a szükséges változásokhoz együttműködő társadalmi kereteket teremteni, azaz az MSZP hogyan tud egy higgadt, nyugodt munka társadalmi kereteihez saját működésével hozzájárulni. A Baloldali Tömörülés Platform a néppárt mellett teszi le a voksát; a néppárti működés azt jelenti, hogy a párt két kampány között időszakban is a társadalmi kapcsolataira támaszkodik, kampányidőszakban pedig ezt a kapcsolatrendszert is "csatasorba állítja".
 
Az a kihívás rövid távon, hogy az MSZP ne csak a Fidesz által teremtett politizáláshoz képest legyen vonzó, hanem önmagában programjával, működésével is - közölte Kiss Péter.
 
Szekeres Imre szerint a szocialista párt jövőjét meghatározza a politikai, szervezeti megújulás. Mint mondta, a kiindulópont: a baloldali néppárt a szociáldemokrácia új stratégiája. A baloldali néppárt célcsoportjának nem csupán a szegényeknek kell lenniük, hanem a közös problémával küzdőknek, például az egyedülálló szülőknek, vagy azoknak, akiket a nyugdíjrendszer átalakítása érint, vagy a romáknak, vagy a szolgáltató szektor "kétkezi munkásainak".
 
Lendvai Ildikó a párt előtt álló kihívások között említette azt, hogy a térségben egyetlen baloldali erőnek sem sikerült egyszerre elérni a gazdasági és a politikai stabilitást, "ennek a térségnek szomorú törvénye, hogy a gazdasági jófiúkat igen könnyen követik a politikai rosszfiúk, a populista kormányok".
 
A magyar belpolitikában megjelent "a radikális kártya", egy baloldali pártnak választ kell adnia arra, hogyan tudja a demokrácia védővonalait megerősíteni - hangsúlyozta a frakcióvezető, hozzátéve: a parlament szerepét meg kell erősíteni, illetve rendszeressé és folyamatossá kell tenni a választók és politikai elit kapcsolatát.
 
Lendvai Ildikó szerint a kongresszuson megrendelés kell, hogy szülessen a baloldal hagyományos, esélykülönbséget csökkentő programja új eszközeire. Hozzátette: egyetlen párt sem vállalhatja fel a korábbi Hazafias Népfront szerepét, nem vállalhatja fel minden társadalmi nézet képviseletét, de minden érdek képviseletét igen. 
 
A szocialista párt változása nem öncélú, az a működés hatékonysága, a politikai sikeresség és a társadalmi támogatottság érdekében történik - hangsúlyozta Simon Gábor, a választmány elnöke, aki szerint nem választási vagy médiapártként kell működnie az MSZP-nek, hanem két választás között is kapcsolatot kell tartania, kötődési pontot kell kínálnia a polgároknak.
 
Krausz Tamás, a Baloldali Tömörülés Platform alelnöke elmondta: ott, ahol a szociáldemokratáknak kell megcsinálnia a megszorító intézkedéseket, mindig a baloldal társadalmi kapcsolatainak meggyengülésével jár, ebben a helyzetben megerősödik a jobboldali előretörés, amelyet Magyarországon a Fidesz ösztönöz, ezért a baloldali erőknek meg kell erősítenie társadalmi kapcsolatait.
 
Az MSZP jövő évben, január végén, február elején is tart kongresszust, akkor kerül sor tisztújításra, így a szocialista párt új elnökének megválasztására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szijjártó: az MSZP nem demokrata párt

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint az MSZP nem demokrata párt; ha valóban az lenne, akkor megtette volna az első lépést Gyurcsány Ferenc menesztése érdekében. A szóvívő így reagált arra a keddi bejelentésre, miszerint a szocialista frakció a pénteki bizalmi szavazáson kiáll a kormányfő mellett.

MTI Itthon

Az MSZP jövő héten bejelentést tesz

Az MSZP Országos Választmánya egyértelműen és határozottan támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt - mondta Simon Gábor a testület elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Őszi kongresszusára készül az MSZP

Hat dunántúli megye MSZP-s vezetői, küldöttei Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével megkezdték a felkészülést az október 21-i kongresszusra kedden Győrött.

MTI Itthon

Belső vita a fővárosi MSZP-frakcióban

Nyilatkozási moratóriumot, tilalmat hirdetett frakciótársai részére a képviselőcsoportot érintő ügyekben Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke, frissen megválasztott fővárosi frakcióvezetője - tudta meg az MTI magukat megnevezni nem kívánó szocialista képviselőktől csütörtökön.

Verekedés után rendőrök vitték el a szlovák környezetvédelmi minisztert

Verekedés után rendőrök vitték el a szlovák környezetvédelmi minisztert

Pörgős meccset vívtunk a svédekkel, de a vége csak elúszott

Pörgős meccset vívtunk a svédekkel, de a vége csak elúszott

Itt az új Mercedes E-osztály, hétféle plugin hibrid változatban

Itt az új Mercedes E-osztály, hétféle plugin hibrid változatban

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Jön az In Flames

Jön az In Flames

Elkél Schobertéknek az ingyenreklám, közel 20 milliós mínuszt hoztak a családi cégeik

Elkél Schobertéknek az ingyenreklám, közel 20 milliós mínuszt hoztak a családi cégeik