szerző:
MTI/hvg.hu

Húsz-harminc tüntetőt szorított ki kedden kora este a rendőrség Budapesten a Kossuth Lajos térről. A földművelésügyi minisztérium épülete előtt állókat mintegy száz rendőr rohamozta meg. A kordon körül időközben újra elkezdtek szállingózni a demonstrálók, csaknem hatvanan lehetnek.

Este negyed hét körül felosztatták tüntetők egy szűk csoportját a Kossuth térnél. A demonstrálók a kordonnal körülvett terület és a minisztérium közötti 10-15 méteres sávban voltak, amikor az egyenruhások megérkeztek. Előzőleg a rendőrök felszólították a gyülekezőket, hogy hagyják el a teret, mert egyébként kényszerítő intézkedéseket alkalmaznak velük szemben. A rendőrök a fiatalokat a Nádor utcába és az Alkotmány utcába szorították ki a térről. A rendőrök ezt követően bementek a Kossuth téri metróállomásba, ahol néhány személyt igazoltattak, s négy fiatalt el is vittek magukkal.

Néhány perc alatt több mint tíz rendőrségi jármű, teherautók, kisbuszok és autók lepték el a térbe betorkolló Báthory utcát. Ez a szám körülbelül száz rendőrt jelenthet. Jelentős rendőri erők állomásoznak a szintén a térbe torkolló Szalay utcában is. A teherautókon és mikrobuszokon kívül vízágyú is parkol nem messze a Kossuth tértől. 

Az egyenruhások, miután kiszorították a tüntetőket a térről, néhány perc alatt 10-20 fős csoportokban átvizsgálták a környékbeli utcákat is. A tüntetők szétszóródtak az akció után, majd az akció után nem sokkal ismét 10-15 ember jelent meg a minisztériumnál. Tudósítónk szerint ők jobbára békés ácsorgók.

Újra csak lézengenek

A kordonnál az első oszlatást követően újra összeverődött pár tucat ember. A villamos jár, hangoskodás, rendbontás nincs, inkább várakozás. A rendőrség ennek megfelelően itt még nem is avatkozott még közbe, bár a kordon mellett ácsorgókat igyekeznek szóban távozásra bírni a műveleti területről. A fiatalokat igazoltatják, adataikat felírják, majd felhívják a figyelmüket arra, hogy tíznél többen már csoportosulásnak számítanak, így oszlathatók. A rendőrök egyébként jóval többen vannak, mint a bámészkodók. Tudósítónk szerint nemrég egy fiatalembert megbilincseltek, majd rövidesen elengedték.

A szeptember 17-én kezdődött kormányellenes demonstráció helyszíne továbbra is kordonnal van körülvéve csakúgy, mint az Országház főbejárata előtti aszfaltos parkoló és a Kossuth-szobor körüli füves terület. Az elkerített részen rendőröket látni. 

Hétfőn több mint tíz órán keresztül zajló utcai összecsapások egyik oka az volt, hogy a tüntetők az állami ünnepségeket követően megpróbáltak visszavonulni a korábbi demonstrációjuk helyszínére, a Kossuth térre.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Pakolják a sátrakat a Kossuth téren

Megkezdték a Kossuth tér kiürítését, a sátrak összepakolását. Eddig sátranként 16-18 zsák szemetet gyűjtöttek össze. A zsákokat nem a szeméttelepre, hanem egy közös gyűjtőhelyre viszik, ahol a tulajdonosok jelentkezhetnek értük - tudta meg a hvg.hu.

MTI Itthon

A Kossuth tériek új elnevezéssel képzelik a nagy visszatérést

Új, pártok felett álló, de határozott politikai karakterrel bíró demokratikus népmozgalmat indít a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 Magyar Október Mozgalom néven - közölte Molnár Tamás ügyvivő a budapesti Corvin mozi előtt tartott sajtótájékoztatón.

MTI/hvg.hu Itthon

A rendőrség kiürítette a Kossuth teret - zavargások reggel is

A rendőrség újabb tömegoszlatást hajtott végre reggel hét órakor a Nádor utca elején, miután az tartózkodók nem hagyták el a helyszínt - jelentette az MTI tudósítója. A rendőröket tucatnyi demonstráló provokálta, közülük többen sállal takarták el arcukat. A műveleti parancsnok békés úton próbálta rendezni a helyzetet, ám a tüntetők többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az utcát.

MTI Itthon

Még állnak a sátrak a Kossuth téren

Két órával az ünnepélyes zászlófelvonás előtt, reggel 8 órakor még állnak a Kossuth téri tüntetők sátrai a Parlamentnél, a füves területet a rendőrség kordonnal zárta körbe.

MTI Itthon

Ellenállásra készülnek a Kossuth téri tüntetők

A Parlament előtt már több mint egy hónapja demonstrálók vezetői nem tudnak megegyezni abban, hogy a rendőrség által elfogadott egyezség alapján átadják a Rákóczi-szobor előtti területet a tűzszerészeknek. Három vezető háromféleképpen nyilatkozott, mindhármukat kifütyülték és lezavarták a színpadról a tüntetők.

Itthon

Képek a Kossuth téren talált veszélyes eszközökről

Miután a Kossuth téren lévő tüntetés szervezői megszegték a rendőrséggel kötött megállapodást, Budapest Rendőr-főkapitánya kiüríttette, s műveleti területté nyilvánította a teret. Képek az ott találtakról.

MTI Itthon

Lobogófelvonás a Kossuth téren, balhé a városban

Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren, hétfőn délelőtt az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján.

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Egy átlag budapesti 162 órát ül dugóban

Egy átlag budapesti 162 órát ül dugóban

Radar360: Az MNB kétszer fizetett, egyszer sem válaszolt

Radar360: Az MNB kétszer fizetett, egyszer sem válaszolt

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt