szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vádat emelt a IX. kerületi ügyészség a három és fél évvel ezelőtt ételmérgezésben meghalt bíró ügyében. Az érintett óbudai étteremnek üzletvezetőjét halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

Az ügyészség szerint az üzletvezető felelőssége volt, hogy 2004. februárjában ételmérgezés miatt meghalt az egyik vendége – mondta Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A férfi családjával egy öttagú társaságban ünnepelte veje születésnapját 2004. február 28-án egy óbudai vendéglőben. Feleségével csülköt ettek. Már néhány órával az ünneplés után a pár rosszul lett. Másnapra a feleség állapota javult, mivel ő csak belekóstolt az ételbe; a férfihoz azonban mentőt kellett hívni, és két nappal később a kórházban életét vesztette. A toxikológiai vizsgálat organikus mérgező anyagokat mutatott ki a férfi szervezetében, ezért indítottak korábban büntetőeljárást az ügyben.

A nyomozás során megállapították: a nem megfelelően elkészített csülökben elszaporodott egy clostridium nevű baktérium, ami toxint termelt, és ez okozta az ételmérgezést.

T. Zsolt az étterem üzletvezetőjeként az étkeztetési tevékenységre vonatkozó szabályokat, a közegészségügyi, higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásokat maradéktalanul nem tartotta, nem tartatta be – mondta Morvai. Hozzátette: ezért a bűncselekményért akár öt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az ételmérgezésben elhunyt legfelsőbb bírósági bíróról szakmai körökben az terjedt el, hogy köztörvényes ügyekben annak idején ő hozta a legtöbb halálos ítéletet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tömeges ételmérgezés Szombathelyen

A szombathelyi háziorvosi városi ügyelet jelezte a Vas Megyei ÁNTSZ-nek, hogy sokan jelentkeztek náluk hányásos, hasmenéses panaszokkal; a tisztiorvosi szolgálat azonnal megkezdte a vizsgálatot, amelynek során 51 megbetegedést regisztráltak.

MTI Plázs

ÁNTSZ: hanyagság okozza a legtöbb ételmérgezést

Döntő többségében a személyi felelősségre, a hanyagságra vagy a tudatlanságra vezethetők vissza a közétkeztetésben az utóbbi időben szaporodó számú ételfertőzések, ételmérgezések - mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.

MTI Itthon

Ötven ételmérgezett egy szatmári lakodalomban

Ötven ember fordult orvoshoz ételmérgezési tünetekkel Jánkmajtison, közülük öt súlyosabb állapotú beteget kárházba szállítottak - közölte az ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézetének igazgató-főorvosa.

MTI Itthon

Ételmérgezésben halt meg P. György büntetőbíró

Vádemelést javasol a rendőrség egy óbudai vendéglő üzemeltetője ellen, mert az ő felelőssége volt, hogy két és fél évvel ezelőtt ételmérgezés miatt halt meg P. György - tájékoztatta a BRFK szerdán az MTI-t.

MTI Itthon

Tömeges ételmérgezés történt pénteken Budapesten

Újabb tömeges ételmérgezés történt Budapesten, egy belvárosi étteremben főzött menütől 90 ember, iskolások, idősek és egy cég dolgozói lettek rosszul, kórházba azonban nem került senki - közölte a Fővárosi ÁNTSZ osztályvezető főorvosa péntek kora este. Előzőleg egy színház 28 alkalmazottja lett rosszul.

MTI Világ

Mélyhűtött marhaszelet okozott ételmérgezést Franciaországban

Súlyos ételmérgezéssel szállítottak tizenhat gyermeket és egy felnőttet dél-franciaországi kórházakba. A hírt hétfőn egy rádióinterjúban erősítette meg Michel-Edouard Leclerc, a mérgezést okozó mélyhűtött marhaszeleteket forgalmazó Leclerc bevásárlóközpont-hálózat tulajdonosa.