szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elkövetkező három évre 8,8 milliárd forint európai uniós pénz jut négy kiemelt egészségügyi programra - jelentette be az egészségügyi miniszter kedden Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

 A pénzből a fővárosi Szent Imre és az Uzsoki utcai kórház felújítását, a mentésirányítás fejlesztését kívánják elvégezni, valamint kialakítanak egy egységes egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartást - mondta Horváth Ágnes. A tárcavezető beszámolója szerint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába tartozó Szent Imre Kórház és Rendelőintézet 3,27 milliárd forinthoz jut, amelyből az épületek helyreállítását, újak építését és a gépészeti berendezések cseréjét oldják majd meg. A szintén fővárosi fenntartású Uzsoki utcai Kórház 4,4 milliárd forint pályázati pénzt kaphat, amelyből szintén az épületfelújítást, az ortopédia és traumatológia egy helyre költöztetését oldják meg, valamint a műtők korszerűsítését - közölte a miniszter.

A mentésirányítás fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a közép-magyarországi régióban 600 millió, az ország többi részén pedig 3,5 milliárd forint uniós pénz jut a mentésirányítás korszerűsítésére, egységesítésére - fogalmazott.

A negyedik kiemelt program az úgynevezett egységes egészségügyi humánerőforrás monitoring rendszer, amelyre 500 millió forint jut majd, kialakításának célja pedig egy olyan nyilvántartási rendszer, amely az orvosokat és a szakdolgozókat egy adattárba rendszerezi. Jelenleg - indokolt a miniszter - több adatbázisból lehet csak kideríteni, hogy hol, kik, milyen szakvizsgával, milyen nyilvántartási számmal dolgoznak.

"Az volt a célunk, hogy ezeket a rendkívül széttagolt, éppen ezért gyakorlatilag használhatatlan nyilvántartásokat egységesítsük és használjuk őket tervezésre" - fogalmazott az egészségügyi miniszter. A projektek tervezett befejezési időpontja 2010.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló koalíciós megbeszélésről kérdés kapcsán Horváth Ágnes úgy fogalmazott: "senkinek (MSZP-SZDSZ) semmit nem kellett feladnia", hanem meg kellett találni a működőképes megoldást. Nem öncélú, hanem működőképes rendszert szeretnének - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hány potenciális befektető jelezte már részvételét az új egészségbiztosítási rendszerben, a tárcavezető közölte: "sokan vannak, akik várják", milyen lesz a végleges törvény, és "több helyen zajlanak előkészítő munkák". Informális jelzéseket kaptak a lehetséges befektetőkről, de róluk egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Ungár Klára Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesi kinevezéséről szólva Horváth Ágnes elmondta: a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének panaszát felülvizsgálta és elutasította. Ungár Klára pályázata megfelelt a kiírásnak, a főigazgató-helyettes alkalmas a poszt betöltésére - szögezte le a tárcavezető.

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány kommunikációs offenzívával próbálja elhitetni, hogy a reformnak haszna van, valójában azonban csak az átalakítások negatív hatásai láthatók. Vizitdíj, kórházi napidíj, gyógyszerár-emelkedés és egyre hosszabb várólisták - az ellenzéki politikus szerint a lakosság ezt érzékeli a reformokból.

A fideszes képviselő az egészségügyi miniszter által bejelentett fejlesztésekről azt mondta, az Uzsoki kórház esetét úgy tünteti fel Horváth Ágnes, mintha jelentős kormányzati fejlesztésről lenne szó, holott döntően fővárosi forrásból költenek majd erre a célra, és a Szent Imre kórház esetében is a főváros által eltervezett fejlesztésről van szó.

Pesti Imre szerinte nem nagy eredmény, hogy az Országos Mentőszolgálattól elvett pénzből valamit visszakap majd az OMSZ. Kifogásolta továbbá, hogy a mentőszolgálattól elvitték a nyereséges betegszállítást. A fideszes képviselő hangsúlyozta: az alapellátást és a járóbeteg-szakellátást is szükséges fejleszteni, hiszen a kórházból kiszorult betegek gyógyulását itt kellene biztosítani, azonban a kormány erre a célra nem ad forrásokat. Az egészségügy átalakítását a hazai és a nemzetközi szakma is elutasítja, de még a szocialistákhoz közel álló szakemberek, például Repa Imre és Bokros Lajos szerint is kisiklott a reform és a biztosítás rendszer átalakítása sem szolgálja a betegek érdekeit - közölte Pesti Imre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Horváth: 55 milliárdos keret a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére

A lehívható 480 milliárd forintos uniós forrásból novembertől egészségügyi fejlesztésre 55 milliárd forintra pályázhatnak a fenntartó önkormányzatok; a pályázatok célja a járóbeteg-szakellátó intézmények fejlesztése - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azon a sajtótájékoztatón, amit Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel közösen tartott szerdán Budapesten.

MTI Gazdaság

Horváth Ágnes: fennmarad a nemzeti kockázatközösség

Az egészségügyben a reformok után is fennmarad a nemzeti kockázatközösség, ugyanis mindenki számára kötelező lesz a biztosítás, mint eddig - hangsúlyozta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter az "Egészségügy: maradás vagy változás?" című konferencián.

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat