szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

Az ezer fős, április 4-8. között végzett reprezentatív kutatás eredménye szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 33 százalék volt, míg márciusban 37 százalék, februárban pedig 39 százalék. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 12 százalék volt, egy hónappal korábban 13 százalék, februárban pedig 15 százalék - olvasható a közleményben.

A pártválasztók körében a Fidesz 42 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 45 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 22 százalék. Áprilisban a szocialista párt szavazói körében nőtt az elkötelezettség, hiszen MSZP tábora többségében biztos szavazónak tekinthető - tették hozzá.

Mint közvélemény-kutatók írták, a kormányválság az SZDSZ szavazótáborát érintette leginkább, a párt támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze 1 százalék, a pártválasztók esetében 3 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 5 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 1 százalékos, az MDF 4 százalékos táborral rendelkezik felmérésük szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan, márciusban 57 százalék, februárban 54 százalék volt ez az arány. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék. 

A Századvég-Forsense szintén szerdán hozta nyilvánosságra saját kutatását. Eszerint ha most vasárnap rendeznének választásokat, akkor az ő felmérésük szerint a megkérdezettek 61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz. Mint írták, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t, a teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A Századvég-Forsense felmérése szerint jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka biztos pártválasztó. A biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap választásokat rendeznének és 19 százalék az MSZP-re. Felmérésük szerint a két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ némileg elmarad attól a mért 4 százalékkal.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Itthon

Már a nyugdíjasok is a Fideszt választanák

A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely a Népszabadságban jelent meg.

hvg.hu Itthon

Orbánnak egyre nagyobb az ázsiója, Gyurcsánynak egyre kisebb

Február óta 12 százalékponttal nőtt azok aránya, akik negatívan ítélik meg a kormány munkáját, jelenleg a válaszadók 72 százaléka vélekedik így, miközben az ellenzék munkájáról is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 30 százalék – derült ki a Századvég-Forsense felméréséből.

MTI Itthon

A magyarok boldogtalanok

Csak az oroszok és a bolgárok boldogtalanabbak a magyaroknál, a legboldogabbak a dánok és a svájciak Európában - derül ki a TÁRKI elemzéséből.

Szabó Zsuzsanna Itthon

TÁRKI: jobboldaliak baloldali nézetekkel

Az elmúlt években lényegesen csökkentek a magyarországi háztartások jövedelmei közötti egyenlőtlenségek, a relatív szegénység nem nőtt, a lakosság igen kis aránya tanul felnőttkorában, a nyelvtudásban pedig még mindig nagy a lemaradásunk Európa fejlettebb országaihoz képest - áll a TÁRKI legfrissebb elemzésében. A kutatásból továbbá az is kiderül, hogy a bal és jobb oldali politikai nézetekben komoly orientációs zavarok mutatkoznak.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: előre hozott választásokra számítanak

Előre hozott országgyűlési választásokra számítanak a Szonda Ipsos által végzett közvélemény-kutatásban megkérdezettek; a Magyar Televízió és a Népszabadság megbízásából készített felmérésben a válaszadók 37 százaléka képzelte el így a koalíciós válság megoldását. A kutatás eredményeit a Magyar Televízió Az este című műsorában ismertették, szerdán este.

MTI Itthon

Tárki: változatlanok a politikai erőviszonyok

Nem változott lényegesen a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban - tudható meg a Tárki március közepén - a népszavazás után - ezer ember megkérdezésével készített felméréséből, amelynek eredményeit szerdán publikálta az intézet.

Egymillió eurót adományoz Budapestnek Soros György

Egymillió eurót adományoz Budapestnek Soros György

A magyar rendőrség minden délben mesét mond a gyerekeknek

A magyar rendőrség minden délben mesét mond a gyerekeknek

Égetően hiányoznak a vendégmunkások a brit földekről

Égetően hiányoznak a vendégmunkások a brit földekről