szerző:
MTI

Vasárnap hajnali adatok szerint ötvenhét embert vettek őrizetbe az előző napi melegfelvonulás során történt összecsapásokban, illetve azt követően - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK honlapján olvasható tájékoztató szerint tizenkét rendőr sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hány emberrel szemben indítanak eljárást.

Szombat délután a budapesti Andrássy úton haladó Meleg Méltóság Menetét és a rendőröket szélsőséges csoportok dobálták meg különböző tárgyakkal, így például petárdákkal, füstbombákkal, Molotov-koktélokkal. Több helyen megrongálták a kordonokat, a Hősök terén pedig megbontották a burkolatot, és rendőrökre támadtak. Erről szóló videóinkat itt tekinthetik meg.

Megtiszított műveleti terület.
© MTI - Koszticsák Szilárd
A közlemény szerint tizenkét rendőr jellemzően  fej-, és lábsérülést szenvedett, kettőt közülük savval öntöttek le. A támadások során 12 szolgálati gépkocsiban keletkezett anyagi kár. Ötvenhét embert hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, valamint rongálás elkövetése miatt állítottak elő. A rendőrség vasárnap reggel még nem tudott tájékoztatást adni arról, hány emberrel szemben indítanak eljárást. (A rendőrség vasárnap délelőtt módosította a korábban közölt adatokat, amelyek még 58 ember előállításáról és 8 rendőr megsérüléséről tájékoztattak, változott a megrongált rendőrautókról korábban közölt adat is.)

A Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé szombat délután. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé. A melegek és szimpatizánsaik nagyjából másfél ezren, az ellentüntetők menetének tagjai néhány százan voltak. Mindkét felvonulást rendőrök vették körbe.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki. 

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét. A parlamenti pártok közül az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat.

Az MTI tudósítója szombat éjszaka azt tapasztalta, hogy főként a melegbárként ismert szórakozóhelyek és éjszaki bárok környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, a metrókijáratoknál, aluljárókban, kisebb mellékutcákban folyamatos volt a járőrözés.

A Mária, a Kisfaludy, a Magyar és a Kinizsi utcában két-két rendőrségi mikrobuszban, három-három járőrautóban, a Belgrád rakpartnál pedig csapatszállító teherautókban is várakoztak a rohamrendőrök. Az V., VI., VII., VIII. és IX. kerületi szórakozóhelyek környékén szintén egyenruhások és járőrautók álltak, vagy bejáratuk előtt 5-6 percenként feltűnt egy-egy rendőrautó. Több mellékutcában és a József körúton igazoltattak is a rendőrök.

A szombati atrocitásokat követően ellentüntetők megfenyegették a szórakozóhelyeket, illetve az odalátogatókat - jelentette az MTI tudósítója. A felvonulást megelőző héten két melegbárra is Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A rendőrség felkészült a melegfelvonulásra

A rendőrség a szokásoknak megfelelően nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora erővel készül a szombati budapesti demonstrációkra, mindazonáltal pénteken tudatta, hogy felkészült az események biztosítására.

hvg.hu Itthon

Drámai felvételek a tegnapi melegfelvonulásról

Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok.

MTI/hvg.hu Itthon

Megtámadták a felvonuló melegeket – összefoglaló

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

Milyen ősz? Újabb melegrekordok dőltek meg a hét első napján

Milyen ősz? Újabb melegrekordok dőltek meg a hét első napján

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Hatmillió forintot és majd egy kiló füvet találtak egy dílernél

Hatmillió forintot és majd egy kiló füvet találtak egy dílernél

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

A brit munkásosztály őrangyala is kritizálja a Marvel-filmeket

A brit munkásosztály őrangyala is kritizálja a Marvel-filmeket

Szervizeléskor összetört a kütyü, a cég mossa kezeit. Mi a teendő?

Szervizeléskor összetört a kütyü, a cég mossa kezeit. Mi a teendő?