szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy személyt - közülük hármat jogerősen - pénzbírsággal sújtott, három ellen az eljárást megszüntette a melegfelvonulással összefüggésben kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ugyanakkor a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Fővárosi Bíróság közleményében azt írta: egy személyt 66 ezer, egy másikat 36 ezer, egy harmadikat 40 ezer, egy negyediket pedig 20 ezer forint pénzbírsággal sújtottak. Valamennyiüket azért, mert a rendzavarás szabálysértését követték el. Eredetileg garázdaság miatt állították őket bíróság elé, de cselekményüket a bíróság rendzavarásnak minősítette, mert álláspontja szerint a rendzavarás szabálysértését követték el "azzal, hogy a rendzavarás, illetve garázdaság helyszínén a hatóság, azaz az intézkedő rendőr mint hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsítottak". Három személlyel szemben a garázdaság miatt indult eljárást megszüntette a bíróság, mert esetükben fennáll "a felelősséget kizáró ok: a cselekmény jogellenességében való tévedés".

Az MR1 Kossuth rádió Krónikája az ítélet indoklását idézve azt közölte: a bíróság álláspontja szerint a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A hírműsor szerint azok kaptak pénzbírságot, akik a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tojásdobálást. 

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a bíróság felmentő rendelkezései kapcsán az MTI-nek elmondta: a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, a békés gyülekezési jogukat gyakorló állampolgárokkal szemben ez nem engedhető meg. A véleménynyilvánítás korlátja mások alkotmányos alapjogainak, például a békés gyülekezéshez, méltósághoz való jogának a tiszteletben tartása - hangsúlyozta a civil jogvédő. Hozzátette: az európai emberi jogi bíróság kimondta, hogy az államnak kötelessége a békés gyülekezés jogának biztosítása. A magyar bíróság azonban felmentő rendelkezésével, a tojásdobálóknak adott büntetlenséggel, mintegy asszisztál mások békés gyülekezési jogának megsértéséhez.

Az MTI úgy tudja, egy férfit előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi a gyanú szerint a melegfelvonulás idején történt rendbontások során egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt rendőr segítségére sietett. Az MTI értesülése szerint a férfi előzetes letartóztatását az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a gyanúsítás szerinti bűncselekmény. A férfi mellett további két személyt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, ők szabadlábon védekezhetnek.

A 2008. július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, a biztosításban részt vevő rendőrök összesen 57 főt állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Melegfelvonulás: az Ab elnöke is elmegy Gyurcsányhoz

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke részt vesz azon a találkozón, amelyet a miniszterelnök a szombati melegfelvonulásokon történtek kapcsán kezdeményezett - közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke.

MTI Itthon

Ötvenhét embert vittek be a rendőrök a melegtüntetésről

Vasárnap hajnali adatok szerint ötvenhét embert vettek őrizetbe az előző napi melegfelvonulás során történt összecsapásokban, illetve azt követően - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK honlapján olvasható tájékoztató szerint tizenkét rendőr sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hány emberrel szemben indítanak eljárást.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

Itthon

Részt vettem a melegfelvonuláson - beszámoló

Minden eddiginél súlyosabb fizikai és szóbeli erőszak jellemezte a szombati melegfelvonulást. A Fradi-pálya közönsége kihelyezett ülést tartott a Városligeti tónál. Tudósítónk ott vonult a menetben. Helyszíni beszámoló.

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson