szerző:
MTI

Négy személyt - közülük hármat jogerősen - pénzbírsággal sújtott, három ellen az eljárást megszüntette a melegfelvonulással összefüggésben kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ugyanakkor a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Fővárosi Bíróság közleményében azt írta: egy személyt 66 ezer, egy másikat 36 ezer, egy harmadikat 40 ezer, egy negyediket pedig 20 ezer forint pénzbírsággal sújtottak. Valamennyiüket azért, mert a rendzavarás szabálysértését követték el. Eredetileg garázdaság miatt állították őket bíróság elé, de cselekményüket a bíróság rendzavarásnak minősítette, mert álláspontja szerint a rendzavarás szabálysértését követték el "azzal, hogy a rendzavarás, illetve garázdaság helyszínén a hatóság, azaz az intézkedő rendőr mint hivatalos személy intézkedésével szemben engedetlenséget tanúsítottak". Három személlyel szemben a garázdaság miatt indult eljárást megszüntette a bíróság, mert esetükben fennáll "a felelősséget kizáró ok: a cselekmény jogellenességében való tévedés".

Az MR1 Kossuth rádió Krónikája az ítélet indoklását idézve azt közölte: a bíróság álláspontja szerint a tojásdobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. A hírműsor szerint azok kaptak pénzbírságot, akik a rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tojásdobálást. 

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a bíróság felmentő rendelkezései kapcsán az MTI-nek elmondta: a tojásdobálás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, a békés gyülekezési jogukat gyakorló állampolgárokkal szemben ez nem engedhető meg. A véleménynyilvánítás korlátja mások alkotmányos alapjogainak, például a békés gyülekezéshez, méltósághoz való jogának a tiszteletben tartása - hangsúlyozta a civil jogvédő. Hozzátette: az európai emberi jogi bíróság kimondta, hogy az államnak kötelessége a békés gyülekezés jogának biztosítása. A magyar bíróság azonban felmentő rendelkezésével, a tojásdobálóknak adott büntetlenséggel, mintegy asszisztál mások békés gyülekezési jogának megsértéséhez.

Az MTI úgy tudja, egy férfit előzetes letartóztatásba helyezett kedden a bíróság, akit felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy támogatója elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A férfi a gyanú szerint a melegfelvonulás idején történt rendbontások során egy biztonsági őrre támadt üveggel, amikor az egy földön fekvő, megtámadt rendőr segítségére sietett. Az MTI értesülése szerint a férfi előzetes letartóztatását az indokolta, hogy önbíráskodás bűntette miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztésének időtartama alatt történt a gyanúsítás szerinti bűncselekmény. A férfi mellett további két személyt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, ők szabadlábon védekezhetnek.

A 2008. július 5-én lezajlott fővárosi rendezvények több helyszínén vált szükségessé rendőri beavatkozás, a biztosításban részt vevő rendőrök összesen 57 főt állítottak elő szabálysértés, vagy bűncselekmény elkövetése miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Melegfelvonulás: az Ab elnöke is elmegy Gyurcsányhoz

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke részt vesz azon a találkozón, amelyet a miniszterelnök a szombati melegfelvonulásokon történtek kapcsán kezdeményezett - közölte Sereg András, az Ab sajtófőnöke.

MTI Itthon

Ötvenhét embert vittek be a rendőrök a melegtüntetésről

Vasárnap hajnali adatok szerint ötvenhét embert vettek őrizetbe az előző napi melegfelvonulás során történt összecsapásokban, illetve azt követően - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK honlapján olvasható tájékoztató szerint tizenkét rendőr sérült meg. Azt egyelőre nem tudni, hány emberrel szemben indítanak eljárást.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

Itthon

Részt vettem a melegfelvonuláson - beszámoló

Minden eddiginél súlyosabb fizikai és szóbeli erőszak jellemezte a szombati melegfelvonulást. A Fradi-pálya közönsége kihelyezett ülést tartott a Városligeti tónál. Tudósítónk ott vonult a menetben. Helyszíni beszámoló.

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

Újabb videó jött Schobert Norbitól, nem akar bocsánatot kérni

A Tesla-gyár ellen tüntettek Berlin mellett

A Tesla-gyár ellen tüntettek Berlin mellett

Karácsonnyal együtt küzd a populizmus ellen Varsó liberális polgármestere

Karácsonnyal együtt küzd a populizmus ellen Varsó liberális polgármestere