szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A természettudományos tárgyak összevonásáról szóló döntés azonnali visszavonását követeli a Professzorok Batthyány Köre az oktatási tárcától.

A szervezet szerint módszertanilag indokolatlan és ellentmond a jelenlegi tanárképzési szerkezetnek a fizika, a kémia és a biológia összevonása egyetlen tárgyba. Úgy látják, megjósolható, hogy az intézkedés a természettudományos tárgyak óraszámának további csökkentéséhez vezet. „Nem szabad lemondani a kísérletek bemutatásáról, márpedig ezek eszköztára nagyon különbözik a három területen. Egységes megközelítés csak igénytelen formában lehetséges, ami eleve a színvonal csökkenéséhez vezet” – írták a közleményükben.

Feltették a kérdést: tisztában van-e az oktatási kormányzat e lépésének következményeivel? Ha nem, akkor álláspontjuk szerint dilettáns, ha igen, akkor szándékosan rombolja a magyar versenyképességet a mai, technológia uralta gazdasági viszonyok között.

A Professzorok Batthyány Köre kitért arra is: szerintük a fizika és a kémia tárgy óraszámának korábbi csökkentése vezetett oda, hogy jelentősen lanyhult az érdeklődés a mérnöki és természettudományos pályák iránt, miközben folyamatosan növekszik az igény az e szakmákban képzett diplomásokra. Így számos üres állás várja a szakembereket, a jelenlegi kormányzat viszont a versenyképesség állandó sulykolása mellett inkább akadályozza, mint segíti magas színvonalú képzésüket – húzta alá a Fidesz holdudvarához tartozó szervezet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Portré a Professzorok Batthyány Körének elnökével

"Magyarországon már szinte mindenki nemes. Én is. Nárai nevű faluból származó őseim Kőszeg ostroma után kaptak bocskoros nemességet" - merít mélyet a múltban a jobboldal szellemi sorvezetőjének szánt Szent István-terv egyik, 62 éves főfelelőse.

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak

Intézkedni kellett Buchenwaldban, miután sokan a tömegsíroknál szánkóztak