szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívásával szánalmas kísérletet tesz hatalma megtartására. Nyakó István szerint a Fidesznek talán furcsa, ha egy párt demokratikusan működik.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn délután beszélt Budapesten.  Navracsics Tibor sajtótájékoztatón azt mondta, Gyurcsány Ferenc a hét végén "meglehetősen szánalmas kísérletként próbálta újjáéleszteni a 16 évvel ezelőtti Demokratikus Chartát, most meg a négy évvel ezelőtti MSZP rendkívüli kongresszusa iránt érez, úgy látszik, nosztalgiát, amikor úgy döntött, ismét megzsarolja pártját". Hozzátette: nem ritkaság, hogy a kormányfő a zsarolás eszközéhez nyúl.
 
2006 októberében egy bizalmi szavazással az egész koalíciót zsarolta, aztán az MSZP tisztújító kongresszusán a pártelnökké választása kapcsán használta ezt az eszközt, most pedig az egész MSZP tagságát megzsarolja - sorolta példáit a frakcióvezető. A javasolt rendkívüli kongresszus három nappal lesz korábban, mint ahogy a kormánynak be kell nyújtania a költségvetési törvényt az Országgyűlésnek. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök most is saját jövőjével és nem az ország sorsával foglalkozik. 
  
A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, ha Gyurcsány Ferenc komolyan venné azt, hogy valóban erről a programról kell döntenie, akkor azt "merné behozni a Magyar Országgyűlés elé, és merné megengedni, hogy erről vita legyen a parlamentben, és - ahogy egy kisebbségi kormány programjáról illik - a vitát követően szavazhatnánk erről, eldöntve egyúttal a miniszterelnök sorsát is". Ha bátor lenne és komolyan venné az ország jövőjét, akkor a választópolgárokat kérdezné meg erről. Vagyis nem pártkongresszus, hanem előrehozott választás a válságból kivezető út - közölte.
 
Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta, úgy tűnik, Navracsics Tibor számára furcsa, ha egy párt, ellentétben a Fidesszel, demokratikusan működik, ha a tagság beleszólhat az ügyekbe.
 
Furcsa lehet ez egy olyan politikus számára, aki hozzászokott ahhoz, hogy az elnök mondja meg mindenkinek, merre van előre - fűzte hozzá.
 
Nyakó István szerint a Fidesznek természetesen lesz módja hozzászólni a Megegyezés programjához és az abban szereplő adóenyhítési elképzelésekhez is. Bár mostanában a Fidesz semmi jelét nem adta annak, hogy partner lenne az emberek és a vállalkozások adóterheinek csökkentésében - jegyezte meg a szóvivő.
 
A szocialista politikus azt mondta, az MSZP szándéka éppen az, hogy a parlament elé már olyan javaslat kerüljön, amelyet a többség támogathat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány új drámát ír a politológusok szerint

Politológusok szerint Gyurcsány Ferenc saját pártját és az SZDSZ-t is nyomás alá helyezte azzal, hogy szeptember 27-re rendkívüli MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezte. Kiszelly Zoltán politológus és Juhász Attila, a Political Capital elemzője erről hétfőn beszélt az MTI-nek.

MTI Itthon

Lendvai: nincs egyezkedés a miniszterelnök személyéről

Az MSZP-frakció nem kíván a miniszterelnök személyét érintő alkukba bocsátkozni az SZDSZ-szel a programvita helyett - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a képviselőcsoport évadnyitó ülése után hétfőn Budapesten újságíróknak.

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad