szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az IMF hitelkerete egyfajta csillapítást adott a gazdaságnak, de olyan országbesorolást is jelent, amellyel Ukrajna és Pakisztán közé kerültünk; ezt a hitelt nem szabad felhasználni - közölte szombaton Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján az MDF elnöke.

Dávid Ibolya kifejtette: mindent meg kell tennünk azért, hogy saját erőből, az IMF hitelének felhasználása nélkül oldjuk meg a gondjainkat, ezért kínálta az MDF az egyéves válságkezelő programot. A párt tisztában van vele, hogy az ebben foglaltak nem népszerű intézkedések, de látja, hogy milyen veszélyek leselkednek az országra. Ma még megengedhetjük, hogy "mi magyarok nyúlkáljunk egymás zsebében, de néhány hónap múlva már a hitelezők fognak", ők pedig még kevesebb szociális és igazságossági elemet hagynak, mert a pénzük visszatérítéséről akarnak gondoskodni. Naponta több mint hárommilliárd forint a hiteltörlesztésünk, aki ilyen mértékben eladósodott, annak takarékoskodni kell, csökkenteni a költségvetési kiadásokat - mondta.

Az MDF elnöke úgy fogalmazott: nem lehet a válságot három-négy évig "kezelgetni", mert elhúzódó folyamat lesz. Meggyőződése szerint a kormány programja arra épít, hogy "az IMF hitelt is igénybe akarja venni", amiről nem tudni, milyen kockázattal jár. Az MTI kérdésére - miután a párt válságkezelő programjának egyes elemei beépültek a mostani koncepcióba, az MDF megszavazza-e költségvetést? - Dávid Ibolya azt mondta: akik bizalmat szavaztak szeptemberben a miniszterelnöknek, "bőven megvannak ahhoz, hogy ezt a költségvetést elfogadják". Szerinte csak néhány elemében fogadta el a kormány a javaslataikat, holott a válságkezelő programjuk csak egységesen érvényes.

Dávid Ibolya beszámolt arról, örül annak, hogy kedden szavaz a Parlament az öröklési illeték részbeni eltörléséről, amelyet az MDF öt éve követel. Ezt azért is tartja eredménynek, mert az Európai Unió legtöbb országában nincs "haláladó". Az örökösök számára aránytalanul nagy hátránnyal jár, ugyanakkor a költségvetésben nem túlságosan jelentős bevétel - tette hozzá. A tervezet szerint egyenesági leszármazottak és házastársak esetében örökösönként húszmillió forintig járna illetékmentesség.


 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az IMF-megállapodás minden fő eleme nyilvános

Alaptalanok azok az ellenzéki felvetések, amelyek szerint a kormány nem ad tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval körvonalazódó megállapodással kapcsolatban. A dokumentum fő elemei már most hozzáférhetőek a Pénzügyminisztérium honlapján - közölte pénteki online kormányszóvivői tájékoztatóján Budai Bernadett.

MTI Itthon

Nem muszáj, de érdemes egyeztetni az IMF-megállapodásról

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás nem tartozik abba a körbe, amelyről az alkotmány szerint feltétlenül a parlamentnek kellene döntenie, ám a politikai súlya miatt érdemes mérlegelni, hogy az Országgyűlés megtárgyalja-e - nyilatkozta Lövétei Istán alkotmányjogász kedden.

MTI Itthon

Gyurcsány: egyelőre csak szándéklevél született az IMF-szerződésről

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) hétfő éjszakáig bezárólag egyetlen hivatalos írásos dokumentum sem került aláírásra, az első hivatalos dokumentumot - egy szándéklevelet - hétfő éjszaka írta alá a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter, ezért eddig nem is lehetett mit nyilvánosságra hozni - közölte az MTI-vel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Madridban.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

László Csaba: az IMF-hiteltől még nem kell nagy reformokra számítani

Az IMF-hitelekkel kapcsolatban az az általános vélekedés, hogy a megszorult országgal szemben olyan szigorú követelményeket támaszt a szervezet, amelyek ára legtöbbször gazdasági és szociális regresszió. Nem véletlen, hogy ettől a pénzügyi mentőövtől sokan a már régóta szükségessé vált reformok beindítását várják. László Csaba szerint azonban a jelenlegi helyzetnek nincs ekkora kényszerítő hatása. A volt pénzügyminiszter, aki 1996-ban részt vett az utolsó IMF-megállapodásban, kommentálta a jelenlegi helyzetet.

MTI Itthon

A Fidesz parlamenti felhatalmazáshoz kötné az IMF-hitel felhasználását

A Fidesz az Országgyűlés előzetes felhatalmazásához kötné a Nemzetközi Valutalap (IMF), az Európai Közösség és a Világbank által Magyarországnak nyújtott hitel felhasználását - erről Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke adott be kapcsolódó módosító indítványt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez.

MTI Itthon

IMF-hitel: az MSZP és az SZDSZ támogatja, a többieknek aggályaik vannak

Az MSZP és az SZDSZ támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök stabilizációs és növekedési javaslatait, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodást a keddi ötpárti tárgyaláson, míg a Fidesz lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, és a KDNP-hez hasonlóan aggályosnak tartotta az IMF-től kért támogatást, amivel kapcsolatban az MDF-nek is voltak kérdései.

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után

Pattanásig feszülnek az idegek a Közel-Keleten az iráni atomtudós likvidálása után