szerző:
MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a kommunista rendszer ügynökmúltjának teljes feltárását szorgalmazza, irattára pedig nyitva áll a kutatók előtt - mondta szerdán Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a Hitvallók és ügynökök című, a katolikus egyház ügynökmúltjával foglalkozó film bemutatása kapcsán.

A Mazsihisz, mint a rendszerváltás után létrejött vallási szervezet, azt az álláspontot képviseli, hogy "személyre és pozícióra való tekintet nélkül" kell az ügynökmúltat feltárni - hangsúlyozta. Megemlítette, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik professzora terjedelmes kötetben dolgozza fel a magyarországi zsidóság megfigyelését végző besúgóhálózat működését, a kutató személyét azonban nem kívánta megnevezni. Ezenkívül több, zsidósággal foglalkozó folyóiratban jelentek meg ilyen irányú kutatások, így a Múlt és jövőben, illetve a Szombatban.

A Mazsihisz elnöke rámutatott: a zsidóságot Magyarországon különösen az ötvenes évek elején, másrészt az 1967-es arab-izraeli, úgynevezett "hatnapos" háború után figyelték meg, cionista szervezkedéssel gyanúsítva őket. Természetesen a hetvenes-nyolcvanas években az ügynökhálózat továbbra is odafigyelt a zsidóságra. Az ügynöki jelentések is hozzájárultak ahhoz, hogy zsidóellenes perek folytak a múlt rendszerben - folytatta.

Ügynökdosszié
Szinte minden, amit az állambiztonsági szervek tevékenységéről tudni kell a hvg.hu összeállításában.
Hangsúlyozta, hogy a zsidóságot nem csak mint egy egyház tagjait figyelték meg, hanem mint Izrael-barát embereket. Különösen annak fényében jelentett ez rendszerellenes magatartást, hogy Izraellel a Magyar Népköztársaság megszakította a diplomáciai kapcsolatait - tette hozzá.

A pártállami rendszerben nem volt olyan egyházi közösség vagy más zsidó csoportosulás, ahová ne épültek volna be a besúgók. Az akkori vallási szervezet hierarchiájában pedig csak úgy lehetett feljebb kerülni, ha az érintettek együttműködtek az állambiztonsági szervekkel - mondta.

A Hitvallók és ügynökök című film bemutatja a korabeli titkosszolgálati módszereket, az egyházi telefonok lehallgatását, az ügynököket felügyelő és irányító tartótiszteket, valamint a börtönbe zárt papok szentmiséit. A német-magyar koprodukcióban készült munkát Petényi Katalin és Kabay Barna rendezte, magyarázó szövegeket mond Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi főapát. A filmet az Uránia Nemzeti Filmszínház április 6-tól vetíti, a Duna Televízió április 27-én két részben mutatja be, a Magyar Televízió pedig nyolc részben sugározza majd.

Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója a keddi vetítést követő sajtótájékoztatón azt mondta: az egyházi társadalom az egyik legérintettebb réteg volt az ügynökkérdést tekintve a pártállami diktatúra idején, arányuk 7-10 százalékra becsülhető az eddigi kutatások és dokumentumok alapján.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Ügynök volt a lengyel ortodox egyház feje

A kommunista titkosszolgálat ügynöke volt Sawa metropolita, a lengyel ortodox egyház feje - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap a Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) őrzött aktákra hivatkozva.

MTI Itthon

A református egyház szembenéz múltjával

Határozatot fogadott el az egyházi közelmúlt feltárásáról a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata Bölcskei Gusztáv, a testület lelkészi elnökének előterjesztésére.

MTI Itthon

Gyarmati: az egyházban különösen sok besúgó volt

Az egyházi társadalom az egyik legérintettebb réteg volt az ügynökkérdést tekintve a pártállami diktatúra idején, arányuk 7-10 százalékra becsülhető az eddigi kutatások és dokumentumok alapján - mondta Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója Budapesten kedden, a Hitvallók és ügynökök című film sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Közszereplőnek számít hat egyházi vezető

A megismételt eljárásban is közszereplőnek minősített hat egyházi vezetőt a Fővárosi Bíróság - a csütörtökön kihirdetett döntésről az ügyben perre menő újságíró tájékoztatta az MTI-t.

Itthon

Mégis lejátszhatók a szupertitkos mágnesszalagok?

Kormányszintű döntés születhet az egykori, máig titkos állambiztonsági iratok sorsáról, köztük az időközben megsemmisített dokumentumokra vonatkozó adatokat, illetve ügynöklistákat is tartalmazó szupertitkos mágnesszalagokról is - írja a Népszabadság. A lap arra a levélre hivatkozik, amelyet Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter írt az SZDSZ-es Gulyás József írásbeli kérdésére válaszolva.

Sorkövető

A zsidóvicc és a spionjelentés újrahasznosítása

Hogyan lesz az egykori viccből kordokumentum, és a galád feljelentés hogyan alakul át kacagtató írássá, arról árulkodik két cikk az e havi folyóirattermésből. A múltat végképp szétröhögni persze így sem lehet, de a korfestőnek szánt szövegek egyszerre „tanítanak és szórakoztatnak”.

MTI Itthon

Állambiztonsági múlt: tavasszal dossziétörvény

Március végére elkészülhet egy alternatív, SZDSZ-es "dossziétörvény"-javaslat. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha a liberálisok nem lesznek elégedettek a kormány munkájával - írja a Népszava.

MTI Itthon

Ügynökszalagok: civilek felügyelik, politikusok vitatkoznak miattuk

Hat hétig is eltarthat, amíg informatikus szakemberek megvizsgálják azokat a mágnesszalagokat, amelyek az 1990 előtti állambiztonsági iratokat tartalmazzák, a tartalmi vizsgálat ezután következhet - közölte Kenedi János. Az SZDSZ Új Generáció nyílt levélben fordult a szocialista párt és az MDF vezetéséhez, amelyben értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a két párt nem támogatta e tárgyban megfogalmazott SZDSZ-es határozati javaslat tárgysorozatba vételét.

ISSN Sorkövető

„Az a rendőrség a normális, amely mindenkit le akar tartóztatni”

ÁVH-sok jöhettek, az ÁVH nem. Az 1956-os forradalom leverése után rohamtempóban szervezték újra a politikai rendőrséget. Kádárékat egyetlen szempont érdekelte: minél gyorsabban a saját kezükbe akarták venni a belső elhárítást, és minél hamarabb meg akartak szabadulni a szovjetek gyámkodásától. A gyakorlatban nemigen létezett „a kétfrontos harc” és „az elbocsátott légió”, az ÁVH-sokra nagy szüksége volt az új rezsimnek.

MTI Itthon

Titkos rendőrségi jegyzetfüzetek Hódmezővásárhelyen

Hetvenes évekbeli rendőrségi eligazításokon készült feljegyzéseket tartalmazó füzetek kerültek a hódmezővásárhelyi Emlékpont birtokába. A négy jegyzetfüzetből kiderül például, hogy miként kellett bánniuk a helyi rendőröknek a nyugatról hazatért emigránsokkal, vagy hogy mit tanítottak a korszak egyenruhásainak a fegyverhasználatról - mondta Medgyesi Konstantin, az intézet sajtóreferense hétfőn.

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Halálra gázoltak egy gyalogost Gyöngyösön

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Vizsgálja az Európai Bizottság, nem ad-e a kormány tiltott támogatást a Samsungnak

Orbán már Azerbajdzsánban van

Orbán már Azerbajdzsánban van

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Durva kampány? Kanadában golyóálló mellényt viselt egy gyűlésen a kormányfő

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak