szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Demonstrációt tart a Nagymező Utcaiak Egyesülete március 24-én, mert a Fővárosi Önkormányzat a Nagymező utcai fák kivágását tervezi. A hvg.hu-nak az önkormányzat és a Főkert Zrt. azt mondta, hogy a fákat balesetveszélyesnek minősítette egy szakértő, ezért vágják ki őket, de helyettük 34 új fát ültetnek.

Négy civil szervezet – a Kincsünk a Piac - Hunyadi tér, a Nagymező Utcaiak Egyesülete, az Óvás és a Védegylet – a nyilvánossághoz fordult, hogy elejét vegye a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert Zrt. által tervezett Nagymező utcai fakivágásoknak, amelyeket korábban már sikerült megakadályozniuk.

Közleményük szerint az utcában épülő mélygarázs beruházója 2008 júliusában ismét benyújtotta engedélyezésre a korábban a fasor miatt is elutasított terveit, ráadásul – úgy tudják – teljesen változatlan formában, így tehát a fakivágások hátterében a mélygarázs építési engedélyezése áll. A civil szervezetek szerint a Fővárosi Önkormányzat utasítást is adott a Főkert Zrt.-nek a fák kivágására.

Rekonstrukciók
Andrássy úti fasor esetében az Oktogon és Kodály körönd közötti szakaszon 115 millió forintot (2002-ben) költött az önkormányzat a faállomány megújítására, a Kodály körönd és Hősök tere közötti szakaszon pedig 125 millió forintot (2006-ban).
„Az idős és beteg fák balesetveszélyesek, ezért nem várhatjuk meg, míg maguktól kidőlnek, hanem gondoskodni kell a kivágásukról.”  - mondta a Főkert vezérigazgatója, Kocsis László a hvg.hu-nak, emlékeztetve arra az Erzsébet téri tragikus esetre, amikor egy fa kidőlése egy idős asszony halálát okozta. A Főkert Zrt. vezetője hangsúlyozta: az eltávolított fák helyére újat ültetnek, mint tették ezt a Kodály Köröndnél és környékénél, ahol összesen 350 fát „cseréltek le”.

A vezérigazgató elmondta, hogy első lépésként a Hűvösvölgyi úton és a Nagymező utcában kezdik el a fák kivágását és pótlását, ezzel együtt nekifognak felmérni a Podmaniczky utcai fák állapotát, majd a Főkert Zrt. dolgozói a Budakeszi úton, az Alkotmány úton és a Kossuth téren található fákat is megvizsgálják. Kocsis László megjegyezte, mindez nem elég, mert a fővárosi fák mintegy 20 százaléka azonnali beavatkozást igényel, hogy ne okozzanak balesetet.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint „2009. június elejére készül el a fővárosi közterületi faállomány megújításának koncepciója, valamint a 2013-ig szóló beruházási javaslat. E dokumentumok részletesen tartalmazzák a munka ütemezését, s ezek alapján lehet megkezdeni helyszínenként az engedélyezési és kiviteli tervek készítését, majd forrás függvényében a beruházások megvalósítását. Elsőként a legnagyobb terhelésnek kitett helyeken szükséges az idős fasorok fiatalabbra cserélése. A munkák ütemezését és költségigényét a készülő tervek fogják meghatározni. Előzetes becslések szerint évente 30 millió forint értékben folyna a mintegy 37 ezer utcai sorfát érintő pótlás, cserélés, illetve lombkorona-kezelés. A fővárosi költségvetés jelenleg a tervezéshez biztosít forrást.”

Hozzátették: a civilek, azaz a fővárosi lakosság fontos a számukra, de amikor emberéletek veszélyeztetését kell megszüntetni, az nem tűr halasztást. A Főkert Zrt. – a Budapest saját tulajdonú szakcégeként, a főváros felhatalmazásával és nevében – folyamatosan egyeztet a civilekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Nagymező utcai fák

Hármat kivághatnak, egynek a sorsa még bizonytalan a fővárosi Nagymező utca védett platánfáiból.

MTI Itthon

Életveszélyesek a Nagymező utcai fák?

A Nagymező utcai mélygarázs-építés ellen tiltakozó helyi polgárok szerint a terézvárosi vezetés az "életveszélykártyát" játssza ki annak érdekében, hogy a tervezett beruházás elkészülhessen - közölte Hantos Enikő, a Nagymező utcaiak Érdekvédő Egyesületének elnöke.