szerző:
hvg.hu

Bármilyen eszközzel is próbálkozott a Fidesz, nem sikerült magához csalnia a Jobbik szavazótáborát. Ez, amellett, hogy az egységes jobboldal stratégiájának kudarcát jelenti, teljesen új válaszokat igényel a Fidesztől. Az őket övező elvárásokat azonban éppen saját maguk növelték olyan szintre, hogy csalódást okozhatnak. Krekó Péter politikai elemzőt kérdeztük.

A Fidesz elképesztő népszerűségét jelző EP-választási adatok elfedik azt, hogy a kormány népszerűségének erodálódásával együtt kopott meg az egész politikai elit, s a demokratikus intézményrendszer presztízse is, márpedig ennek a berendezkedésnek a Fidesz is része. A párt már nem képes a rendszerellenes érzelmeket a saját szavazótáborába becsatornázni, mivel az uniós parlament ajtaját vasárnap berúgó radikális erő erre a szerepre sokkal hitelesebb – mondja Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője, amikor a vasárnapi EP-választás tanulságairól kérdeztük.

A Fidesz stratégiájának legfőbb célja az elkövetkező egy évben a Jobbik-szavazótábor megszerzése lesz. Bár a pontos taktikát még bizonyára tervezgetik, a hasonló helyzetben használt arzenált már ismerjük. Kövér László a 2002-es választások előtt hasonló üzeneteket intézett a MIÉP-táborhoz, mint idén tavasszal a Jobbikéhoz. A radikálisok által felvetett problémák megalapozottságát elismerte, ám a rájuk adott válaszokban találta meg az egymás közti különbséget. „Akik a Jobbikot szervezik, jóhiszemű, nemzeti elkötelezettségű, de türelmetlen emberek” – mondta áprilisban, miközben az ekkor már a Fideszre komoly veszélyt jelentő radikális pártot bírálta, s a szocialisták kreálmányának nevezte. „A Fidesz sikeres volt abban, hogy a MIÉP-szavazók egy részét integrálva hárította a szélsőjobbos csapást, a siker azonban relatív: ehhez az is kellett, hogy a miépeseket sem elriasztó kettős beszédet kezdjen a Fidesz, amivel pedig középről veszített jelentős számú szavazót, s ez hozzájárult a vereségéhez” – emlékeztet Krekó Péter.

A MIÉP-leépítéshez hasonló stratégiák alkalmazását az nehezíti, hogy időközben megváltozott a hazai szélsőjobb, s a témái is – mondja az elemző. A MIÉP avítt, dagályos, terjengős üzenetekben beszélő szélsőjobboldali hagyományokat feltámasztó párt volt, fókuszban az antiszemitizmussal, a Jobbik azonban modern és fiatalos párt, mely főleg a cigányügyet vette elő. Míg a MIÉP mindig jól szerepelt a jobbos budai kerületekben, addig a Jobbik ezekben kifejezetten gyengén teljesített: ők a vidék pártja.

A Fidesz részéről a Jobbik-szimpatizánsoknak szóló üzenetek az EP-kampányban s azt megelőzően is megjelentek: a veszprémi gyilkosságot követően Orbán Viktor beszélt a cigányok által egyre nagyobb számban elkövetett bűncselekményekről, a közbiztonság kérdését a három csapás törvénytervezettel próbálták orvosolni (miközben a Jobbik csendőrséget akar), s a milliárdosokat is kipécézte magának a Fidesz elnöke. „Hatékonynak azonban nem bizonyultak ezek a javaslatok, a Fidesz egyelőre eszköztelen a Jobbik erősödésével szemben, és ezt az sem menti, hogy Orbánék a kudarcban a többi parlamenti párttal együtt osztoznak; hiszen senki sem tudott tenni a szélsőségesek ellen; sőt, kampányukkal inkább őket erősítették" – mondja Krekó Péter.

Miközben az EP-kampány előtt több olyan elemzői vélemény is megfogalmazódott, hogy a Fidesz nem akarja most túlnyerni magát, tartva attól, hogy a választók nem kívánják duplán megbüntetni a kormányt, a kampányban ez nem igazolódott be: Orbán személyesen járta végig a megyeszékhelyeket, hogy így mozgósítva, magas részvételi aránnyal csökkentse a Jobbik esélyeit. A dolog nem járt sikerrel. A Fidesz feleannyi szavazót mozgósított, mint a vizitdíjas népszavazás alkalmával.

Ráadásul - mondja a PC elemzője - a Fidesz korábbi híveinek egy része radikálisabb válaszokat vár, s csalódott is a pártban: Orbánék a helyhatósági választásokat, a népszavazást s az EP-választást megelőzően is belengették a kormány elkergetését, de ezt nem teljesítették, és sokak szerint ez az ő teljesítményüket is minősíti. Csapdahelyzet ez: a Jobbik felőrléséhez idő kell, ezalatt azonban még több türelmetlen választó köthet ki éppen a Jobbiknál. A Fidesz, bár valóban elsöprő győzelmet aratott, a hihetetlenül magasra tornázott elvárások miatt egyre többen vélhetik úgy, hogy még legerősebb erőként sem tud elegendő politikai sikert felmutatni - mondja Krekó. Ráadásul, miközben megpróbálja becsatornázni a Jobbik-szavazókat, kormányzásra készülő erőként mégiscsak óvatosabb, centrista álláspontot kell felvennie majd sok kérdésben. S minél több a párt, annál nehezebb kétharmadot szerezni, így a Jobbik és az MDF eredménye is rontja a Fidesz esélyeit; pedig sokan a kétharmadban látják a „valódi elszámoltatás” lehetőségét.
 
A Jobbik semlegesítésének egyik verziója persze az, ami a MIÉP esetében volt: a törvényhozásban ülve kevésbé lesznek hitelesek a rendszert támadó radikális üzenetei, ilyenformán a parlament pacifikálhatja majd ezeket az erőket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rockénekes és Timosenko is indul a mai ukrajnai választáson

Rockénekes és Timosenko is indul a mai ukrajnai választáson

Beperli a Nissant és a Mitsubishit a sikkasztással vádolt volt vezérigazgató

Beperli a Nissant és a Mitsubishit a sikkasztással vádolt volt vezérigazgató

Ez az öt szám töri össze eheti álmait. Vagy mégsem?

Ez az öt szám töri össze eheti álmait. Vagy mégsem?

Ezrével hagyják ott a rendőrök a hivatásos állományt

Ezrével hagyják ott a rendőrök a hivatásos állományt

Ami miatt rettegtek a holdra szállástól: embernyelő homok, űrbéli kórságok, fullasztó holdpor

Ami miatt rettegtek a holdra szállástól: embernyelő homok, űrbéli kórságok, fullasztó holdpor

Összedőlt épület, peckesen álló Akropolisz - Felmérik a károkat az athéni földrengés után

Összedőlt épület, peckesen álló Akropolisz - Felmérik a károkat az athéni földrengés után