szerző:
MTI

Sorjáznak a közvéleménykutatások és felmérések az önkormányzati választások lehetséges eredményeivel kapcsolatban. A Fidesz-KDNP fölénye egyértelmű, az MSZP az álcázás technikájával él, az LMP-t pedig a Kétfarkú Kutya Párt szorongathatja meg.

A Fidesz előnye vitathatatlan, ahogy Tarlós István fővárosi győzelme is biztosnak tűnik a politikai elemzők szerint. Míg az MSZP-nek csak kevés helyen lehet esélye, a Kétfarkú Kutya Pártnak már 2 százalékos támogatottságot mérték Budapesten, amely így az LMP versenytársa lehet. A Jobbik erősödött, ha most lennének az önkormányzati választások, 15 százalékot kapnának.

Milyen lehet Budapest politikai térképe?

A Szonda Ipsos felmérése szerint nem változtak jelentősen a pártok közötti erőviszonyok augusztusban, a Fidesznek továbbra is jelentős előnye van. A közvélemény-kutató elemzésében - amely a szerdai Népszabadságban jelent meg - rámutatott: a biztos pártválasztók körében a Fidesz augusztusban 61 százalékon állt, ugyanúgy, mint júliusban, az MSZP pedig három hónapja nem veszített és nem nyert újabb választókat, továbbra is 18 százalék szavazna a baloldali pártra.

Erősödött viszont a Jobbik, a biztos pártválasztók 15 százaléka voksolna rájuk, ha most hétvégén lennének a választások. Júliushoz képest 1, júniushoz képest 3 százalékkal nőtt a párt támogatottsága ebben a szegmensben. Az LMP támogatottsága az elmúlt hónaphoz képest nem változott, továbbra is 4 százaléknyi voksot kapnának a biztos pártválasztók körében.

Az összes választókorú körében is jelentős Fidesz-előny mutatkozik: a kormányzó pártra az összes szavazó 35 százaléka tenné a voksát, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 8, az LMP-re 3, az MDF-re pedig 1 százalék. A legtöbben azonban, 40 százaléknyian bizonytalanok, vagy nem mennek el szavazni.

A közvélemény-kutató szerint Budapesten a politikai térkép jelentősen megváltozik az országoshoz képest, mivel az MSZP-nek itt több támogatója van. Az országos 12 százalékhoz képest a fővárosban az MSZP-re 18 százalék voksolna, míg a Fideszre 28 százalék adná le szavazatát. Budapesten a Jobbik az országoshoz képest gyengébben szerepelhet, a felmérés szerint támogatottsága 4 százalékos, míg az LMP-re 5 százalék szavazna.

Mérik a Kétfarkú Kutyát, ellenfele az LMP

A Policy Solutions kutatása szerint Budapesten kimutathatóvá vált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatottsága, a viccpártról a budapestiek fele már hallott. Bár jelentős sikerekre a párt nem számíthat, augusztusban mérhetővé vált támogatottságuk, a biztos szavazók és az összes pártválasztó körében is 2 százalékát kapnának - vélekednek a PS elemzői. A felmérések szerint a budapestiek 48 százaléka már hallott a pártról, és azok között, akik már találkoztak kampányanyagokkal az elmúlt hetekben, a válaszadók 19 százaléka a Kétfarkú Kutya Párt hirdetéseit is fel tudta idézni.

Legnagyobb ellenfélnek a kutató szerint az LMP bizonyulhat, ha mindkét párt listájára és főpolgármester-jelöltjére lehet szavazni Budapesten. Victora Zsolt, az MKKP főpolgármester-jelöltje valamennyi párt szimpatizánsai közül az LMP-sek között a legkevésbé elutasított. A két párt közötti potenciális szavazói átjárhatóságot támasztja alá az, hogy az LMP-sek 12 százaléka szintén a Kétfarkú Kutya Pártra szavazna abban az esetben, ha az LMP-re valamilyen oknál fogva nem lehetne, de az MKKP-re igen.

©

Álcázó MSZP, helyi sajátosságok

A szocialistáknak csak néhány megyei jogú városban van esélyük megakadályozni a kormánypártok győzelmét; Tarlós István sikere biztosnak tűnik, a fővárosban legfeljebb a Fidesz-KDNP közgyűlési többsége lehet kérdéses - nyilatkozott egybehangzóan a megkérdezett politológusok.

Az emberek pártpreferenciája különösen a tízezernél népesebb városokban befolyásolja a polgármester-választás eredményét, a kistelepüléseken kevésbé - hangsúlyozta Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese. Mint mondta, már a tavaszi országgyűlési választás is azt mutatta, hogy az egyéni jelöltek személye ritkán meghatározó, és mivel a pártok támogatottsága alig változott április óta, a nagyvárosokban a tavaszihoz hasonló eredményre lehet számítani az október 3-i önkormányzati választáson.

Hasonlóan vélekedett Szánthó Miklós, a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet elemzője, aki a választási szisztéma átalakításával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az a kompenzációs lista rovására az egyéni mandátumok súlyát erősítette, így már a viszonylag kisebb különbséggel nyerő fideszes jelöltek esetén is borítékolható a jobbközép képviselő-testületi többség.  "A Fidesz-KDNP népszerűsége annyira megdönthetetlennek és országosan kiegyenlítettnek tűnik, hogy az esetek döntő többségében felül fogja írni a helyi sajátosságokat" - mondta a politológus, megemlítve, hogy noha az önkormányzati választásokon általában komoly szerepük van a helyi tényezőknek, és egy-egy sikeres polgármester akár "ellenszélben" is magával tudja húzni az őt indító párt támogatottságát, ez most elvétve fordulhat elő.

A választási esélyekről szólva Juhász Attila elmondta: Tarlós István győzelme egyértelműnek tűnik, a kérdés inkább az, hogy a kormánypártok megszerzik-e a többséget a Fővárosi Közgyűlésben. A politológus szerint erre jó esély van, mivel ehhez a pártszövetség számára az áprilisi budapesti eredmény reprodukálása is elegendő, "és akkor még nem vettük számításba, hogy a Fidesz várhatóan jobban mozgósítja szimpatizánsait riválisainál".

A Political Capital igazgatóhelyettese úgy véli, hogy a szocialisták elsősorban a szegedi és a XIII. kerületi polgármesteri cím megtartásában bízhatnak, Miskolcon pedig az ad esélyt az MSZP-nek, hogy a főleg Észak-Magyarországon erős Jobbik sok szavazatot vihet el a Fidesz-KDNP jelöltje elől. Juhász Attila szerint e régióban a tavaszi eredményekből kiindulva a Jobbik akár polgármesteri címeket is szerezhet - például Ózdon -, és elképzelhető, hogy a megyei és egyes városi közgyűlésekben a kormánypártoknak nem lesz egyedül többségük.

Szánthó Miklós is úgy látja: mindössze néhány olyan megyei jogú város van, ahol a helyi baloldal beágyazottsága kérdésessé teszi a kormánypártok sikerét. Ezek közé sorolta Salgótarjánt, Szegedet, Szombathelyt, Tatabányát, valamint a budapesti kerületek közül Angyalföldet és Újbudát. Ugyanakkor a szocialista jelölteken rajta van a párt hiteltelenségének bélyege, és ez hat a népszerű városvezetők esélyeire is - emelte ki a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, az MSZP ezért folyamodhatott az "álcázás" eszközéhez, és így fordulhat elő, hogy a párt politikusai helyenként civil szervezetek "márkaneve" alatt vagy az MSZP hagyományos imázsát mellőző kampánnyal indulnak. Ezzel kapcsolatban Juhász Attila úgy vélekedett, ez önmagában nem segíti a szocialista jelölteket a jobb eredmény elérésében, ugyanis "mindenki tudja róluk, hogy kicsodák". Az elemző arra is kitért, hogy az északi megyékben nagy harc várható a második helyért az MSZP és a Jobbik között, az utóbbi ugyanakkor komoly eredményként könyvelhetné el, ha sikerülne főpolgármester-jelöltet állítania, míg az LMP-nek nem.

Juhász Attilával szemben nem számít a Jobbik jelöltjeinek polgármesteri győzelmére Szánthó Miklós, szerinte erre elhanyagolhatóan kicsi az esély, ráadásul a pártnak a tízezernél népesebb településeken osztoznia kell a többi ellenzéki erővel a kompenzációs mandátumokon. Az első önkormányzati választására készülő LMP számára az volna a siker, ha fővárosban a Jobbikot megelőzve és az MSZP-t megszorongatva a "mérleg nyelvévé" válna, azaz megakadályozná, hogy a kormánypártok egyedül közgyűlési többséget szerezzenek - mondta Szánthó Miklós.

Juhász Attila ugyanakkor hangsúlyozta: kétségessé teszi az LMP jó szereplését, ha a párt már a szükséges számú ajánlószelvény összegyűjtését sem tudja teljesíteni, mert bizonytalan, hogy szimpatizánsai ez esetben mekkora arányban vennének részt a hagyományosan alacsonyabb szavazási hajlandóságot hozó önkormányzati választáson.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Itthon

Kopogtatócédula-gyűjtés: vért izzadnak az aktivisták

Egyre nehezebb az ajánlószelvények gyűjtése, a nagyobb pártok képviselő-, polgármester-, valamint főpolgármester-jelöltjeinek gyűjtő aktivisták már végigjárták a választókerületek utcáit, ám a kisebb pártok, jelölőszervezetek segítői várhatóan még az utolsó percekig, péntek délutánig dolgoznak, hogy a "maradékból" összegyűjtsék a szükséges számú ajánlást Budapesten.

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe

Coppola is beszállt a Marvel-filmek ekézésébe