szerző:
MTI

A Jobbik az általa "cigánykérdésnek" nevezett probléma rövid távú megoldása érdekében úgynevezett "közrendvédelmi telepekre" zárná a "közrendet veszélyeztető egyéneket", továbbá helyi, települési csendőrségeket és önfenntartó börtönöket hozna létre.

Szegedi Csanád, a párt EP-képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: pártja elsőként Miskolcon szeretne létrehozni egy "minta közrendvédelmi telepet". A "kettős kordonnal" körbevett területen "rendőri, illetve csendőri felügyelet mellett" élhetnének az emberek, akik csak "regisztrálva" hagyhatják el az este 10 óra után kijárási tilalom alatt álló telepet - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Vona Gábor pártelnök elsősorban azt emelte ki, hogy az elmúlt húsz évben "csődöt mondott" a cigányság integrációja, ezért a Jobbik szerint hosszú távon egyebek mellett a cigány gyerekek bentlakásos iskolákban történő taníttatására van szükség. A Jobbik elnöke megjegyezte továbbá, hogy az "esetek többségében a szegregáció lenne a leghatékonyabb" nevelési módszer. Szegedi Csanád szerint a "közrendvédelmi telepek" célja a "bűnöző elemek eltávolítása", valamint az ott lakók "integrációra kényszerítése".

A brüsszeli politikus szerint a telepekre egyrészt a "helyi lakosságot terrorizáló", illegális telek- és lakásfoglaló cigány családok kerülhetnek a Miskolc melletti Lyukóvölgyből, amihez a rendőrségnek elég lenne egy jegyzőkönyvet kiállítania a garázdálkodó személyekről. Szegedi Csanád elmondása alapján szintén a Jobbik által kezdeményezett telepre kerülnének a miskolci Avasi-lakótelepről azon "cigány emberek, akik a saját családjukat és a környezetükből 20-30 embert beköltöztettek másfél-, kétszobás lakásokba és az egész környéket rettegésben tartják". A képviselő szerint az önkormányzat ebben az esetben kényszerkilakoltatással kezdeményezné a "telepre szállítást".

A Jobbik elképzelései szerint a romáknak szánt telepekről való visszatérésről egy önkormányzat által létrehozott testület dönthetne, amennyiben az ott élők rendszeresen iskoláztatják gyermekeiket, illetve közmunkákban vesznek részt. Az EP-képviselő megjegyezte továbbá, hogy a Jobbik "egyelőre országosan nem tudja megvalósítani a csendőrséget, de ahol lehetősége lesz, önkormányzati szinten városi, települési csendőrséget hoz létre azért, hogy (...) Észak-Kelet Magyarországon visszaszoríthatóvá váljon a cigánybűnözés".

Hozzátette: a fentiek mellett önfenntartó börtönök létrehozására is szükség van, mert jelenleg egy fogvatartott "aránytalanul sok" pénzbe, havonta 240-250 ezer forintjába kerül az államnak. Szegedi Csanád szerint aki ezen börtönök falai között nem teremti elő az ellátásához szükséges összeget, azt "puritánabb körülmények" közé helyezik. Vona Gábor úgy fogalmazott, hogy "vörös, zöld és narancssárga struccokat lát, amint a homokba dugják a fejüket", a magyar politikai elit ugyanis szerinte "mindenféle politikai korrektségből, vagy politikai számításból" nem akar szembesülni azzal, hogy Magyarország talán legsúlyosabb problémája a "cigány-magyar együttélés" kérdése.

A Jobbik elnöke arra szólította a többi pártot, hogy "nézzenek szembe a valósággal, végre legyen bennük kellő bátorság ahhoz, hogy kimondják azt, amit (...) a magyar társadalom 90 százaléka vasárnap a családi ebéd alatt dühében kimond, mégpedig azt, hogy Magyarországon a cigányság integrációja csődöt mondott". A politikus szerint "egészen más megoldásokra van szükség, ha nem akarunk polgárháborús helyzetet az országban". Kiemelte: a Jobbik egy parlamenti eseti bizottságra bízná a "diagnózis felállítását", továbbá kezdeményezi, hogy Magyarország 2011-es EU-elnöksége alatt "álljon ennek az ügynek az élére", és hozzon létre egy uniós testületet ennek az "egész Európát lázban tartó kérdésnek" a kezelésére.

Vona Gábor arra is kitért, hogy az "oktatási rendszer jelenleg képtelen szocializálni a cigány gyermekeket", a kitörést ezért szerinte már az általános iskolától alkalmazott bentlakásos rendszer szolgálhatja. A Jobbik szerint ez akár "fordított szocializációt" is eredményezhet, vagyis a "cigány kisgyermek" az iskolából hazatérve saját környezetének is továbbadhatja az akár egyházi fenntartású intézményekben tanult normákat. Hozzátette: a Jobbik a szegregációt és az integrációt is az oktatás alkalmazható eszközeinek tartja.

A Jobbik vezetője azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy amíg a pártok között nincs érdemi vita ebben a kérdésben, addig a "szőnyeg alatt tartjuk ezt a problémát". Vona Gábor szerint "az elmúlt húsz évben a Jobbik tette a legtöbbet a cigányságért azzal, hogy végre őszintén szembe akar nézni a problémákkal".

[[ Oldaltörés (A Fidesz nemet mond) ]]

A Jobbik által felvetett problémákra nem lehet megoldás a "közrendvédelmi telepek" létrehozása - közölte a Fidesz-frakció. A közlemény szerint a Fidesz parlamenti frakciója felszólítja a Jobbikot, hogy "hajmeresztő ötletének kidolgozása előtt alaposan tanulmányozza a Magyar Köztársaság Alkotmányát".

"Nem gettókra, hanem szigorú törvényekre és erős rendőrségre van szükség" - írták, hozzátéve: ennek megteremtése érdekében a kormány már eddig is számos intézkedést megtett és a jövőben is gyökeres változásokat tervez.

A frakció az MSZP korábbi közleményére is reagált, amely szerint a Fidesz számára nem riasztók a második világháború rémségeit idéző jobbikos elképzelések, mivel a párt a Jobbik álláspontjától - az MSZP korábbi kéréseivel ellentétben - nem határolódott el. Mint a Fidesz-frakció írja: "ahogy a Jobbikot képtelen ötletének azonnali elvetésére, úgy az MSZP-t pedig arra kérjük, hogy semmitmondó közlemények írása helyett inkább azon gondolkodjanak el, hogy milyen hibákat vétettek az elmúlt nyolc évben, amely a közbiztonság teljes lezüllését és a szélsőségek megerősödését eredményezte" - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Friss túró rudit enne Londonban? Ennek mára már semmi akadálya!

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Ha eddig nem tette, akkor ezután se szokjon rá az e-cigire

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Büntetésekkel szórta meg az UEFA a BL-csapatokat

Büntetésekkel szórta meg az UEFA a BL-csapatokat

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm

Nagy ötlet: egyesíti az 5G-t és a Wi-Fi 6-ot a Qualcomm