szerző:
HVG

Viszonylag nagy választói aktivitás mellett továbbra is jelentős a kormánypártok előnye, és népszerűség tekintetében Schmitt Pál megközelítette a legkedveltebb politikust, Orbán Viktort – többek között ezt mutatta ki a Medián szeptember eleji országos közvélemény-kutatása.

Kevesebb mint egy hónappal az önkormányzati választás előtt minden második válaszadó gondolta úgy, hogy ha azt „most vasárnap” rendeznék, biztosan elmenne szavazni.

©

A parlamenti pártok szavazótáborainak részvételi hajlandósága alig különbözik, a „biztos” szavazók aránya a Fidesz és a Jobbik támogatói körében a legmagasabb (62 százalék) és az MSZP-szavazók körében a legalacsonyabb (57 százalék). Az arányok kismértékben eltérnek abban az elméleti esetben, ha a kérdés egy „közeljövőben” rendezett parlamenti választásra vonatkozik: a válaszadók 52 százaléka mondta, hogy biztosan szavazna, legmagasabb arányban a Jobbik szavazói (71 százalék).

©
©

A Fidesz a nyár eleje óta néhány százalékot veszített népszerűségéből, míg az MSZP támogatottsága szeptember elejére visszakúszott az áprilisban mért szintre, ám még így is három-négy kormánypárti szavazó jut minden MSZP-támogatóra. A pártok erősorrendjében továbbra is a Jobbik áll a harmadik helyen, bár népszerűsége a választások óta fokozatosan csökkent.

A vezető politikusok népszerűségi rangsorát harmadik hónapja Orbán Viktor vezeti, míg Schmitt Pál jelentős emelkedéssel szorosan mögé zárkózott fel. A legnagyobb javulás az elmúlt hónapban Tarlós István kedveltségében következett be, ám a fővárosiak, bár szinte kivétel nélkül ismerik a Fidesz főpolgármester-jelöltjét (98 százalék), az országos átlagnál kisebb arányban (42 százalékban) látnák őt szívesen „fontos politikai szerepben”. Eközben Varga Mihály népszerűsége visszaemelkedett a július elején mért szintre, Matolcsy György ugyanakkor az előző havi javulás után számottevően veszített támogatottságából. Jelentősen csökkent továbbá a két kisebb ellenzéki párt vezetőjének népszerűsége is.

©

Eközben a nyári hónapokhoz képest valamivel kevesebben gondolják úgy, hogy az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok, így ismét többségbe kerültek a negatívan vélekedők. Az optimisták egyedül a Fidesz szavazótáborában vannak többségben, de még a kormánypárt szavazói közül is csaknem minden ötödik úgy látja, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok.

©

A felmérést 2010. szeptember 3-a és 7-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hann Endre, Lakatos Zsuzsa Itthon

Elsöprő Fidesz-KDNP-támogatottságot mér a Medián

Július elején is viszonylag széles körű derűlátás és a kormányoldal elsöprő támogatottsága jellemzi a közhangulatot a HVG számára készített legfrissebb Medián-elemzés szerint. A politikusokról a vélemény kevésbé egyöntetű.

HVG Itthon

Medián: a többség elégedett a kormány teljesítményével

Kismértékben csökkent, de továbbra is jelentős a kormánypártok előnye a Medián felmérése szerint. Az intézet kutatása alapján a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a kormány jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott a hivatalba lépése óta, Orbán Viktor pedig változatlanul a legnépszerűbb politikus.

HVG Itthon

Medián: elégedett a közvélemény

A Medián június eleji országos reprezentatív adatfelvétele éppen Kósa Lajos Fidesz-alelnöknek és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőinek a gazdaság állapotáról szóló elhíresült kijelentései másnapján kezdődött.

HVG Itthon

Medián: kétharmadon túl a Fidesz, bejut az LMP

Biztos kétharmados többség, 275 fős frakciószövetség áll majd a Fidesz-KDNP mögött az új Országgyűlésben, ahová bejut az LMP – ezt valószínűsíti a Medián friss HVG-ben megjelenő kutatása, ami a hvg.hu-n is hozzáférhetővé tettünk.

HVG Itthon

Medián: 66 százalék mondja, hogy a Fideszre szavazott

A „győzteshez húzás” klasszikus jelensége és a politikai közhangulat nagymértékű javulása – röviden így foglalható össze a Medián május 7-e és 11-e között készült országos reprezentatív felmérésének eredménye.

MTI Itthon

Medián: a közvélemény kettesre értékeli a Bajnai-kormány tevékenységét

A közvélemény erős kettesre értékeli a távozó Bajnai-kormány tevékenységét - derül ki a Medián felméréséből. A legtöbben a "népnyúzó" döntésekre, közöttük a 13. havi nyugdíj megszüntetésére és a nyugdíjkorhatár emelésére emlékeznek az elmúlt év kormányzati intézkedései közül.

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

A budapesti lakásépítések több mint felét nem tudják határidőre befejezni

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Környezeti tragédia a Kanári-szigeteki tűzvész

Augusztus 20-án is le lesz zárva a fél város: a rakpartok és a hidak is

Augusztus 20-án is le lesz zárva a fél város: a rakpartok és a hidak is

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach

A ma esti tűzijáték árából pont kijön ez a vörös Lamborghini Countach