szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakmailag nem volt alkalmas – erre hivatkozva váltották le júniusban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet korábbi vezetőjét, és nevezte ki helyére Zay Andreát, a Práter Általános Iskola igazgatóját Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, akinek helyettese, Kling István pedig 2009-ig vezette az ajkai zagytározót is ellenőrző felügyeletet.

Az Ajka közelében hétfőn kiömlött vörösiszap-tározót értesülések szerint a katasztrófa bekövetkezése előtt két héttel ellenőrizte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet, és akkor mindent rendben talált. A hatóságot az általános iskolai tanári végzettségű, és tavaly jogi diplomát szerzett Zay Andrea vezeti. A kormányváltás utáni vezetőváltások között az ő kormányváltást követő kinevezése a sajtóban is téma volt: szakmai hozzáértésével kapcsolatban kétségek merültek fel, mivel hozzáértése állítólag a környezetvédelem tanári szakra és a korábbi Búbos Banka környezetvédelmi köri tagságára alapozható.

Illés Zoltán Kolontáron
©

Illés azzal indokolta döntését, amellyel nem szakembert, hanem politikai kinevezettet helyezett a hatóság élére, hogy teljes mértékben megbízik benne, és hogy mind szakmaiságban, mind a szakterületek ismeretében, mind végzettség tekintetében megállja a helyét. Zay Andreát régi ismeretség köti Illés Zoltánhoz, 2004 és 2005 között Illés személyi titkáraként dolgozott, illetve mindketten a Fidesz önkormányzati képviselői a VI. kerületben, bár Zay tudomásunk szerint nem terézvárosi lakos. Zay Andrea nyilvánosságra hozott önéletrajza a környezetvédelmi felügyelet élére való kinevezése után eltűnt a városatya.hu-ról.

Két héttel a gátfal átszakadása előtt, szeptemberben ellenőrizték az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóját a környezetvédelmi hatóság emberei. Hogy kellő gondossággal-e, azt már a rendőrség vizsgálja. Illés Zoltán egyik nyilatkozata szerint a gond az volt, hogy a tározó esetleg túl volt töltve iszappal, és ez okozhatta a bajt. Ezt mondta az Echo TV-nek a timföldgyár egyik volt dolgozója is. Utóbbi szerint nem a véletlen műve volt a katasztrófa, hiszen már hetek óta gondot okozott a vörösiszap-tározó túl magas zagyszintje. Minderről szerettük volna megkérdezni Zay Andreát is, aki az ellenőrzések megfelelő elvégzéséért felel, ám ő nem kívánt nyilatkozni, mivel az ügyet már halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntettének gyanúja miatt vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda Környezetei bűnözés Elleni Osztálya.

Illés Zoltán egyébként első kézből származó információkhoz is hozzájuthat a zagytározó engedélyeivel kapcsolatban, ugyanis - mint az a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján is megtalálható - helyettese, Kling István, aki végzettségére nézve többek között vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök, volt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója 1999 és 2009 között.

Az iszapkatasztrófa friss híreit itt olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

A CEU segítségével indul Európa meghódítására a húsmentes szalámi

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el