szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) nem támogatja a nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok kialakítását, mert az - álláspontja szerint - ellátási zavart és pénzügyi veszteséget okozna - közölte Pós Péter, a kerekasztal csütörtöki ülésének levezető elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

A NEK szerint a szaktárca által a Semmelweis Tervben felvázolt Állami Egészségszervezési Központ egy felesleges harmadik intézményt jelentene a társadalmi egészségbiztosítás, az egészségügyi intézmények és a betegek között. A testület inkább a társadalmi egészségbiztosítás fejlesztését és kiterjesztését javasolja, mert csak így valósulhat meg az érdemi, "ellátásérdekű betegútszervezés", amely a szükséges forrásokat sem nélkülözheti.

Az új alaptörvény tervezetéről "aggodalmas" tanácskozást folytatott a kerekasztal - mondta Pós Péter, aki szerint nagy baj lenne, ha így maradna a szöveg, amelyben az állam az egészség védelme kapcsán csak támogatási szándékot ír elő, jogot nem. A NEK bizakodó és reméli, hogy csak tévedés az új alaptörvény tervezetének jelenlegi szövegében az, hogy  mindenkinek joga van az egészsége megőrzéséhez, "az egészséghez" kifejezés helyett - tette hozzá az ülés levezető elnöke.

A kerekasztal tagjai hangsúlyozták: az egészség védelmének a lehető legnagyobb alkotmányos védelmet kell kapnia, "elkerülendő a múltbélihez hasonló átalakítási kísérletek veszélyét". A NEK azt kéri és javasolja, hogy az új Alkotmány végleges szövegében "kapjon egyértelmű megfogalmazást" a testi és lelki egészséghez való jog, hogy mindenkit megillet a számára szükséges egészségügyi ellátás és gyógykezelés joga, valamint az ezen jogok megvalósításának biztosítása társadalmi egészségbiztosítás útján. A NEK szerint azt is írásba kell foglalni, hogy az egészség megőrzése egyéni és közösségi kötelezettség.

Ennek szellemében a kerekasztal tagjai támogatják a médiában "hamburgeradóként" ismertté vált elképzelést, tartanak viszont attól, hogy az ellenérdekelt lobbi nyomására legyengül és késik majd a szabályozás, miként az a nemdohányzók védelméről szóló törvény esetében is történt - mondta Pós Péter. (A hamburgeradót azt jelentené, hogy az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná.)

A tagok ugyanakkor hangsúlyozták: a hamburgeradó mintaadóvá válhatna abban a tekintetben, hogy komoly ráfordítások nélkül - mi több, az egészségügy számára új forrásokat teremtve - lehetne népegészségügyi szinten kiemelkedő hatást elérni. Ennek jegyében pedig támogatják és sürgetik a nemdohányzók védelméről szóló törvény miharabbi elfogadását is - tette hozzá Pós Péter.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Sör-wellness is lesz az egykori Dreher-kastélyban, amit milliárdokért újítanak fel

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások