szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feszültségek Románia és Magyarország között a székely magyar kisebbség körül címmel számolt be a Le Monde című napilap a brüsszeli székelyföldi képviselettel kapcsolatos romániai reakciókról kedd délután megjelent számában.

A francia újság bukaresti keltezésű írása megemlíti, hogy a Románia lakosságának hét százalékát adó 1,5 millió magyar mintegy harmada tartja magát székelynek, s elsősorban az ország középső részén, Hargita, Kovászna és Maros megye területén élnek. A képviselet célja pedig Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke szerint az, hogy brüsszeli információkat gyűjtsenek és továbbítsanak, illetve a régiót népszerűsítsék és európai pénzeket vonzzanak oda.

A magyar kisebbség érvelését azonban - mint a lap emlékeztetett - nem nézik jó szemmel Bukarestben. A román külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a kezdeményezés miatt, és megkérdőjelezte annak alkotmányos alapját, valamint bekérette a bukaresti magyar nagykövetet is, hogy kifejezze tiltakozását.

©

A Le Monde idézi Corina Cretu román szocialista európai parlamenti képviselőt, aki szerint a Székelyföld csak azon szeparatisták fejében létezik, akik a román állammal való konfrontációt készítik elő. "Egy ilyen brüsszeli képviselet megnyitásának az a célja, hogy a magyar szélsőségesek autonómiatervükhöz kedvező döntéseket érjenek el, amelyhez a koszovói precedenst használják fel" - tette hozzá a képviselő. A Le Monde kommentárja szerint a román-magyar viszonyt Kelet-Európában olyan fontos kérdésnek tekintették, mint Nyugaton a francia-német megbékélést. Az ismétlődő történelmi feszültségek után a két ország meg is találta a párbeszéd útját az Európai Unióban, de "a múlt szellemei ismét felszínre törnek" - hangsúlyozta a cikkszerző Mirel Bran.

Ezt azzal magyarázza, hogy Románia nagyon lassú fejlődése jelentős életszínvonalbeli különbségekhez vezetett a romániai magyar kisebbség és a szomszédos Magyarország között, amely "szeretőként viselkedik ezzel a kisebbséggel". Évente 20 ezer romániai magyar emigrál az anyaországba egy jobb élet reményében. Ezzel párhuzamosan a területi autonómiáról szóló beszédek megsokszorozódtak, s egyre több romániai magyar ebben látja a jóléthez vezető utat - vélekedik a tudósító, aki szerint a mérsékelt Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fokozatosan lemarad a területi autonómiát egyre határozottabban követelő frakciókkal szemben.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazacsalta a telefontolvajokat a kazincbarcikai fiú, hogy az apja tegyen rendet

Hazacsalta a telefontolvajokat a kazincbarcikai fiú, hogy az apja tegyen rendet

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt

Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt