szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Tatárszentgyörgyön meggyilkolt férfi szülei a romák elleni támadássorozat ügyének pénteki tárgyalásán azt állították, hogy még élt a fiuk, amikor a mentők kiérkeztek a helyszínre, míg az orvosszakértői jelentés szerint a 27 éves férfi és 5 éves kisfia halála perceken belül bekövetkezett.

A vád szerint a házba 2009. február 22-én éjjel Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobott be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán Molotov-koktélokat, Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő férfira és két kisgyermekére, Kiss Árpád elsőrendű vádlott pedig távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket. Az apa és ötéves kisfia a támadás következtében meghalt, a férfi hatéves kislánya súlyosan megsérült.

Az áldozatok szülei pénteken a Pest Megyei Bíróságon, tanúvallomásukban azt állították: amikor a fiukat, a szomszédjukban lakó Csorba Róbertet annak felégetett háza mellett a földön megtalálták és bevitték az otthonukba, a férfi még élt és megpróbált szólni hozzájuk, és akkor is életben volt, amikor a mentősök betették őt a járművükbe.

Miszori László tanácsvezető bíró ismertette az orvosszakértői vizsgálat eredményét, amely viszont azt állapította meg: az áldozatok halálát sörétes fegyverből közvetlen közelről leadott lövések okozta sérülések okozták, életüket az azonnali orvosi segítség sem tudta volna megmenteni, és haláluk perceken belül bekövetkezett.

Csorba Erzsébet és Csorba Norbert, az áldozat szülei
©

Az Országos Mentőszolgálat esetlapja szerint az első riasztás 2009. február 23-án 0.45 órakor érkezett az örkényi mentőállomásra, s a mentők 1 óra 05 perckor érkeztek a helyszínre. A második bejelentés 0 óra 55 perckor futott be és 25 perccel később érkeztek meg a Pest megyei település Fenyves során lévő ház elé. A súlyosan megsérült 6 éves lánnyal 2 óra 15 perckor indultak el Budapestre és 3 órakor adták át őt a Heim Pál Gyermekkórház ügyeletes orvosának. Arról, hogy a riasztás és a mentők kiérkezése között eltelt idő alatt mi történt, a tanúk egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak, másként idézték fel a történteket.

Csorba Csabáné, a meggyilkolt férfi anyja azt állította: három, egymást követő durranásra ébredt, s amikor kinézett az ablakon, látott egy alakot, akinek a kezében fegyverszerű tárgy volt, a férfitól nem messze, a ház sarkánál pedig látta a menyét is, a karján a legkisebb gyermekével. Az asszonyt szembesítették menyével, aki azonban azt mondta: senkit nem látott, mire ő a ház sarkához ért, az anyósáék már az udvaron voltak és futva közeledtek felé.

Csorba Csaba, az áldozat apja szintén azt állította, hogy a fia még élt a mentőautóban, és szerinte meg tudták volna őt menteni. Az áldozatok szülei azt állították továbbá, hogy az ő házukra is lövéseket adhattak le, de ezt a nyomozati dokumentumok és a vádirat sem támasztja alá.

A bíróságnak az áldozat testvérének a tanúkénti meghallgatását idő hiányában újból el kellett halasztania. Az ellentmondások tisztázása és a bizonyítási eljárás keretében a további tanúmeghallgatás jövő kedden folytatódik.

A büntetőperben Kiss Árpádot és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség. A vádlottakat 2009 augusztusában fogták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult