szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tabuként kezelik a Fideszben az államfő doktori disszertációja ügyében még január közepén kipattant botrányt. A hvg.hu információi szerint mostanáig sem a frakcióüléseken, sem az elnökségi értekezleteken nem került elő, pedig a parlamenti képviselők többsége igen kínosnak tartja Schmitt Pál plágiumgyanús ügyét. A kormánypárti politikusok Orbán Viktor útmutatására várnak, ám szerintük a miniszterelnök-pártelnök nem szívesen engedi el Schmitt kezét, miután 2010 májusában keményen megküzdött a pártja vezérkarával azért, hogy személyes jelöltjét válasszák államfőnek.

„Ez olyan, mint egy nyíl ütötte seb. Ki lehet húzni a nyílvesszőt, de akkor sem gyógyul be, gennyezni fog. A felületi kezelés nem lesz elég” – mondta a hvg.hu-nak a Fidesz elnökségének egyik neve elhallgatását kérő tagja arról, hogy Schmitt Pál esetleges visszavonulása, lemondása nélkül kezelhetőnek tartja-e az államfő 1992-es kisdoktorija ügyében kipattant botrányt.

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 20 évvel ezelőtt írt doktori disszertációjának nagy része – számításaink szerint mintegy 180 oldal – szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Egy héttel később pedig arról számoltunk be, hogy az államfő disszertációjából további 17 oldal szinte teljesen megegyezik egy német kutató, Klaus Heinemann 1991-es tanulmányának szövegével. Bár a disszertációt elfogadó Testnevelési Egyetem jogutódja, a Semmelweis Egyetem eleinte ódzkodott a plágium-gyanús ügy kivizsgálásával, január 25-én felállítottak egy öttagú bizottságot, amely két hónapig vizsgálhatja, történt-e átvétel más szerzők műveiből az államfő doktorijában.

A kormánypártoknál január közepe óta tabuként kezelik a kérdést. Bár egyes parlamenti képviselők arra számítottak, hogy az ügy szóba kerül a múlt heti egri frakcióülésen, információink szerint a három nap alatt egyszer sem történt meg ez, senki nem tette fel a kérdést a miniszterelnök-pártelnöknek, és úgy tudjuk, a párt elnöksége sem tárgyalta még. A Fidesz sajtóosztálya az egri tanácskozás előtt előre jelezte, az „állítólagos plágiumügy” nincs a frakcióülés napirendjén, várnak a szakértői bizottság jelentésére.

Következmények nélkül marad?

„Őszintén? Mi dolga lenne most a frakciónak ezzel az üggyel? Dolgozik a bizottság, március 28-án lesz egy jelentés, amiről majd kialakítjuk az álláspontunkat, ha ugyan kialakítjuk” – mondta a nagyobbik kormánypárt egyik, név nélkül nyilatkozó képviselője, aki szerint szinte biztos, hogy Schmitt plagizált, de a következményeket illetően szkeptikus. Azt gondolja, a bizottság esetleges elmarasztaló döntése esetén sem fogja pártja lemondásra felszólítani a köztársasági elnököt.

Schmitt Pál és Orbán Viktor hétfőn a parlamentben
©

A hvg.hu által megkérdezett fideszes politikusok vagy egyáltalán nem akartak nyilatkozni Schmitt doktorijáról, vagy csak név nélkül vállalták a véleményüket, amit azzal magyaráztak, hogy a pártnak még nincs hivatalos álláspontja. Viszont a név nélkül nyilatkozó kormánypártiak többsége viszont úgy gondolja, a plágium-gyanú vélhetően megalapozott, a botrány pedig előbb-utóbb vissza fog ütni a Schmittet 2010 júniusában államfővé megválasztó Fideszre és KDNP-re. Többségük abban sem bízik, hogy a bizottság jelentése alapján az egyetem visszavonja majd a doktori címet Schmittől. „Biztosan azt mondják majd, hogy a korabeli előírásoknak megfelelt, és miután Georgiev könyve 1992-ben még kéziratban volt (csak 1995-ben jelent meg nyomtatott formában – a szerk.), nem ellenőrizhették, hogy plagizált-e” – mondta az egyik képviselő, aki szerint nem lesz érdemi következménye a vizsgálatnak.

"Sokan hisznek Schmittnek"

„Azt vegye figyelembe, hogy akik egyáltalán – ha név nélkül is – nyilatkoznak a sajtónak, zömében egyetemi vagy főiskolai végzettségűek, és megdolgoztak a diplomájukért, doktorijukért. A vidéki képviselők közül sokan viszont úgy vélik, Schmittet politikai alapon támadják, és elhiszik, amit az államfő korábban állított, hogy ő és Georgiev ugyanazokból a jegyzőkönyvekből dolgoztak, ugyanaz a dolgozatuk mögötti tényanyag, innen a ’törzsanyagok’ egyezése” – mondta egy KDNP-s honatya. A képviselő hozzátette, bár most szerzi a harmadik diplomáját és elítéli a plagizálást, nem ismeri a sporttudományos kutatásokat, így még ő sem tartja kizártnak, hogy a köztársasági elnök igazat mondott.

A botrány január 11-i kipattanását követően a téli ifjúsági olimpián, Innsbruckban tartózkodó államfő egy hétig nem szólalt meg. A Köztársasági Elnöki Hivatal kiadott ugyan egy közleményt, amiben a „leghatározottabban visszautasították" a plágiumvádat, és azt állította, hogy Schmitt jól ismerte Nikolaj Georgijevet, akivel együtt is kutattak. Ezt viszont a bolgár kutató lánya utasította vissza, aki a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, kizárt, hogy édesapja társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban.

A köztársasági elnök végül a Kossuth Rádió január 18-i reggeli műsorában reagált személyesen a hvg.hu állításaira. Az államfő visszautasította a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következetéseit tartalmazza) a saját munkája. Ám a két szöveg egymás mellé helyezésével lapunk az interjú után azt is kimutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. Ráadásul egy, a Google Bookson mindenki által szabadon hozzáférhető 1991-es tanulmányra támaszkodva a hvg.hu január 19-én azt is megírta, hogy a fennmaradó 30-35 oldalból 17 oldal Klaus Heinemann The Economics of Sport: the Institution of Modern Sport as an Area of Economic Competition című írásából a 312–319. oldalig terjedő rész átvétele.

Erre már sem a KEH, sem az államfő nem reagált. A kormánypárti politikusok közül eddig a plagizálást tavaly még közleményben elítélő Hoffmann Rózsa, és Martonyi János szólalt meg. Bár a hvg.hu-nak adott interjújában az oktatási államtitkár még nem akarta véleményezni az ügyet, később a Heti Válasznak azt mondta: „az embernek a saját munkáját kell beadni; minden más csalás”. Hoffmann ugyanakkor hangsúlyozta, magának a disszertációnak a megítélése nem feladata. Martonyi a hvg.hu-nak azt mondta: "nyilván végére kell járni a dolognak, de köztársasági elnök úr állítja, hogy nem plagizált, én megbízom a szavaiban".

Nehéz szülés volt

„Minden attól függ, hogyan reagál Viktor” – mondta a Fidesz egyik vezető politikusa, hogy milyen következményei lehetnek a botránynak. A neve elhallgatását kérő befolyásos képviselő szerint arra biztosan nem lehet számítani, hogy Orbán nyilvánosan elítéli Schmittet, ahogy a politikus fogalmazott: „nem illik a szerepfelfogásába”.

Galéria: januárban a Dísz téren tüntettek Schmitt Pál távozását követelve, ahol jelképesen kivágták a doktori titulust
©

Ugyanakkor a hvg.hu által megkeresett kormánypártiak közül többen felemlegették, hogy 2010 májusában Orbán Viktor keményen küzdött a Fidesz-vezetőségében azért, hogy rávegye az elnökséget, illetve a frakciót, hogy Schmittet jelöljék, majd válasszák meg államfőnek. A Fidesz elnökségében többen alkalmatlannak tartották a korábbi európai parlamenti és országgyűlési képviselőt az államfői tisztségre. Kövér László a Heti Válasznak 2010 július végén adott interjújában elismerte, házelnökké választását kockáztatva érvelt Schmitt ellen a Fidesz elnökségében.

Az ellenállást látva a nagyobbik kormánypárt csak négy nappal a parlamenti szavazás előtt, június 25-én – az elnökségi döntést követően – jelentette be, hogy ki a Fidesz jelöltje az államfői posztra. Bár a megelőző hetekben több név is felmerült a sajtóban – a párt ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos hat szóba jöhető jelöltről beszélt –, a Fidesz elnökségében pedig többen Áder János mellett lobbiztak, Schmittnek nem volt ellenfele: a miniszterelnök ragaszkodott a személyéhez.

A Hírszerzőnek tavaly október elején több vezető fideszes politikus azt mondta, a miniszterelnök-pártelnök az elnökségi üléseken kifejtette: az ország gazdasági helyzete radikális lépéseket követel, a törvényhozásnak fokoznia kell a tempót, a kormány pedig nem kockáztathat azzal, hogy egy Sólyom László típusú államfő vétót emel. Orbán egy alkalommal állítólag úgy zárt rövidre az elnökségi vitát, hogy egyértelművé tette: ha nem Schmitt lesz a köztársasági elnök, akkor nem vállalja a reformok folytatását és lemond.

"Morog a holdudvar"

A hvg.hu most két elnökségi forrásból is úgy értesült, Orbán végül nem bocsátotta szavazásra az elnökségben Schmitt jelölését, egymaga döntött. Információink szerint a miniszterelnök-pártelnök egy szűk körű beszélgetésen azt mondta, ő nyilvánosan sem Schmitt mellett, sem ellene nem fog felszólalni, ez az államfő ügye – mint fogalmazott – „harcoljon meg az igazáért”.

Ennek ellenére több befolyásos kormánypárti politikus is azt mondta, valamilyen formában nyárig le kell zárni Schmitt plágiumbotrányát, még ha nem is vonja vissza az egyetem a doktori címét. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott: „morog a Fidesz tudományos, értelmiségi holdudvara, ráadásul Schmitt túl sok kockázatot jelent, még okozhat meglepetéseket az előélete”.

Ugyanakkor forrásaink szerint egyre kényelmetlenebb a kormánypártoknak, hogy az egyre népszerűtlenebb Schmitten keresztül az ellenzéki erők állandóan támadják a Fideszt. Az MSZP folyamatosan hazugsággal vádolja az államfőt, „kínosnak” nevezi a magyarázkodását, a Jobbik pedig "hazugsággyanúsak" nevezte a köztársasági elnök nyilatkozatait, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli. A Fideszben többen úgy vélik, hogy a miniszterelnök végül ismét az előnyére fordítja a helyzetet: ha a parlament kétharmados többsége idén mégis új köztársasági elnököt választana, akkor az új elnök két évvel hosszabb ideig maradhatna a Sándor-palotában, mint Schmitt Pál.

Mit mond az új alaptörvény?

A január 1-én hatályba lépett új alkotmány szerint az államfő csakis akkor nem tölti ki ötéves mandátumát, ha önként lemond, 90 napig valamilyen betegség miatt nem képes ellátni feladatát, esetleg kiderül, hogy valamilyen más állami, gazdasági, politikai tisztséget is betölt, vagy megfosztják köztársasági elnöki posztjától.

 

Az államfő csak akkor fosztható meg tisztségétől, ha kiderül, hogy elnökként megsértette az alkotmányt vagy valamelyik törvényt, bűncselekményt követett el. A tisztségtől való megfosztást a képviselők egyötöde kezdeményezheti, de a kétharmaduk hozhatja meg a végső döntést. Ezt követően az Alkotmánybíróság jogi vizsgálatot végez, és ha a testület megállapítja az államfő közjogi felelősségét, megfoszthatja a posztjától.

 

Egyszerűbb az eljárás, ha kiderül, hogy a köztársasági elnök rajta kívül álló okok – például egy betegség miatt – nem képes ellátni a feladatait. Ilyenkor bármely parlamenti képviselő kezdeményezheti, hogy az Országgyűlés vizsgálja ki a helyzetet. Viszont azt sem az új alkotmány, sem a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény nem tisztázza, hogy ilyenkor az államfő akadályoztatását a képviselők fele vagy kétharmada mondhatja ki.

 

A köztársasági elnök le is mondhat megbízatásáról. Ilyenkor az Országgyűlés kérheti, hogy tizenöt napon belül gondolja át döntését, ám ha nem másítja meg, akkor a parlament a „lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Nem mondott igazat Magyarország elnöke: Schmitt 17 oldalt emelt be egy német kutatótól

Egy német kutató 1991-ben publikált tanulmányából is szerepel 17 oldal Schmitt Pál – a hvg.hu január 11-én megjelent cikke nyomán plágiumgyanúba keveredett – doktori disszertációjában. Magyarország elnöke a Kossuth Rádióban szerdán azt állította, hogy dolgozatának a Nikolaj Georgiev művéből átemelt 180 oldalon felüli része a saját szellemi terméke – ez azonban biztosan nem igaz.

Kósa András Itthon

Török Gábor: csodálkoznék, ha Schmitt nyáron még elnök lenne

A Schmitt Pál plágiumügye körül történtek reményt adnak arra, hogy Magyarország nem teljesen Kelet: az ügy szereplői a tisztázás irányába mozdultak el, furcsa lenne, ha Schmitt Pál a nyári szabadságára elnökként menne – mondta a hvg.hu-nak Török Gábor. A Corvinus Egyetem tanárát arról is kérdeztük, mit szól a Fidesz-tábor Orbán Viktor „fegyverletételéhez” és mit hozhat az ellenzéknek a 2012-es év.

MTI/hvg.hu Itthon

Szanyi: Schmitt Pál "már a magyarázatával hazudik"

Az MSZP szerint Schmitt Pál köztársasági elnök hazudott a plágiumvádakra adott magyarázatai során, ezért - a Semmelweis Egyetem által indított vizsgálat eredményétől függetlenül - azonnal le kell mondania.

hvg.hu Itthon

Schmitt ötös bizottsága: a nevek titkosak, a személyek magyarok

Érdeklődéssel töltötte el az egyetem polgárait a január közepén kipattant plágiumügy, a SOTE testnevelési kara pedig önként vállalta, hogy kivizsgálja a sajtóban megjelent állításokat Schmitt Pál doktori disszertációjával kapcsolatban - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Tóth Miklós, a testnevelési és sporttudományi kar dékánja.

M. László Ferenc Itthon

SOTE és Schmitt: külső nyomásra történt a fordulat?

Néhány nap alatt jelentős fordulat történt a Schmitt Pál kisdoktorijával kapcsolatban a hvg.hu-n január 11-én megjelent cikk nyomán kipattant plágiumgyanús ügy kezelésében: bár az egyetem vezetősége korábban ódzkodott a vizsgálattól, majd őszig húzta volna a plágiumügy elemzését, szerdán létrehozták a tényfeltáró bizottságot, amelynek március végéig le kell zárnia a vizsgálatot. A hvg.hu információi szerint komoly nyomás nehezedett az egyetem és a sporttudományi kar vezetőségére, hogy védje meg az intézmény hírnevét és a lehető leghamarabb tegyen pontot az ügy végére.

György Miklós Itthon

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

M. László Ferenc Itthon

Plágiumügy: beismerés és valótlanságok Schmitt Páltól

Schmitt Pál szerdai rádióinterjújában elismerte, hogy 180 oldalnyi anyagot átemelt disszertációjába Nikolaj Georgiev 1987-es művéből, ám ezzel szerinte nem követett el plágiumot. Ezt azzal véli alátámasztani, hogy az 1992-es értekezés „következtetései” saját szellemi termékének tekinthetők. Ez azonban nem igaz – a „Következtetések” című rész nagyrészt szintén a Georgiev-mű fordítása. Az alábbiakból az is kiderül, hogy Georgiev és Schmitt „együttműködése” semmiképpen nem kezdődhetett a bolgár kutató tanulmányának megjelenése előtt.

hvg.hu Itthon

Mélyponton Schmitt Pál népszerűsége

A januári közvélemény-kutatások szerint elérte eddigi mélypontját Schmitt Pál népszerűsége. Ugyanakkor a pártok közötti erőviszonyok nem változtak jelentősen. A bizonytalanok aránya továbbra is rendkívül magas, a kormánypárt támogatottsága csökken, az ellenzéki pártok népszerűsége pedig stagnál - áll a Political Capital elemzésében.

MTI / hvg.hu Itthon

Schmitt-díj: a felirat megváltoztatása miatt magyarázkodik a KEH

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint az új alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó új kitüntetési törvény tette szükségessé a köztársasági elnök által adományozott kitüntetések névváltoztatását, illetve azt, hogy ne szerepeljen a díjon Schmitt Pál neve. Az MSZP beismerésként értelmezte, hogy a plágiummal gyanúsított köztársasági elnök nevét eltávolították az általa alapított érdeméremről.

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Terézváros nekimegy az Airbnb-szálláskiadóknak

Trump: Közel a megállapodás Kínával

Trump: Közel a megállapodás Kínával

Radar360: Trump beszólt Thunbergnek, Boris Johnson nagyot nyert

Radar360: Trump beszólt Thunbergnek, Boris Johnson nagyot nyert

Deutsch szerint előbb kellett volna jogszabályt módosítani, és aztán kinevezni Rácz Zsófiát

Deutsch szerint előbb kellett volna jogszabályt módosítani, és aztán kinevezni Rácz Zsófiát

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit