szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kell felsőfokú végzettség a miniszterré kinevezéshez - közölte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Ferenczi Gábor jobbikos képviselő írásbeli kérdésére, amelyben Németh Lászlóné fejlesztési miniszter iskolai végzettségével kapcsolatban érdeklődött a kinevezés feltételei iránt.

Ferenczi kérdése úgy hangzott: Ön szerint milyen iskolai végzettség szükséges a nemzeti fejlesztési miniszter tisztség betöltéséhez?. Réthelyi válaszában azt írta, a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló egyik 2010-es törvény értelmében miniszterré minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető.

Az alaptörvény szerint pedig minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen. "A fentiekből következik, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében felsőfokú iskolai végzettség nem képezi a miniszterré kinevezés feltételét" - írta Réthelyi.

A posztjáról tavaly távozó Fellegi Tamás fejlesztési miniszter decemberben megnevezett utódjának szakmai életrajza szerint Németh Lászlóné (lánykori nevén Serényi Zsuzsanna) 1953. július 16-án született Budapesten, majd 1976-ban a Külkereskedelmi Oktatási és Továbbképző Központban külkereskedelmi szakmai végzettséget szerzett. Ennek nyomán megalapozottnak tűntek azok a sajtóhírek, amelyek szerint Németh Lászlónénak nincs felsőfokú végzettsége.

Némethné szakmai ismereteit a Bank Leumi Le Israel és az Austrian Bankers College szaktanfolyamain bővítette. 1971-től exportbonyolítóként, 1977-től üzletkötőként dolgozott az Artex Külkereskedelmi Vállalatnál. Az új miniszter bizottsági meghallgatásán szétosztott életrajz szerint Vietnamból importált nádbútorok és kosarak vásárlásával foglalkozott, bár ez az MTI által korábban lehozott hivatalos életrajzból kimaradt. 1990-ben a Bank Leumi, Budapestnél helyezkedett el, ahol osztályvezető volt, később pedig Tel-Avivban szerzett tapasztalatot. 1992-től főosztályvezető-helyettes volt, majd 1994-ben átkerült a trade finance ügyletek teljes körű ügyintézése főosztályához.

1995 nyarán az OTP Bank Rt.-nél akkor szerveződő központi fiókhoz került, amelyet a bank vezetősége a kiemelt ügyfélkör kiszolgálására hozott létre. Itt a folyószámla osztály vezetője lett, majd 1996 decemberében a hitelezési terület vezetőjévé nevezték ki. 1998 decemberében a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nél helyezkedett el, ahol előbb vezérigazgatói tanácsadó volt, majd a hitelezési területet felügyelő ügyvezető igazgatónak nevezték ki.

Nem szerepelt az MTI által kiadott életrajzban Némethnének a Magyar Postához és a Defendhez fűződő kapcsolata sem. Mint korábbi cikkünkből kiderül, Némethné 2001 márciusa és 2002 júniusa között tagja volt a jelentős viharokat kavart Defend Security Vagyonvédelmi Kft. felügyelő bizottságának, valamint a Magyar Posta Tetra Rt. igazgatóságának és az Olajterv Kft. felügyelő bizottságának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobban van Böjte Csaba

Jobban van Böjte Csaba

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen