szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Terjedelmes cikket közölt az oktatásért felelős államtitkártól a Magyar Nemzet szerdai száma. Hoffmann Rózsa ebben elismeri, hogy a pedagógus életpályamodell életbe lépése csúszhat.

A pedagógus életpályamodellnek is hívott előmeneteli rendszer munkavállalói szemmel kiszámítható életpályát és tisztes megélhetést biztosító, értékálló fizetést vetít előre, ám a rendszer hatálybalépésének dátuma a költségvetési kényszerhelyzet miatt lehetséges, hogy néhány hónappal kitolódik - írja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Magyar Nemzetben megjelent cikkében, azzal biztatva ugyanakkor, hogy bevezetése nem várat majd sokáig magára.

Az oktatási államtitkár az elmúlt hét keddjén még azt mondta, cáfolta azt a sajtóinformációt, miszerint nem lesz pedagógus béremelés a jövő évi költségvetésben tátongó 300-350 milliárdos hiány és a megszorítások miatt, és azt is kijelentette, hogy a pedagógus életpálya-modell esetleges elhalasztása a teljes köznevelési rendszer megújításának lépéseit tenné lehetetlenné, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen döntés szülessen.

Ezt követően pénteken Matolcsy György bejelentette, hogy a megszorító csomag keretében a tanárok béremelését 2014 januárjára halasztják, amitől 73 milliárd forintos javulást várnak a költségvetésben. Matolcsy annyit hozzátett, hogy ha a növekedés jobban alakul a most 1 százalékra csökkentett ütemnél, akkor megadják már jövőre a béremelést.

Hoffmann szerdai cikkében már arról ír, hogy bár józan belátás húzódik amögött a társadalmi igény mögött, hogy a pedagógusok anyagi helyzete javuljon, ennek gazdasági korlátaival és hatásaival is számolnunk kell, valamint figyelembe kell vennünk, hogy a pedagógusok helyzetének javulása egyszerű és egyszeri béremeléssel nem oldható meg. 

Cikkében Hoffmann arra emlékeztet, hogy a törvény által kilátásba helyezett életpályamodell előmozdítja a pedagógusok szakmai fejlődését, és egyben jutalmazza is azt. Emellett azonban a pedagógiai munka javulását szolgálja majd a pedagógusok szakmai ellenőrzését végezni hivatott tanfelügyelet is - írja az államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!