szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy nemzeti park igazgatóságának eredményességét, működésük hatékonyságát, valamint a kezelésükben lévő vagyonelemek hasznosítását vizsgálta helyszíni ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelynek egyik megállapítása az volt, hogy a források felhasználása a céloknak megfelelő és eredményes volt - közölte az ÁSZ csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a jelentés a Körös-Maros (Békés megye), a Hortobágyi (Hajdú-Bihar megye), a Duna-Ipoly (Pest megye), valamint az Őrségi (Vas megye) nemzeti parkok igazgatóságainak tevékenységéről készült.

Az ÁSZ megállapította, hogy az igazgatóságok vagyonkezelésében lévő vagyon értéke 2007-ről 2011-re 21,1 százalékkal (58 milliárd 310,2 millió forintra), a vagyonkezelt terület kiterjedése 289 354,6 hektárra (6,5 százalékkal) nőtt. Ezen belül a saját használatban hasznosított területek aránya 41,5 százalékról 46,2 százalékra emelkedett. 

Az előbbi - a vizsgált - időszakban az igazgatóságok által haszonbérbe adott területeken az egy hektárra jutó bérleti díj 9 173,5 forintra (85,6 százalékkal) nőtt. Ezáltal a használatba adott területek hasznosítása hatékonyabbá vált, azonban a bérleti díjak értéke az egy hektárra jutó területalapú támogatások éves értékéhez képest alacsony volt (2011-ben is csak 20,7 százalék). 

Az igazgatóságok működési kiadásai - a kiadáscsökkentő intézkedések hatására - 2011-re 10,8 százalékkal csökkentek. Így az egy hektárra jutó működési kiadás 2011-ben évi 61 ezer forint volt. 

A védett madarak egyedszám csökkenésének elkerülése érdekében - a vizsgált öt évben - 1 118 kilométer szabadvezeték szigetelését, 85,9 kilométer légvezeték földkábelre cserélését végezték el az igazgatóságok.

Az ÁSZ - a javaslatai között - a vidékfejlesztési miniszternek azt javasolta, hogy határozza meg az igazgatóságok konkrét feladatait a természetvédelmi célok teljesítésére, a velük szemben támasztott követelményeket és ennek ismeretében alakítsa ki költségvetési keretszámaikat. A jelentéseket az ÁSZ csütörtökön hozza nyilvánosságra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében