szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP városi elnöke feleségének testvére, illetve a helyi Fidesz-frakció vezetőjének lánya is dohánykoncesszióhoz jutott Dunaújvárosban. De trafikot nyithat a helyi városfejlesztési zrt. elnökének felesége is. A városban egyébként nem szokatlan, hogy a Fidesz és az MSZP jól megérti egymást.

"Ha a multiktól a pénz egy része akár a baloldaliakhoz kerül, annak én örülök: nemzeti szempontból nincs különbség bal- és jobboldali trafikos között" – mondta Orbán Viktor május 3-i rádióinterjújában. Mindez azt követően hangzott el, hogy a hvg.hu közölte Hadházy Ákos szekszárdi Fidesz-képviselő interjúját, melyben arról beszél: a városban Horváth István polgármester vezetésével egy informális Fidesz-ülésen véleményezték a trafikpályázatokat. Az ügyben több feljelentés is született, az ügyészség bekérte a találkozóról a hvg.hu birtokába jutott hangfelvételt.

Lapunk az elmúlt hetekben több esetet is feltár, ahol kimutathatóan kormányközeli, vagy Fideszhez köthető személyek nyertek koncessziót. Ilyen például Vásárosnamény esete, ahol Czomba Sándor munkaügyi államtitkár barátjának családja kilenc trafiknyitási jogot nyert el. Öt trafikra nyert koncessziót a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdálkodásért felelős államtitkárának, Czerván Györgynek a veje, Galbács Ferenc. A kormányzati kommunikáció fő csapásiránya sokáig az volt, hogy „de hát baloldali trafikosok is nyertek!”, és a Magyar Nemzet találni vélt egy MSZP-hez köthető nyertest, akiről kiderült azonban, hogy Puch László MSZP-s képviselőnek csak névrokona, ellenben Madocsán Fidesz színekben politizál.

Végre egy baloldali?

A hvg.hu azonban valóban talált egy – rokoni alapon – baloldali kötődésű nyertest. Dunaújvárosban ugyanis három koncesszióhoz jutott a városi MSZP-elnök házastársának testvére, Mészáros Attila. És a jelek szerint a városban megvalósult a Nemzeti Együttműködés Rendszere, ugyanis Mészáros Attilán kívül trafikot nyithat a helyi Fidesz képviselőcsoportjának vezetője, Hingyi László lánya, Hingyi Zita (négy koncesszió került a birtokába), valamint a Dunaújvárosi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetőjének felesége is, három trafikkal. (Kérdésünkre a Hingyi család tisztázta, hogy nem rokonai Torgyán József menyének, Hingyi Beatrixnak.)

„Nekem erről a helyzetről az a véleményem, mint ami az MSZP álláspontja az ügyben: a koncessziók kiosztása körül rengeteg visszaélés gyanúja merült fel, a hatóságoktól várjuk, hogy ezeket kivizsgálják, azt sem lehet kizárni, hogy az Európai Unióhoz fordulunk az ügyben” – mondta a hvg.hu-nak a szocialista városi elnök, Pintér Attila. Sógora pályázataival kapcsolatban annyit jegyzett meg: Mészáros Attila tíz éve üzemeltet két dohányterméket forgalmazó üzletet a városban, ez a családja megélhetése, így teljesen logikusnak tartja, hogy pályázott. A felvetésre, hogy tud-e a szekszárdihoz hasonló, politikai alapon zajlott pályázatelbírálásról a városban, Pintér Attila azt mondta, „igen, szinte csak a Fideszhez köthető nyertesek vannak, széles körben beszélték, hogy ez volt a fő szempont. Csütörtökön lesz közgyűlésünk, ott napirendre is fogjuk venni ezt a témát, mert elfogadhatatlan, ami történt”.

Dunaújvárosban is figyeltek a nyertesekre
©

Amikor visszakérdeztünk, hogy a sógora is fideszes kötődésű-e, Pintér Attila azt mondta, nincs tudomása arról, hogy Mészáros Attilának lenne bármilyen pártkötődése. „Nem hiszem, hogy a sógorom ügyeivel bármit is foglalkoznom kellene, nem tudtam róla, hogy pályázik, nincs rá semmilyen befolyásom, ez egy adott helyzet” – mondta felvetésünkre, hogy nem lát-e összeférhetetlenséget az ügyben. Arról, hogy a földpályázatok, vagy éppen a trafikkoncessziók ügyében az MSZP sokkal közvetettebb rokoni kapcsolatok nyomán is mutyit kiált (például amikor Budai Gyula unokaöccsének apósa nyert földet Borsodban), Pintér Attila azt mondta: „a rokonságát nem válogathatja meg az ember, az unokaöcsém például a Jobbik városi elnöke”.

Hingyi László, a helyi Fidesz frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva tagadta, hogy a helyi képviselők bármilyen módon befolyásolták, vagy véleményezték volna a városban a koncessziók elbírálását. Arra a felvetésre, hogy a párthoz köthető személyek nyertek, a képviselő azt mondta, ő maga sem Fidesz-tag (A Fidesz támogatásával választották meg függetlenként, így lett frakcióvezető), lánya, Hingyi Zita pedig valóban négy koncessziót nyert, de férjével már régóta vendéglátással foglalkoznak a városban, és tőle függetlenül pályáztak. „A két család is teljesen külön életet él” – mondta. „Egyébként meg tudok olyan ’Fidesz-kötődésű’ illetőről, aki elveszítette a jogot, hogy dohányterméket áruljon, például én magam” – mondta Hingyi László, magyarázatképpen hozzátéve, ő is olyan üzletet birtokol, amely cigarettát árul, de nem pályázhatott, mert nem felelt meg a követelményeknek.

Sági Péter – DNV Városfejlesztő Zrt. – felesége szintén nyert: Ságiné Juhász Edit öt koncessziót szerzett meg. Férje azonban az ügyről annyit mondott a hvg.hu-nak: ez egy nyilvános pályázatról volt, „nem gondolja, hogy bármit is nyilatkozni kellene ezzel kapcsolatban”.

Régi jó viszony

Dunaújvárosban egyébként hagyományosan nem rossz az együttműködés a Fidesz és az MSZP között. Márciusban az Index közölte azt a tanulmányt, ami a város pénzügyi helyzetét elemezte, és megállapította: 2006-2010 között felelőtlen döntések sora vezetett a 21 milliárdos adósságállomány létrejöttéhez. Mint az Index írta, „a dokumentumból az olvasható ki, hogy az adósság felhalmozódásáért csak kis részben okolhatóak a város gazdálkodását is befolyásoló külső körülmények". A tanulmány legelső összefoglaló megállapítása leszögezi: "Dunaújváros önkormányzatának teljes feladat-ellátási rendszere, ideértve az intézményrendszerét és a gazdasági társaságait is fegyelmezetlenül működik".

A tanulmány szerint felelőtlenül bocsátott ki kötvényt a város, ellenőrizetlen a gazdálkodás, két Simicska-közeli cég tulajdonrészét pedig úgy vásárolták fel 3,5 milliárd forintért, hogy azok valójában ennek töredékét érték csak. Az előző ciklusban Kálmán András szocialista polgármester vezetésével, de jobboldali többséggel működött a testület, a döntések is gyakran „kiegyezéssel” születtek meg. Pintér Attila akkor gazdasági ügyekért felelős alpolgármester volt. A jelentést a mostani fideszes többség el akarta titkolni, végül Szabó Zsolt volt LMP-s, jelenleg Párbeszéd Magyarországért képviselőnek perelnie kellett, hogy betekinthessen a dokumentumba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"Elkötelezett jobboldalinak kell lenni" – itt a hangfelvétel a trafikmutyiról

Már az ügyészségnél van az a hangfelvétel, amely bizonyítja, hogy Szekszárdon a Fidesz helyi képviselői döntöttek a trafikpályázatokról. A hatóságnak a hét végéig kell döntenie, elindítja-e a nyomozást a trafikmutyi ügyében. A hangfelvételből bemutatunk néhány részletet, az érzékeny személyes adatok nélkül.

MTI Itthon

Fidesz: már csak Portik hiányzott a trafikmutyi elleni tüntetésről

Újra együtt a maffiabaloldal, a jogállamért kiáltoznak azok, akik lepaktáltak az alvilág vezérével, aki maga a "vér, mocsok, gyilkosság és korrupció" - reagált közleményben a Demokratikus Koalíció és az MSZP közös demonstrációjára Hoppál Péter, Fidesz szóvivője szombaton.

hvg.hu Itthon

Trafikmutyi: offshore-hátterű, Sánta Jánoshoz köthető cég is nyert

Seychelle-szigeteki tulajdonossal is rendelkező cég nyert a trafikpályázatokon, amely most álláshirdetésben próbál több mint 80 eladót keresni országszerte nyíló nemzeti dohányboltjaiba. A cégtulajdonosok között van Sánta János, a Continental dohánycég sógora is.

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon