szerző:
Máriás Leonárd

Vásárosnaménynak két erős embere biztosan van: Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Kiss B. Zoltán kereskedő-vállalkozó. Egy faluból származnak, csillaguk egyszerre emelkedett. Czomba önkormányzati képviselőből lett országos politikus. Kiss B. pedig milliárdos forgalmú középvállalatot vezet, és családja kilenc trafiknyitási jogot nyert a környéken.

Kilenc trafikkoncessziót nyert el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár barátjának családja – jelezte egy olvasónk, aki boltosként szintén pályázott a falujának járó egyetlen dohányértékesítési engedélyre, de alulmaradt a politikus barátjának gyermekével szemben. Olvasónk szerint Kiss B. Zoltán vásárosnaményi vállalkozó és Czomba Sándor gyermekkoruk óta jó barátságot ápolnak, és ez komoly szerepet játszhatott abban, hogy a vállalkozó két gyermeke kilenc koncessziót is megkaphatott Vásárosnamény környékén.

A dohányboltok nyerteseinek listája szerint Kiss B. Zoltán két gyermeke valóban tarolt a pályázatokon. Egy pályázó legfeljebb öt pályázatot adhatott be, ebből Kiss Máté Zoltán négy koncessziót nyert el (Gelénesen, Nyírmadán, Pusztadoboson és Vásárosnaményban), Kiss Zsófia pedig öt engedélyt kapott (Aranyosapátiban, Barabáson, Kisvárdán, Nyíregyházán és szintén Vásárosnaményban). Az érintett települések között több olyan van, ahol csak egyetlen engedélyt lehetett nyerni, így a vásárosnaményi vállalkozó gyermekei több faluban is kiütötték a helyi jelöltet. Az üggyel kapcsolatban próbáltuk elérni az államtitkárt, Kiss B. Zoltánt, valamint a kilenc koncesszió két nyertesét, de többszöri és több csatornán keresztüli megkereséseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Czomba Sándor és Kiss B. Zoltán a Kiss B. cégcsoport logisztikai központjának avatásán idén márciusban
©

Egy jól menő családi vállalkozás

Kiss B. Zoltán a négy cégből álló Kiss B. cégcsoport vezetője, melyek elsősorban élelmiszer, ital, valamint dohányárú kis- és nagykereskedelemmel foglalkoznak Vásárosnaményban, illetve a környező településeken. A családi vállalkozás jelenleg nagyjából 200 dolgozót foglalkoztat, és éves árbevétele 2011-ben meghaladta a 6 milliárd forintot. A csoport legnagyobb, több mint 5,5 milliárd forintos árbevételt elérő kis- és nagykereskedelemre szakosodott vállalkozása a vásárosnaményi székhelyű Kiss B. Ker. Kft., melynek több mint húsz boltja, illetve telephelye van a térségben. Emellett a csoporthoz tartozik egy szintén kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó debreceni cég, a Serbonus Plusz Kft., valamint az ingatlan bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozó Kiss B. Ker. Invest Kft..

A csoport legújabb tagja a 2011 végén alapított Kiss B. Logisztikai Kft., melynek tulajdonosa az Opten céginformációs adatbázisa szerint az egyik koncessziónyertes, Kiss Máté Zoltán. A másik nyertes, Kiss Zsófia a Beregi Ingatlankezelő Kft. tulajdonosa az adatbázis szerint. Utóbbi telephelye ugyanarra a vásárosnaményi címre van bejegyezve, amely a Kiss B. Ker. székhelye, valamint a Kiss B. Logisztikai Kft. telephelye is. Bár a Kiss család friss cég- és leendő trafiktulajdonosai már nagykorúak, a jelek szerint még nem hagyták el a családi fészket, lakcímük ugyanis megegyezik Kiss B. Zoltán vásárosnaményi címével. A két leendő trafikos nyertes koncessziói kivétel nélkül olyan településekre szólnak, amelyeken a Kiss B. Ker. Kft.-nek van boltja. Nagy eséllyel tehát a vásárosnaményi dohányfronton megvalósulhat a vertikális koncentráció: egy kézben lehet a dohány nagy-kisker, a járulékos logisztikai költségeket a minimálisra szorítva.

Amikor a hvg.hu a Kiss B. Ker. Kft.-n keresztül próbálta felvenni a kapcsolatot Kiss Máté Zoltánnal, valamint Kiss Zsófiával, a cég munkatársa azt mondta, a koncessziók ügyét inkább az édesapjukkal kell megbeszélnünk, majd megadta Kiss B. Zoltán e-mail címét.

Vásárosnamény lovagja

Kiss B. Zoltán e-mailünkre nem reagált, annyi azonban a nyilvánosan elérhető információkból is megállapítható, hogy a környék erős embere, vezető vállalkozója. A cégügyei mellett tevékenyen részt vesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Vásárosnamény ügyeinek alakításában. A kétezres években a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Gazdasági és Vagyonbizottságának külső tagja volt, jelenleg pedig a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetségének (Fetivad) elnöke 2011 óta. A vállalkozó egyébként nagy vadász, valamint a Szatmár-beregi Pálinka Lovagrend lovagja, valódi konzervatív ember, akihez saját bevallása szerint nem állnak túl közel „a disznóölést ellenzők, vagy az automatikusan whiskyt rendelők táborát erősítő embertársai”.

A Fetivad elnökeként Kiss B. Zoltán szorosan együttműködik a vásárosnaményi önkormányzattal, és évről évre közösen rendezik meg a település kétnapos vadászünnepét, amelyen rendszeresen megjelennek magas rangú állami vezetők. Tavaly Czomba Sándor, a térség legbefolyásosabb politikai szereplője (aki fideszes országgyűlési képviselőjeként került a parlamentbe) és Budai Gyula vett részt az eseményen, 2011-ben pedig a látogatók külön protokollsátorban találkozhattak Semjén Zsolttal, illetve Czomba Sándorral (az eseményről készült fotók itt tekinthetők meg). Kiss B. Zoltán a jelek szerint nem csak az ünnep szervezésében vesz részt, a vadászünnep programjában tavaly voltak olyan fellépők is, akik Kiss B. Zoltán vendégeiként szerepeltek az ünnep önkormányzati költségvetésében.

Egy régi együttműködés gyümölcse

Kiss B. Zoltán helyi beágyazottsága alapján nem feltétlenül volt szükség Czomba Sándor közbenjárására ahhoz, hogy gyermekei elnyerjék a környék trafiküzemeltetési engedélyeit. Ugyanakkor az államtitkár és a helyi vállalkozó évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. Erre utal az is, hogy Kiss B. Zoltán egy Vásárosnaménytól pár kilométerre fekvő 1500 lakosú falu, Nagyvarsány szülötte, ahogyan Czomba Sándor is.

A korkülönbség mindössze három év közöttük, így nehéz elképzelni, hogy ne ismernék egymást gyermekkoruk óta. Amikor 1999-ben Czomba még csak vásárosnaményi önkormányzati képviselő volt, egy beszámoló szerint Kiss B. Zoltán ötlete nyomán indíttatta el a Bereg expót, amelyen a környékbeli nagyobb vállalkozások kapcsolatteremtését és a munkahelyteremtést, valamint a helyi kereskedelmet próbálták élénkíteni.

Az együttműködés a jelek szerint máig fennmaradt. Czomba Sándor az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkáraként az Új Beregi Élet hasábjain az Interspan vásárosnaményi faforgácslap gyárának 2011. eleji bezárásával kapcsolatban méltatta Kiss B. Zoltánt, aki mint Vásárosnamény „megbecsült lakója” egy másik helyi befektetővel együtt „megpróbálta megkísérelni a lehetetlent”: megvásárolni a  gyárat a kivonuló svájci tulajdonostól. A mentőakció végül meghiúsult, ugyanis a gyár kétszáz dolgozója úgy döntött, nem kíván az új tulajdonosokkal együtt dolgozni.

A munkahelyteremtésre tett közös erőfeszítés azonban nem volt teljesen hiábavaló. Idén a Kiss B. cégcsoport egy raktárból és egy bevásárlóközpontból álló élelmiszer-kereskedelmi logisztikai központot nyitott Vásárosnaményban, amelyre 350 millió forint támogatást kapott a kormánytól. A létesítményt Kiss Máté Zoltán cége, a Kiss B. Logisztikai Kft. működteti, és Czomba Sándor avatta fel március elején. Bár a cégadatbázis szerint nincs köze a logisztikai kft.-hez, a cég terveiről Kiss B. Zoltán nyilatkozott a logisztikai központ megnyitásakor. Mint elmondta, a külföldi terjeszkedést idén előkészítik, és egy-két éven belül valóra válhat a román és ukrán piacra lépés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

Hiába a rekordgyenge forint, az MNB nem változtatta meg az alapkamatot

Hiába a rekordgyenge forint, az MNB nem változtatta meg az alapkamatot

Mennyi volt a Római Birodalom GDP-je?

Mennyi volt a Római Birodalom GDP-je?

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Az autópálya hídján terelt át egy román juhász több száz birkát – videó

Az autópálya hídján terelt át egy román juhász több száz birkát – videó

Már tesztelik az újfajta töltényt, amellyel a víz alatt is ugyanúgy lehet lőni

Már tesztelik az újfajta töltényt, amellyel a víz alatt is ugyanúgy lehet lőni