szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összekapta magát az ELTE, és rendezte a problémás diplomaigazolások ügyét. Fábry György rektorhelyettes a hvg.hu-nak elmondta: a diákoknak eljutatták a kijavított igazolásokat, és nem esnek el a mesterképzéstől azok sem, akik nem tudják maguk intézni a pótlást, helyettük ugyanis az ELTE munkatársai juttatták el a szükséges iratot az Oktatási Hivatalnak.

Már megtette a szükséges intézkedéseket az ELTE az idén alapszakot végzett, majd mesterképzésre jelentkezett diákoknak hibásan kiállított igazolások ügyében – mondta Fábry György, az ELTE rektorhelyettese a hvg.hu-nak. Mint mondta, a BTK-ás diákok egynegyede, mintegy 380 hallgató kapott sorszám nélküli igazolást, a tanulmányi hivatal azonban az elmúlt egy-két napban orvosolta a hibát, és elektronikus úton elküldte az érintett diákoknak a kijavított dokumentumot. (A hvg.hu úgy értesült, mintegy nyolcvan diákot az ELTE ÁJTK-n is érint az ügy.)

A rektorhelyettes elmondta: azok a diákok sem maradnak le a jelentkezésről, akik elutaztak vagy valamilyen okból nem tudják feltölteni a helyesen kiállított igazolásukat. Megállapodott ugyanis az ELTE az Oktatási Hivatallal, hogy azon diákok esetében, akik maguk nem tudják feltölteni a kijavított dokumentumot, a BTK tanulmányi hivatalának munkatársai juttatják el azt az OH-nak. Fábry György a hvg.hu-nak szerda délben azt mondta: kollégái DVD-n vittek át minden ilyen igazolást.

„Egy adminisztrációs hiba történt, ebben az időszakban nagyon feszített a ritmus, előbb kell kiállítanunk az igazolásokat, mint a diplomaokleveleket, hogy a diákok még időben tudjanak jelentkezni a  felvételikre” – magyarázta a történteket a rektorhelyettes. Egyben elnézést is kért minden érintett hallgatótól.

Egyik olvasónk számolt be arról, hogy közel 1500 társával együtt végzett idén az ELTE BTK-n, a diplomájukat a jövő héten fogják megkapni. A mesterképzésre jelentkezéshez azonban szükségük van egy oklevéligazolásra, amelyet el kell juttatniuk a felvi.hu-n keresztül az Oktatási Hivatalhoz. Az adatok beküldésének határideje július 10. éjfél. Az igazolásokat az elmúlt héten kapták meg, ekkor fel is töltötték a felvi.hu-ra, ám a feldolgozásnál – július 9-én, azaz egy nappal a határidő lejárta előtt – kiderült: a dokumentumok nem igazolják a végzettségüket, mert nem tartalmazzák a kiállítandó diploma sorszámát. 

Olvasónk kedden elérte az ELTE BTK Tanulmányi Osztályát, ahol közölték vele: július 10-én még van lehetőség arra, hogy a hozzájuk személyesen forduló diákoknak kicseréljék a hibás oklevelüket egy olyanra, amelyen van sorszám. A hvg.hu Facebook-oldalán írásunk megjelenése után egy olvasónk egyébként már este jelezte: "a TO elkezdte e-mailben továbbküldeni az érintetteknek a helyes dokumentumot PDF-ben".

Cikkünk megjelenése után egy másik olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig vannak problémák a jelentkezések körül. A hvg.hu szerkesztőségéhez elküldött levelében azt írja: ugyan értesítette őket a Tanulmányi Hivatal a hibás sorszámokról, azonban az csak kedden este nyolckor – a jelentkezési határidő előtt egy nappal – történt meg. Valamint elküldték ez érintett diákoknak a kijavított oklevelet, a hiteles sorszámmal. Ezután olvasónk kedden este feltöltötte az sorszámmal ellátott igazolást a felvi.hu-ra, amit szerdán ismét visszadobott a rendszer, a következő indoklással: „a dokumentum nem felel meg a felsőoktatásról szóló törvényben előírt kötelező formaszövegnek, ezért nem fogadható el felsőfokú végzettség igazolására."

Birtokunkba került a Tanulmányi Hivatal az érintett diákoknak küldött levele is, amelyben leírják, hogy a jövőben úgy kerülné  el az egyetem a hasonló helyzeteket, hogy lerövidítenék néhány nappal a záróvizsga időszakot. Vélhetően  így nem ismétlődik meg, hogy a TH dolgozói a nagy sietségben elrontják a komoly szakértelmet igénylő igazolások elkészítését. Ugyanakkor az kevésbé fontos szempont, hogy így még zsúfoltabbá válhat, az eleve csupán egy hétig tartó záróvizsga periódus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról