Elhunyt az Állatkert volt főigazgatója

Dr. Bogsch Ilma több mint 40 éven át dolgozott a Fővárosi Állat- és Növénykertnél. 72 évesen, hosszú betegség után halt meg.

  • hvg.hu hvg.hu
Elhunyt az Állatkert volt főigazgatója

72 éves korában elhunyt dr. Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert volt főigazgatója. Hosszú, türelemmel viselt betegség után vasárnap hunyt el – olvasható az Állatkert honlapján.

A hírt mély fájdalommal tudatta az Állatkert, amelynek több mint 40 éven át volt munkatársa Bogsch Ilma.

MTI / Honéczy Barnabás

Dr. Bogsch Ilma 1942. január 13-án született. Az egyetemi évek után, 1964. szeptember 21-én első munkahelyeként választotta a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ahol Anghi Csaba és Pénzes Bethen tanítványaként kezdett el dolgozni. Kezdetben tudományos munkatársként az Akvárium–Terrárium Osztályon végezte munkáját, illetve zoopedagógusként tevékenykedett. Később az Emlős Osztály helyettes vezetője majd vezetője lett, 1994 után pedig gyűjteményi igazgatóvá nevezték ki. 2000-ben nyugdíjba vonult, ám tanácsadóként ezután is segítette a kertet. 2003 és 2007 között pedig főigazgatóként irányította az intézményt.

Tudományos területe kezdetben az akvarisztika volt, amely hamar kiegészült a zoopedagógiával és az emlősállatokkal kapcsolatos kérdésekkel. Számos szakcikke, ismeretterjesztő írása látott napvilágot. Doktori disszertációját – amelyben a szájköltő halak hőmérsékleti igényeivel foglalkozott – 1987-ben védte meg.

Munkásságáért számos alkalommal részesült elismerésben. A rendszerváltás előtt kiváló népművelő kitüntető címet kapott, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.