szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A civilekkel szemben folytatott kormányzati támadások legdurvább fejleményének nevezték az Ökotárs munkatársai azt, hogy hétfő reggel megjelentek az irodájukban a készenléti rendőrök és a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei. A tüntetés kezdetekor a rendőrök elvitték az alapítvány igazgatóját, egyelőre nem tudni, miért. A norvég civil pénzeket is kezelő civil szervezet könyvelőjénél, a Demnetnél ugyancsak házkutatást tartottak napközben, az Ökotárs alapítójához, Foltányi Zsuzsához pedig délután csengettek be nyomozók. Az Ökotárs Szerb utcai irodájához 18 órára hívták azokat, akik így akarnak tiltakozni a hatóságok fellépése ellen. Tudósításunk percről percre.

1 2 3
Sorrend megfordítása

DK: Tudni akarjuk, miért kellett annyi készenléti rendőr

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt hétfőn, hogy hagyjon fel a félelemkeltéssel és a civil szféra elleni támadásokkal.

Molnár Csaba ügyvezető alelnök szerint a kormány civil szervezetek elleni támadása újabb mérföldkőhöz érkezett, mert míg "eddig csak NAV-ellenőrzésekkel és sajtónyilatkozatokkal helyeztek nyomást a civil szférára, mára a félelmet keltő rendőri akcióktól sem vonakodnak már".

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány  készenléti rendőröket küld egy olyan civil szervezetre, amely komoly társadalmi munkát végez és olyan problémákat próbál megoldani, amelyekre a kormány képtelen volt.

A DK tudni akarja, miért volt annyi készenléti rendőr a hétfői rajtaütésen.

"Újabb mélypont a kormány politikai szabadságjogok ellen indított hadjáratában"

A TASZ elítéli a Nemzeti Nyomozóiroda hétfői razziáit a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait elosztó civil szervezeteknél – írta közleményben a jogvédő szervezet.

Ezek a karhatalmi akciók nyilvánvalóan a független civil társadalom megfélemlítését szolgálják, és újabb mélypontot jelentenek a kormány politikai szabadságjogok ellen indított hadjáratában. A TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője a büntetőeljárásban érintett szervezetek dolgozóit jogi tanácsadással segíti ma a helyszínen – írták.

Emellett közölték, hogy közérdekű adatok ki nem adása miatt beperelték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.

Lendvai Ildikó CBA-zacskóval a kezében integetett a tömegnek

Az MSZP politikusa, Lendvai Ildikó, aki a Veres Pálné utcában lakik, kezében CBA-zacskóval integetett a vonuló tömegnek.

©

Közben egy szónok megköszönte a Kehi által vegzált civileknek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nevében is, hogy olyan projekteket támogattak, mint például falvak leaszfaltozása.

"Mocskos, rohadt kommunsiták!" – drukkol a környék népe

"Mocskos, rohadt kommunisták" – kiabálták ki a Veres Pálné utca egyik ablakából a vonuló tömegnek.

Elindult a tömeg a Szerb utcából

A Veres Pálné utcán át az Apáczai Csere János utcai Demnet-székhelyre igyekeznek. Közben még mindig azt kiabálják, hogy "demokráciát, demokráciát"!

"Nyugalom, ezzel nem a Simicskát támogatják"

Egy hajléktalan Fedél Nélkült árul a tömegben azzal a felkiáltással, hogy "nyugalom, ezzel nem a Simicskát támogatják".

Közben többen elkezdték skandálni a tömegben, hogy "demokráciát, demokráciát"!

Átvonul a tömeg a Demnethez, és ott filmet néznek majd

Suri Szilvia, a Roma Sajtóközpont munkatársa bejelentette, hogy a tömeg átvonul az Apáczai Csere János utcába, ahol az Ökotárs könyvelését végző Demnet székel. Oda is kiszáltt hétfőn a rendőrség. Az új helyszínen A tanú című filmet fogják levetíteni a tüntetőknek.

Hogy jutottunk el odáig, hogy készenléti rendőrök viszik el a civileket?

Az Orbán-kormánynak öt hónapjába telt, hogy Lázár János kirohanását igazolva rendőrségi ügyet kreáljon néhány civil szervezet működéséből, melyek egyetlen „bűne”, hogy az általuk osztott támogatásokat nem a kormány ellenőrzi, és ezekből kormánykritikus szervezetek is részesülnek. Olvassa el a hvg.hu cikkét.

Fotó: Így viszik el az Ökotárs vezetőjét

Móra Veronika beszáll a rendőrautóba
©
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro