A fogyás titkos ellenségei – 10 étel, ami egészségesnek tűnik, de nem az

Nem attól lesz egészséges egy étel, hogy olyan szavak szerepelnek a csomagolásán, mint a „természetes”, a „gluténmentes”, vagy a „fehérjedús”.

  • HVG HVG
A fogyás titkos ellenségei – 10 étel, ami egészségesnek tűnik, de nem az

Az első, és talán a legnehezebb lépést akkor tesszük meg egy egészégesebb életmód és fitneszcéljaink felé, amikor elhatározzuk, hogy tudatosan odafigyelünk arra, mit és mennyit eszünk. Nem iszunk több cukros üdítőt, elhagyjuk az olajos és sós sültkrumplit, illetve a boltban is a „jobb alternatívákat” keressük.

Csakhogy az élelmiszermarketing alattomos. A kosarunkba kerülő, egészségesnek hitt ételek közül jónéhány teljes átverés. Megdöbbentő, mennyi olyan termék van, amelyről elsőre azt hinnénk, hogy egészséges, aztán kiderül, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Érdemes ezért minden étel csomagolásán megnézni az összetevők listáját, ez ugyanis sokat segíthet abban, hogy ne csapjuk be magunkat. A Medium összeállított egy tízes listát olyan termékekről, amelyeket a közhiedelemmel ellentétben jobb inkább elkerülni, különösen, ha fogyni szeretnénk.

Granolaszeletek

A főétkezések kiegészítéseként eddig granolaszeleteket vásárolt? Mindig jól jöhet, energiát ad, kis helyen is elfér és viszonylag laktató, ráadásul vannak olyan granolák, amelyekre rá is van írva, hogy „fitness”, akkor ez biztos egészséges – gondolhatnánk elsőre. De a valóság az, hogy a legtöbb granolaszelet valójában csak összetört keksz álruhába bújtatva. Ha megnézzük a címkét, kiderül, hogy tele van cukorral, olajjal és feldolgozott szénhidrátokkal. Néhány müzliszeletben annyi cukor van, mint egy fánkban. Sokkal jobban járunk, ha házilag készítjük el.

A Harvard tudósai megtalálták a legjobb étrendet az egészséges öregedéshez

Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember táplálkozási szokásait, hogy kiderítsék, melyik étrenddel őrizhetjük meg legjobban az egészségünket. Kiderült, hogy még a mediterrán diétánál is van jobb.

Ízesített joghurtok

A joghurtról sokaknak a probiotikumok és az egészség jut eszébe – legalábbis erre ösztönöznek a reklámok –, az ízesített joghurtok azonban tele vannak hozzáadott cukorral. Egy pohárban simán lehet 15–25 gramm cukor. Azok pedig, amelyeknek az alján „gyümölcs” van, valójában inkább lekvárhoz hasonlítanak. Ez nem ideális reggeli vagy tízórai, inkább egy kiadós desszert, amit érdemesebb elkerülni, ha céljaink vannak az egészséges táplálkozással.

Százéves emberek elárulták, mit kell ennünk, ha a nyomdokaikba szeretnénk lépni

Nem fedünk fel nagy titkot azzal, hogy a világ legidősebb emberei nem vacsoráznak mindennap a mekiben, de néha azért ők is rájárnak a csokira, és még a sört sem feltétlenül vonják meg maguktól.

Zöldségcsipszek

A csomagoláson ugyan valóban szerepel a „zöldség” szó, sokan „egészséges csipszként” emlegetik, de nem érdemes bedőlni a marketingdumának. A legtöbb zöldségcsipsz igazából mélyhűtött burgonyakeményítő egy kis porrá őrölt spenóttal vagy céklával. Ugyanannyi só, olaj és kalória található bennük, mint egy sima csipszben, csak éppen egészségesnek próbálják beállítani. Az már csak mellékes, hogy ezek nem is túl finomak. Ha valaki csipszet szeretne enni, vegye meg inkább a kedvencét és kalkulálja bele a napi kalóriabevitelébe.

Napi ötszöri étkezés vs. időszakos böjt – ezt eszi egy átlagos napon a dietetikus és az élelmiszerbiológus

Hogyan változott az étrendünk az elmúlt évtizedekben, és mit jelent az a sokkoló állítás, hogy gyakorlatilag egész nap desszertet eszünk? Mi történik a szervezetünkkel, ha 12, 16 vagy akár 24 órás szünetet tartunk a táplálkozásban? Lehetnek-e nem kívánt mellékhatásai az időszakos böjtnek? Mi a jó stratégia, ha sóvárgunk az étel után?

Smoothie tálak

Első ránézésre olyanok, mint egy kis műalkotás, és tényleg vannak bennük egészséges hozzávalók is, de a smoothie tálak többsége valójában egy gyümölcscukorbomba, a tetején egy kis chia maggal, granolával, kókusszal, mézzel és egyéb olajos magvakkal – amelyekről talán mondani sem kell, szintén kalóriadúsak. A helyzet hasonló, mint a joghurtoknál, egy desszertet kapunk végeredményként, csak még sokkal nagyobbat. Finom? Persze. De csak akkor egészséges, ha odafigyelünk az adagokra. Különben nagyon könnyű 500 kalória fölé szaladni, ami olyan vércukorszint-emelkedést okoz, mint egy doboz kóla.

Cukorral nem győzzük le a téli depressziót, de ezekkel az ételekkel ellene dolgozhatunk

„A lazac és áfonya duóval nem lehet mellélőni” Trenka Andrea Petra dietetikus szerint, akit arról kérdeztünk, milyen ételekkel befolyásolhatjuk jó irányba mentális egészségünket, és dolgozhatunk a tél végi fáradtság ellen. Milyen forrásból vegyünk magunkhoz fehérjét, és tartózkodnunk kell-e a szénhidráttól? Ráfanyalodjunk-e a fagyasztott zöldségre? Miért félreértés, hogy a gumicukortól jobb kedvünk lesz?

Gluténmentes ételek

Ha nincs lisztérzékenysége vagy gluténérzékenysége, akkor a „gluténmentes” ételek nem feltétlenül jelentenek egészségesebb opciót. A gluténmentes kekszek, palacsinták, gofrik, sütemények, kenyerek és más hasonló ételek gyakran finomított keményítőkből készülnek, és tele vannak hozzáadott sóval meg cukorral, hogy pótolják az állagból fakadó hiányosságokat. A végeredmény? Ugyanolyan agyonfeldolgozott szemétkaja, csak egészségesnek címkézve.

Melyik a legjobb kenyér a Lidl, a Spar, az Aldi és a Penny polcain a dietetikus szerint?

A diétázók általában igazi mumusnak tartják a kenyeret, pedig nem feltétlenül kell lemondani róla, ha mértékkel fogyasztjuk, és persze az sem mindegy, melyiket választjuk. A kézműves pékségekben kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlva könnyebb jó minőséghez jutni, de mit találhatunk a nagyobb diszkontláncok polcain?

Fehérjeszelet

A nagy táplálékkiegészítő márkák egyik bestsellere, ami edzőtermi túlélőcsomagként, irodai nasiként és uzsonnaként is remekül szolgál. Az igazság ezzel szemben az, hogy a legtöbb ilyen fehérjeszelet csak egy felcímkézett csokis rúd, ami tartalmaz egy kevés tejsavófehérjét. Akár egy Snickerst is benyomhatnánk helyette. Ha az összetevők listája úgy néz ki, mint egy bonyolult kémiai kísérlet vegyjele, akkor az nem teljes értékű étel, érdemes visszatenni a polcra és nézni valami mást.

Ne stresszeljen a fehérjebevitelen, de ezt a néhány tanácsot érdemes megfogadni

A táplálkozási szakértő több, fehérjével kapcsolatos mítoszról is lerántotta a leplet.

Gyümölcsszeletek

A név ellenére a gyümölcsös nassolnivalók gyakran tele vannak hozzáadott cukorral, mesterséges aromákkal, és szinte semmi valódi tápértéket nem tartalmaznak. A cégek ügyes csomagolással próbálják megtéveszteni a vásárlókat, de ezek a gyümölcsös falatok valójában édességek, nem egészséges rágcsák. Sokkal jobban jár, ha valódi gyümölcsöt vásárol.

Tényleg egészségtelen gyümölcsöt enni?

Manapság egyre többen kérdőjelezik meg a gyümölcsevés jótékony hatásait, vagy teszik egyenesen tiltólistára a gyümölcsöket azok cukortartalma miatt. De vajon valóban indokolt száműzni a gyümölcsöt az étrendünkből? A Kösz, jól podcast legutóbbi adásában ezt a kérdést is alaposan körbejártuk szakértő vendégeinkkel.

Salátaöntetek

Általános tévhit, hogy ha valaki salátát eszik, akkor egészségesen étkezik és kevés kalóriát visz be. Ez mindaddig helytálló elképzelés, amíg nem locsolja agyon a friss salátáját egy nagy adag öntettel. Egyes bolti salátaöntetek több cukrot, telített zsírt, szénhidrátot és kalóriát tartalmaznak, mint a házilag készítettek, különösen az olyan krémes öntetek, mint a ranch, a cézár, a kék sajt vagy az ezersziget öntet. És igen, a cézársalátában a kruton is egy kalóriabomba, hiába próbál elvegyülni a salátában.

A gyors izomépítés titka, ha nyers tojást eszünk, vagy csak a vécére fogunk rohangálni tőle?

Dietetikus segítségével vesszük sorra, hogyan segíthet a tojás izmaink gyarapításában, és érdemes-e nyersen fogyasztani.

Fagyasztott diétás ételek

Bár ezek kalóriában alacsonyak lehetnek, sok „light” fagyasztott étel rengeteg nátriumot, cukrot, telített zsírt és furcsa tartósítószereket tartalmaz. Egy óra múlva újra éhesek leszünk tőlük. A fagyasztott készételek nem részei az egészséges táplálkozásnak, inkább mikrózza meg a tegnapi maradékot, amit otthon, saját kezűleg készített el.

A Harvard tudósai megtalálták a legjobb étrendet az egészséges öregedéshez

Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember táplálkozási szokásait, hogy kiderítsék, melyik étrenddel őrizhetjük meg legjobban az egészségünket. Kiderült, hogy még a mediterrán diétánál is van jobb.

Acai tálak

Az acai bogyó valóban egy egészséges étel. A dél-amerikai esőerdőkben őshonos acai pálma gyümölcse külsőre talán leginkább a szőlőre hasonlít. Húsa és héja is tele van értékes vitaminokkal és tápanyagokkal, egy csészényiben pedig mindössze 70 kalória található. De amikor összekeverik gyümölcslével, és megpakolják granolával, kókuszreszelékkel, mézzel, banánnal, meg egyéb finomságokkal, az acai tálból könnyen egy nagy adag cukros desszert lesz, amely akár 23 gramm cukrot is tartalmazhat. Szóval éppen úgy, mint a smoothie tálak esetében, itt is nagyon fontos, hogy figyeljünk az adagokra.

Ne hagyja veszni a répa, az alma, a kivi vagy a krumpli héját, mert abban van a vitamin

Tanulmányok szerint bizonyos gyümölcs- és zöldséghéjak tele vannak olyan anyagokkal, amelyek segítenek a cukorbetegség, a gyulladás és a rák elleni küzdelemben. Összegyűjtöttük a legértékesebb héjakat, valamint tippeket a fogyasztásukhoz.

Csomagolunk egy kis útravalót

Az, hogy egy termék csomagolásán egészségesnek hangzó szavak sorakoznak, mint például a „természetes”, a „gluténmentes”, vagy a „fehérjedús”, még nem jelenti azt, hogy valóban jótékony hatással lesz a szervezetére. Fordítsa meg a csomagolást, olvassa el, az összetevők listáját és mérlegeljen. Ha egy termék igazán szuper, akkor nincs szükség rá, hogy reklámszövegekkel próbálják meg szexibbé” tenni.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: SARA MONIKA / CONNECT IMAGES / CONNECT IMAGES VIA AFP