szerző:
MTI

Palkovics László a PSZ bejelentése után azt mondta, folytatják a tárgyalásokat a sztrájk feltételeiről, de azt nem tudja, hogy ezek révén elkerülhető-e a sztrájk. Őszerinte egyébként közeledtek az álláspontok egymáshoz.

Folytatja a szaktárca a tárgyalásokat a pedagógusok sztrájkbizottságával a vitatott kérdésekről és az esetleges munkabeszüntetés feltételeiről – közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján Palkovics László oktatási államtitkár azok után, hogy kedden a Pedagógus Szakszervezet elnöke, Galló Istvánné bejelentette, egész napos sztrájkot fognak tartani április 20-án.

Palkovics László elmondta: bizonyos területeken közeledtek az álláspontok a pedagógusok sztrájkbizottságával – amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet –, de maradt több kérdés, amelyben nem sikerült egyezségre jutni.

Meg kell állapodni a sztrájk feltételeiről, a szükséges minimális szolgáltatásokról, de továbbra is folyamatosan tárgyalnak a fő kérdésekről is, és próbálnak megállapodni róluk. Hogy a tárgyalások révén a sztrájk elkerülhető válik-e, azt egyelőre nem tudja megmondani – jelezte az államtitkár.

Palkovics László úgy fogalmazott: mind a két fél érdekelt abban, hogy megoldást találjanak. Kitért arra, hogy az új intézményfenntartó alapelveit a szakszervezetek nem látták kielégítőnek, de szerinte ebben előre tudnak majd lépni. 

Elvi egyetértés van az oktatást segítő dolgozók jövedelmi helyzetének rendezéséről, és bár konkrét megoldási javaslat még nincs, az államtitkár lát lehetőséget az elmozdulásra. A pedagógusok munkaterheléséről ugyanakkor még hosszasan kell beszélni – jegyezte meg, emlékeztetve, hogy a heti, kötelező 22 óra meghatározása jelentős béremeléssel párosult.

Az államtitkár elmondta: a köznevelési kerekasztal keddi ülésén tájékoztató hangzott el a gyógypedagógiai szakszolgálatok átalakításáról, és beszámolót tartott a tartalomfejlesztési munkacsoport vezetője, Csépe Valéria is. 

A kerekasztal déltől átalakult volna sztrájktárgyalási egyeztetéssé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) – ismertette az államtitkár –, a PDSZ azonban nem tartotta elfogadhatónak a helyszínt. A tárca viszont azért is gondolta megfelelőnek, mert a szakszervezet 12 pontos követelésből legalább 10-zel foglalkozik a kerekasztal.

A minisztérium értelmezése szerint így nem kezdődtek meg a sztrájktárgyalások a PDSZ-szel – közölte. Most tovább tárgyalnak arról, hogy hol tárgyaljanak – fogalmazott. Palkovics László a tankötelezettség korhatárára vonatkozó felvetésre kiemelte: Európában 16 év a tipikus korhatár, ez volt az indoka a bevezetésnek. Értékelni kell a helyzetet, meg kell nézni, mit hozott az eltelt időszak – mondta az államtitkár, aki óva intett attól, hogy gyors döntést hozzanak.

Sipos Imre helyettes államtitkár az aktuális jogalkotási feladatokról számolt be az ülésen. Elmondta: a szakképző intézményeknél a 2017. májusi-júniusi vizsgákon az ötödik tárgy egy szakmai tárgy lesz, és ennek követelményeit jelenítik meg az érettségik szabályozásánál. Kitért arra is, hogy szakmai szervezetektől érkezett javaslat a 2017-es vizsgák közismereti tárgyaival kapcsolatban is, kiemelve közülük a történelematlaszok használatának rendezését. 

Beszámolt a következő tanév tervezett rendjéről is: annak a rendeletnek a társadalmi vitája most zajlik. Új elemként említette, hogy a tervek szerint három tematikus hét szervezésének lehetőségét emelik be a tanév rendjébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve