szerző:
hvg.hu

Péntek reggel 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a tanárok egy része, az egészségügyben pedig "fekete ruhás" tiltakozó napot szerveztek.

Pénteken reggel 8 órakor kezdődött a tanárok kétórás figyelmeztető sztrájkja az iskolákban. Az akciót a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is támogatta.

A sztrájk lényege az volt, hogy az oktatás megújítását követelő tanárok reggel 8 és 10 óra között nem dolgoztak az iskolákban, de miután a PDSZ megállapodott a Klik-kel az elégséges szolgáltatások nyújtásáról, a gyerekek ugyanúgy az iskolában voltak, oktatás ellenben nem volt.

A tanárok ezúttal nem mentek ki az utcára úgy, mint a legutóbbi tiltakozó akciójuknál, amely egy polgári engedetlenség volt. Mendrey László korábban hangsúlyozta, ez a pénteki sztrájk nem polgári engedetlenség, hanem sztrájk, amelynek helye maga a munkahely, vagyis az iskola. Ennek ellenére szolidaritást vállaló civileket vártak az iskolákhoz.

Több iskolánál, így például a Pukli István vezette Teleki Blanka Gimnázium előtt is tüntetők jelentek meg, más iskoláknál a szülők szerveztek tiltakozó akciókat. Úgy tudjuk, a Radnóti Miklós Gimnáziumnál csak az április 20-i sztrájkot tartják majd meg, míg például a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál azt tervezték, csak egy közös csoportképre állnak össze. A budai Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban ellenben Pink Floydot játszottak az iskolarádióban.

A tanárokkal szolidaritást vállaló tiltakozók a Teleki Blanka Gimnázium előtt - Kattintson galériánkért!
©

A Tanítanék Mozgalom csütörtökön azt írta, ebben a két órában az iskolákban a tiltakozók alakítsanak "Kockás Köröket", vagyis azok, akik egyetértenek a tiltakozással, üljenek le közösen és beszéljék meg, hogyan küzdjenek a továbbiakban a céljaikért, nézzék át a tanárok 12+2 pontos követeléslistáját és válasszák ki a 3 legfontosabbat és ezt küldjék el a mozgalomnak.

Tiltakozók a Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium előtt - Kattintson galériánkért!
©
A tiltakozó tanárok 12+2 pontja

1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!
2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel!  Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!
3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!
4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!
5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!
6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!
7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!
8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!
9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!
10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!
11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!
12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

+2

1. Elvárjuk, hogy a kormány a PDSZ által megfogalmazottakról, a követelések súlyának megfelelő – legalább államtitkári – szinten tárgyaljon!

2. Elvárjuk, hogy a kormány kijelölt képviselője közvetlenül és kizárólag a PDSZ-szel egyeztessen szervezetünk sztrájkköveteléseiről!

Palkovics László oktatási államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, a pénteki tanársztrájknak "munkajogi következményei" lesznek, a sztrájkolók pedig a kétórás sztrájk idejére nem kapnak majd munkabért. Úgy tudjuk, egyes iskolákban emiatt sok tanár vonakodva vett részt, de akiknak lyukas órája van, azok kimentek az iskolák elé.

Pénteken Palkovics azt mondta, egy bejelentett sztrájk legitim dolog, de akik nem ehhez csatlakoznak, hanem a tiltakozás más formáját választják, az már munkajogi kérdés.

Fekete ruhás nap az egészségügyben

Sándor Mária, a fekete ruhás nővér korábban közölte, szeretné, ha április 15-én pénteken az egészségügy is csatlakozna a tiltakozásokhoz, ennek jeleként pedig fekete ruhába öltöznének az egészségügyi dolgozók. Mivel azonban ezt több kórházban nem engedélyezték, ezért arra kérte a civileket, hogy a tiltakozástól eltiltott dolgozók helyett ők álljanak fekete ruhában a kórházak elé.

Tiltakozók kitűzővel a SOTE előtt - Kattintson galériánkért!
©

Az Április 15. Országos Feketeruhás Nap Facebook eseményoldalára folyamatosan érkeztek a fényképek az egészségügyi dolgozókról és a velük szolidaritást vállalókról, akik mind fekete ruhában mentek dolgozni. Számos egészségügyi intézményből is töltöttek fel képeket annak ellenére, hogy állítólag több kórházban nem engedték a dolgozóknak, hogy feketében legyenek.

A miskolci Semmelweis Kórház pszichiátriai osztálya
©

Több kórház elé fekete szalagokat akasztottak ki éjszaka a tiltakozás jeleként, de reggelre több helyen leszedték őket. A Madarász utcai kórház elé reggel egy iskolás lány és apja akasztotta vissza ezeket.

A Párbeszéd Magyarországért a SOTE fül-orr gégészete előtt tüntetett táblákkal, a rendezvényen Karácsony Gergely és Szabó Tímea is megjelent.

Kattintson galériánkért!
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország

Transparency International: az EU második legkorruptabb állama lett Magyarország

Hableány-tragédia: nem ismeri el felelősségét a Viking Sigyn üzemeltetője

Hableány-tragédia: nem ismeri el felelősségét a Viking Sigyn üzemeltetője

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Kásler felmentette a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Álnéven adta el a lakást, ami nem is volt az övé

Álnéven adta el a lakást, ami nem is volt az övé

Egyre népszerűbbek a „fekete kabinok”, amikben elvonulhatunk a világ elől

Egyre népszerűbbek a „fekete kabinok”, amikben elvonulhatunk a világ elől